JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Vlietpark

Bij oppervlakkige beschouwing gaat om een eenvoudige opgave: de realisatie van 54 grondgebonden woningen in de betaalbare sector.

De klassieke woonerven functioneren om diverse redenen niet meer goed. Het idee van het collectieve gebruik van een shared space is verloren gegaan door zowel het toenemend autogebruik en de daarvoor benodigde parkeerplaatsen, als de individualisering en diversificatie van de maatschappij. De gemiddelde bewoner heeft behoefte aan een besloten privé woondomein met een parkeerplaats voor de voordeur en een omsloten achtertuin (die in veel gevallen niet langer als tuin is ingericht).

Deze woonwensen hebben geleid tot een oververtegenwoordiging van auto’s in het straatbeeld met als gevolg afnemende veiligheid in de straten en woonproducten waar het leven zich volledig achter de voordeur en in de afgescheiden achtertuin plaatsvindt. Het publieke domein is leger en onveiliger geworden; sociale samenhang is onder druk komen te staan.

De Unie locatie heeft als enorm voordeel dat er geen autoverkeer in het woondomein komt dat niet gerelateerd is aan de woningen zelf. Door het ontbreken van autoverkeer in het publieke domein zijn we in staat om dit publieke domein als verblijfsgebied en ecologisch verantwoord in te richten. Door de aansluiting van dit publiek domein zorgvuldig, transparant en toegankelijk aan te sluiten op de entreezijde van de woningen beschouwen we dit publieke domein als het voorterrein, de “Front Yard” van de woningen. Een plek waar iedereen welkom is en waar sociale activiteiten en contacten kunnen plaatsvinden: Welcome To My Front Yard.

Diverse ecologische kwaliteiten zijn ingepast: het bosplantsoen aan noordwestelijke zijde, een aantal solitaire bomen in het plangebied, het oppervlakte water met de noodzaak om het waterbergend vermogen in het plangebied te vergroten. Verder het toevoegen van inheemse planten en bomen, het creëren van nestvoorzieningen voor insecten en vogels, het creëren van ecologische wateroevers.

De oost-west route is belangrijk als verbinding van het Middengebied met de rand van de wijk, maar ook als centrale promenade en hoogwaardige verblijfsplek in het plangebied. We hebben deze route maximale ruimte gegeven en zodanig ingericht dat deze route meer dan alleen een verbinding tussen twee bronpunten is: het is een plezierige plek in de wijk waar je graag wil wandelen of even een praatje maken.

De woningen vormen stedenbouwkundige eenheden waarbij de individuele expressie ondergeschikt is aan het geheel. We hebben de eindwoningen als hoekwoningen ontworpen, die als stevige stedenbouwkundige ankers de woonlinten insluiten. Deze woningen hebben een overhoekse oriëntatie, waarbij ook de woningtoegang aan de zijgevel is gesitueerd.

De architectuur is ingetogen, met fraaie metselwerk details. De architectuur is horizontaal ontwikkeld, waarbij we plint, bovenbouw en daken in een gelaagde structuur ontwikkelen. De horizontale lijnen zijn bindende lijnen, die we versterken door een pergola structuur aan deze gevelbelijning te koppelen. De pergola’s zijn verbindende en omsluitende elementen. De pergola’s binden voortuinen en zij- en achtertuinen waar deze aan een publiek domein grenzen. De vulling binnen deze pergola’s is locatie afhankelijk: groeischermen waar privacy van belang is; een lage collectief te onderhouden haag waar transparantie en eenheid belangrijk is.

Naam van het gebouw

Vlietpark

Opdrachtgever

ABB Bouwgroep

Architect

Eentien

Bouwer

Waal Bouw

Omschrijving

Welcome to my frontyard. Autovrij woondomein in Hoogvliet waarin ecologische waarden centraal staan en ruimte is voor ontmoeting.

Terug naar prijs 2024 Vorige 14 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1261 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger