JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Aanbouw woning Prinsenland

Voor een woning aan de Kralingseweg in Rotterdam ontwierp Ruland Architecten een fraaie aanbouw. De uitbreiding van de woonkamer is uitgevoerd in de materialen en kleuren van de bestaande woning. Het gebruik van grote raamoppervlakken en het plaatsen van vier kenmerkende daklichten zorgen voor een heerlijke lichte leefruimte. De aanbouw wordt omsloten door een groot vlonderterras dat doorloopt langs de gehele achterzijde van de woning. Een mooi detail; door de vormgeving lijkt deze te zweven boven het talud van de naastgelegen vaart.

 

De bestaande woning is gebouwd in 1999 en bestaat uit een rechthoekig volume met woon- en verblijfsruimten en een tweede volume met keuken, toilet en badkamer. Op de plaats waar eerder een grote glazen schuifpui toegang bood tot de tuin, is de aanbouw als een nieuw derde element in de zijde van het hoofdvolume ‘geschoven’. De werkelijke meerwaarde is dat het, geheel naar wens van de opdrachtgever, een integraal deel van het bestaande gebouw is geworden. Het is geen aangebouwde serre, maar geeft de architectuur een nieuwe balans als een versterkend onderdeel voor de totale uitstraling.


De kenmerkende horizontale belijning van de woning is doorgevoerd in het ontwerp. Deze is opgebouwd uit stalen thermisch verzinkte UNP profielen. Op de grond omsluiten de profielen een groot houten vlonderterras dat deels zwevend boven het talud is uitgevoerd. In het dak omsluiten de profielen de zonwering, deels uitgevoerd als overstek van het dakvlak en deels uitgevoerd met beweegbare aluminium lamellen. De horizontale lijnen komen ook terug in een deel van de nieuwe gevelafwerking door het hergebruiken van metalen golfplaten uit de oorspronkelijke gevel.


De uitbreiding voegt ruim 35 m2 woonoppervlakte toe aan de woning. Hierdoor zijn de indelings- en gebruiksmogelijkheden voor de woonkamer sterk verbeterd. De grote met zink beklede daklichten en de ruim bemeten ramen laten flink meer daglicht de woning binnen. Bovendien sluit de woonkamer nu direct aan op het met beweegbare lamellen overdekte terras. Door de grote glazen schuifpuien te openen betrekt men eenvoudig de tuin als comfortabele buitenkamer bij de leefruimte. Zo realiseert Ruland Architecten een ruimtewinst die uiteindelijk vele malen groter is.

 

De uitvoering is gestart januari 2015, medio juni 2015 zijn de werkzaamheden afgerond en is het project opgeleverd.

 

fotografie:

Jannes Linders (1)

Hans Nijs (2,3)

 

Naam van het gebouw

Aanbouw woning Prinsenland

Opdrachtgever, architect of bouwer

opdrachtgever: Privé; architect: Ruland Architecten; aannemer: Eekhoutbouw bv

Terug naar 2015 Vorige 43 / 66 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 7865 weergaven

Markthal

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: Frank Hanswijk

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015

Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.


De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de Markthal. In het juryrapport staat: ‘De onbetwiste winnaar van deze editie is de Markthal, een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’

In de top drie van de publieksprijs staat de Markthal de derde plaats, het Cabriohuis op de tweede en De Nieuwe Margriet op de eerste plaats. Het publiek vindt dit gebouw een 'goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed'. Ook is er veel waardering voor de keuze voor vernieuwing in plaats van sloop. Het project heeft ‘oog voor het erfgoed van het modernisme' en ‘Nieuw is mooi, vernieuwen is beter’ volgens het publiek.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2015 Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de… lees meer >
Lijst
 1. Kopblok Pretorialaan
 2. Huis van Wensen
 3. Dock21
 4. B’Tower
 5. Markthal
 6. Calypso
 7. 100Hoog
 8. Stadsplein de Buitenban
 9. Musa Katendrecht
 10. 130Watt
 11. De Nieuwe Margriet
 12. Herenhuis Noordereiland
 13. De Verborgen Tuin
 14. Uitbreiding Dijkvilla
 15. Huizen met twee deuren
 16. Cabriohuis
 17. Recht op wind
 18. Pretorialaan
 19. Beijerlandse Brug
 20. Voornsehof
 21. Calandstraat 9
 22. Coolsingel 63
 23. De Beukelaar
 24. Soetendaalseplein
 25. Zocherstraat
 26. Huis van Wensen
 27. Dock21
 28. Aanbouw woning Prinsenland
 29. De Weg Naar Kralingen
 30. Heerlijk Houtingen
 31. Markthal Rotterdam
 32. Calypso
 33. Bloemfontein
 34. Centree
 35. Stadsplein De Buitenban, Hoogvliet
 36. Justuskwartier
 37. The Student Hotel Rotterdam I en II
 38. De Nieuwe Margriet
 39. Herenhuis, Noordereiland
 40. De Verborgen Tuin
vakjury 2015
Don Murphy (voorzitter) Juryvoorzitter Don Murphy was in 1995 een van de oprichters van VMX Architects. Na zijn opleiding aan de South Bank University in Londen, studeerde hij aan het Berlage Instituut te Amsterdam. Murphy opereert in het internationale veld van de architectuur met een focus op hoge kwaliteit en… Lees meer > Marc Koehler Marc Koehler is architect van Nederlands-Portugese afkomst. Hij studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Na te hebben gewerkt… Lees meer > Hans Venhuizen In het werk van Hans Venhuizen staat de cultuur van de ruimtelijke ordening centraal. Daarbij vat hij cultuur breed op als cultuurhistorie, erfgoed, architectuur en kunst, maar ook als de actuele cultuur van de bewoners van een streek of de eigenheid van een plek. In zijn streven naar een… Lees meer > Marjolein van Eig Architect Marjolein van Eig werkte jarenlang bij Biq Stadsontwerp en bureau Inbo waar ze veel ervaring opdeed met woningbouw. In 2014 begon ze voor zichzelf. In dat jaar won ze de Abe Bonnemaprijs voor het project Koepel op de Overplaats in Heemstede. Ook won ze de opdracht voor een nieuw iconisch… Lees meer > Ellen van Acht Ellen van Acht is directeur bij KUUB, een stichting die zich richt op de particuliere woningeigenaren. Ze studeerde bouwkunde en was al vroeg bezig met ondernemerschap en creatief denken. Haar hart ligt bij de gebouwde omgeving en bij mensen. Een woning ziet zij als een tweede huid waaraan… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger