JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

130 Watt

De locatie is zeer divers. Aan de westzijde ligt de Zwaanshals, met haar karakteristieke bochtige verloop en nauw profiel zeer stedelijk van sfeer. Aan de oostzijde ligt de Loofdakstraat met een kleinschalig rugaanrugblok en niet-stedelijke stadsvernieuwing uit de 70er jaren. En aan de noordzijde de nieuw aangelegde Hartenruststraat, met deels een prachtig landschappelijk uitzicht over de meanderende Rotte.

 

Nadat we eerder studies hebben gemaakt met veelal compacte verkavelingen en combinaties van gestapelde- en laagbouwwoningen, zijn wij gevraagd om voor deze locatie, dus met haar rijke stedenbouwkundige mix, een standaard bouwsysteem voor eengezinswoningen toe te passen.

 

We hebben dit standaard bouwsysteem gedifferentieerd in 3 beukmaten. Afgezien van de hoeken kreeg elke zijde van het bouwblok één beukmaat, elk met een zekere eigen karakteristiek. Dit door aanpassingen op de standaardwoningen, bv met het omdraaien van de doorsnede, hoekverdraaiingen, ze zijn gaan geren en / of voorzien van afschuiningen. Zo is bijvoorbeeld een ‘standaard 2-laagse starterswoning’ omgebouwd tot een 4-laagse stadswoning voor aan de Zwaanshals. Aldus ontstond een reeks woningtypen waarmee een mix van differentiatie en samenhang bereikt kon worden.
Vergelijkbaar met de omringende woningen is de differentiatie in materiaal beperkt tot metselwerk en lichte betonbanden. Ook karakteristiek is dat de woningen zijn samengevoegd tot beperkte, repeterende reeksen. Deze reeksen zijn op hun beurt geschakeld tot een wand rondom een groot besloten binnenterrein, goed gelegen op de zon, met tuinen, collectief groen en parkeren.

Naam van het gebouw

130 Watt

Opdrachtgever, architect of bouwer

Steenhuis Bukman Architecten

Terug naar 2015 Vorige 60 / 66 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 6567 weergaven

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: Frank Hanswijk

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

De Nieuwe Margriet

Fotograaf: René de Wit

Markthal

Fotograaf: Frank Hanswijk

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015

Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.


De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de Markthal. In het juryrapport staat: ‘De onbetwiste winnaar van deze editie is de Markthal, een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’

In de top drie van de publieksprijs staat de Markthal de derde plaats, het Cabriohuis op de tweede en De Nieuwe Margriet op de eerste plaats. Het publiek vindt dit gebouw een 'goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed'. Ook is er veel waardering voor de keuze voor vernieuwing in plaats van sloop. Het project heeft ‘oog voor het erfgoed van het modernisme' en ‘Nieuw is mooi, vernieuwen is beter’ volgens het publiek.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2015 Op woensdag 16 december 2015 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. De Markthal was winnaar van de vakjuryprijs en de publieksprijs ging naar De Nieuwe Margriet.De vakjury nomineerde dit jaar vier projecten: Herenhuis Noordereiland, De Nieuwe Margriet, Huizen met twee deuren en de… lees meer >
Lijst
 1. Kopblok Pretorialaan
 2. Huis van Wensen
 3. Dock21
 4. B’Tower
 5. Markthal
 6. Calypso
 7. 100Hoog
 8. Stadsplein de Buitenban
 9. Musa Katendrecht
 10. 130Watt
 11. De Nieuwe Margriet
 12. Herenhuis Noordereiland
 13. De Verborgen Tuin
 14. Uitbreiding Dijkvilla
 15. Huizen met twee deuren
 16. Cabriohuis
 17. Recht op wind
 18. Pretorialaan
 19. Beijerlandse Brug
 20. Voornsehof
 21. Calandstraat 9
 22. Coolsingel 63
 23. De Beukelaar
 24. Soetendaalseplein
 25. Zocherstraat
 26. Huis van Wensen
 27. Dock21
 28. Aanbouw woning Prinsenland
 29. De Weg Naar Kralingen
 30. Heerlijk Houtingen
 31. Markthal Rotterdam
 32. Calypso
 33. Bloemfontein
 34. Centree
 35. Stadsplein De Buitenban, Hoogvliet
 36. Justuskwartier
 37. The Student Hotel Rotterdam I en II
 38. De Nieuwe Margriet
 39. Herenhuis, Noordereiland
 40. De Verborgen Tuin
vakjury 2015
Don Murphy (voorzitter) Juryvoorzitter Don Murphy was in 1995 een van de oprichters van VMX Architects. Na zijn opleiding aan de South Bank University in Londen, studeerde hij aan het Berlage Instituut te Amsterdam. Murphy opereert in het internationale veld van de architectuur met een focus op hoge kwaliteit en… Lees meer > Marc Koehler Marc Koehler is architect van Nederlands-Portugese afkomst. Hij studeerde Engineering aan de Amsterdamse Hogeschool voor Techniek, Stedenbouw aan de Technische Universiteit van Lissabon en Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde. Na te hebben gewerkt… Lees meer > Hans Venhuizen In het werk van Hans Venhuizen staat de cultuur van de ruimtelijke ordening centraal. Daarbij vat hij cultuur breed op als cultuurhistorie, erfgoed, architectuur en kunst, maar ook als de actuele cultuur van de bewoners van een streek of de eigenheid van een plek. In zijn streven naar een… Lees meer > Marjolein van Eig Architect Marjolein van Eig werkte jarenlang bij Biq Stadsontwerp en bureau Inbo waar ze veel ervaring opdeed met woningbouw. In 2014 begon ze voor zichzelf. In dat jaar won ze de Abe Bonnemaprijs voor het project Koepel op de Overplaats in Heemstede. Ook won ze de opdracht voor een nieuw iconisch… Lees meer > Ellen van Acht Ellen van Acht is directeur bij KUUB, een stichting die zich richt op de particuliere woningeigenaren. Ze studeerde bouwkunde en was al vroeg bezig met ondernemerschap en creatief denken. Haar hart ligt bij de gebouwde omgeving en bij mensen. Een woning ziet zij als een tweede huid waaraan… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger