JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Schiemond - Zavrel

Vanaf de oplevering in 1984 kampte Schiemond met grote beheerproblemen. In de wooncomplexen liepen verschillende ontsluitingstypen door elkaar heen. De vervlechting van ruimtes en functies maakte goed beheer onmogelijk. De aan de naburige prostitutiezone aan de Keileweg gerelateerde drugscriminaliteit vond een ongestoord onderkomen in de gemeenschappelijke ruimten, jeugdbendes domineerden het straatbeeld. Schiemond had steevast de laagste veiligheids-index van alle wijken in de stad.
Behalve de onoverzichtelijke structuur werden ook de geïsoleerde ligging en de sleetse uitstraling als problematisch ervaren. Dat had deels te maken met de veranderde positie in het stedelijk weefsel, waarin Schiemond onderdeel was geworden van een reeks van nieuwe woonbuurten aan de rivier.

Het ontwerp heft de intrinsieke tekortkomingen van de complexen met chirurgische precisie op: het ontvlecht ruimtes en functies, herstelt de relatie tussen maaiveld en gebouwen en ontdoet de verschijning van het sober en doelmatigheidsidioom van de jaren 80. Het sterkst komt dit tot uitdrukking in het oorspronkelijk door Zavrel ontworpen complex. Van de drie poorten zijn er twee gesloopt. Het versterkt de relatie tussen stad en rivier en haalt Schiemond uit zijn isolement.
De Pelgrimstoren, die de bebouwing langs de Pelgrimsstraat beëindigt, komt vrij te staan. Met een volledige gevelrenovatie is de toren met zijn prominente ligging op tal van zichtlijnen tot baken van de wijkvernieuwing getransformeerd. Door verschillen in kleurstelling krijgen de portieken een sterkere articulatie. Voor de woningen op de eerste woonlaag is een verhoogde stoep aangelegd. Een nieuwe keerwand voorziet het complex van een plint en zorgt voor continuïteit in de aansluiting met het maaiveld.

Van 1997 tot aan de oplevering in 2014 is aan Schiemond gesleuteld. De interventies zijn zowel bescheiden als brutaal van aard, variërend van het herschikken van bergingen tot het openbreken van de straatwand langs de Pelgrimsstraat, waarmee de wijk naar de stad toe geopend wordt. Het is acupunctuur in de stedelijke vernieuwing.

Hoewel er in sociaal opzicht nog het nodige werk verzet moet worden, is de transformatie van Schiemond geslaagd: de veiligheidsindex is gestegen van 2,7 (in 2003) naar 7,6 (in 2014), ruim boven het Rotterdamse gemiddelde. Schiemond is een normale stadswijk geworden, waar goed en zorgvuldig wordt gewoond.

 

Naam van het gebouw

Schiemond - Zavrel

Opdrachtgever, architect of bouwer

Architect: biq architecten, in opdracht van Woonbron Delfshaven

Terug naar 2015 Vorige 46 / 66 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 8453 weergaven

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: Frank Hanswijk

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015

Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.


De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de Markthal. In het juryrapport staat: ‘De onbetwiste winnaar van deze editie is de Markthal, een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’

In de top drie van de publieksprijs staat de Markthal de derde plaats, het Cabriohuis op de tweede en De Nieuwe Margriet op de eerste plaats. Het publiek vindt dit gebouw een 'goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed'. Ook is er veel waardering voor de keuze voor vernieuwing in plaats van sloop. Het project heeft ‘oog voor het erfgoed van het modernisme' en ‘Nieuw is mooi, vernieuwen is beter’ volgens het publiek.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2015 Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de… lees meer >
Lijst
  1. Kopblok Pretorialaan
  2. Huis van Wensen
  3. Dock21
  4. B’Tower
  5. Markthal
  6. Calypso
  7. 100Hoog
  8. Stadsplein de Buitenban
  9. Musa Katendrecht
  10. 130Watt
  11. De Nieuwe Margriet
  12. Herenhuis Noordereiland
  13. De Verborgen Tuin
  14. Uitbreiding Dijkvilla
  15. Huizen met twee deuren
  16. Cabriohuis
  17. Recht op wind
  18. Pretorialaan
  19. Beijerlandse Brug
  20. Voornsehof
  21. Calandstraat 9
  22. Coolsingel 63
  23. De Beukelaar
  24. Soetendaalseplein
  25. Zocherstraat
  26. Huis van Wensen
  27. Dock21
  28. Aanbouw woning Prinsenland
  29. De Weg Naar Kralingen
  30. Heerlijk Houtingen
  31. Markthal Rotterdam
  32. Calypso
  33. Bloemfontein
  34. Centree
  35. Stadsplein De Buitenban, Hoogvliet
  36. Justuskwartier
  37. The Student Hotel Rotterdam I en II
  38. De Nieuwe Margriet
  39. Herenhuis, Noordereiland
  40. De Verborgen Tuin
vakjury 2015
Don Murphy (voorzitter) Juryvoorzitter Don Murphy was in 1995 een van de oprichters van VMX Architects. Na zijn opleiding aan de South Bank University in Londen, studeerde hij aan het Berlage Instituut te Amsterdam. Murphy opereert in het internationale veld van de architectuur met een focus op hoge kwaliteit en… Lees meer > Marc Koehler Marc Koehler is architect van Nederlands-Portugese afkomst. Hij studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Na te hebben gewerkt… Lees meer > Hans Venhuizen In het werk van Hans Venhuizen staat de cultuur van de ruimtelijke ordening centraal. Daarbij vat hij cultuur breed op als cultuurhistorie, erfgoed, architectuur en kunst, maar ook als de actuele cultuur van de bewoners van een streek of de eigenheid van een plek. In zijn streven naar een… Lees meer > Marjolein van Eig Architect Marjolein van Eig werkte jarenlang bij Biq Stadsontwerp en bureau Inbo waar ze veel ervaring opdeed met woningbouw. In 2014 begon ze voor zichzelf. In dat jaar won ze de Abe Bonnemaprijs voor het project Koepel op de Overplaats in Heemstede. Ook won ze de opdracht voor een nieuw iconisch… Lees meer > Ellen van Acht Ellen van Acht is directeur bij KUUB, een stichting die zich richt op de particuliere woningeigenaren. Ze studeerde bouwkunde en was al vroeg bezig met ondernemerschap en creatief denken. Haar hart ligt bij de gebouwde omgeving en bij mensen. Een woning ziet zij als een tweede huid waaraan… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger