JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Vitro - Glashaven

Aan de Glashaven 8-12 op het Wijnhaveneiland in Rotterdam heeft Mei, in opdracht van Accresco, de metamorfose van een voormalig kantoorgebouw vormgegeven. Dit vernieuwingsproject gaat verder dan architectuur; het is een antwoord op de groeiende vraag naar betaalbare woonruimte voor de jonge doelgroep van studenten en starters.

Aan de Glashaven 8-12 op het Wijnhaveneiland in Rotterdam heeft Mei, in opdracht van Accresco, de metamorfose van een voormalig kantoorgebouw vormgegeven. De transformatie resulteert in een wooncomplex met 87 zelfstandige studio’s voor studenten, varierend van 21 tot 40 m2, aangevuld met zowel gemeenschappelijke buitenruimtes, als privé dakterrassen en loggia’s, en een fietskelder met bergingen. De begane grond behoudt zijn functie als supermarkt, waardoor de bestaande voorzieningen worden geïntegreerd in het vernieuwde concept. Ter ondersteuning van het nieuwe programma wordt een optopping van drie etages bovenop het bestaande gebouw geplaatst. Deze toevoeging harmonieert zowel in architectuur als omvang met de bestaande bouw en de omgeving.

De noodzaak van binnenstedelijke verdichting en optoppen komt voort uit een streven naar duurzaamheid en efficiënt gebruik van de schaarse ruimte in de stad. Vitro - Glashaven draagt bij aan het minimaliseren van de ecologische voetafdruk door bestaand vastgoed te hergebruiken. Door op verantwoorde wijze de hoogte in te gaan, ontstaat er meer woonruimte zonder kostbare nieuwe grond aan te boren. Dit project is een waardevolle schakel in het streven naar een veerkrachtige en duurzame stadsontwikkeling.


Inpassing in de bestaande context

Het oorspronkelijke naoorlogse gebouw, ontworpen door architect W.J. Fiolet in 1957, kenmerkt zich door een typerende uitstraling uit die tijd. Om het gebouw naadloos te integreren in de omgeving, conform het bestemmingsplan van Wijnhaveneiland, wordt een volume toegevoegd, waarbij  herkenbare gevelelementen consequent worden doorgevoerd in de nieuwe optopping, zoals brede horizontale banden en grote volledig te openen genereuze raamopeningen. De textuur en materiaalkeuze van het nieuwe volume respecteren eveneens de bestaande bouw.
De drie extra woonlagen kon worden toegevoegd zonder extra fundering. Het draagvermogen van het bestaande gebouw is hiermee optimaal benut en de CO2 uitstoot van de transformatie is beperkt. De bestaande hoofddraagconstructie van kolommen en balken is doorgezet in de optopping. Dit Open Building principe maakt dat de gebouwindeling flexibel aanpasbaar is en daarmee toekomstbestendig.

De optopping voegt zich harmonieus in het ensemble van de omringende ontwikkelingen, waaronder Uptown en Glashaven 16-70. Met de toevoeging van drie extra bouwlagen fungeert deze transformatie als een verbinding naar de toekomstige hoogbouw in het gebied. Een setback in de gevel tussen het bestaande gebouw en het nieuwe volume brengt de menselijke schaal vanaf de straat naar voren, waardoor de straat een aangename verblijfsplek blijft voor gebruikers en toekomstige bewoners van het gebied.


Kansen voor de Toekomstige Generaties

Vitro - Glashaven is meer dan alleen een transformatie; het is een belofte aan de jonge generaties die op zoek zijn naar een plek om te wonen, studeren en hun toekomst vorm te geven. Het toevoegen van 87 zelfstandige studio’s, gecombineerd met gemeenschappelijke ruimtes en terrassen, biedt niet alleen huisvesting maar vormt ook een sterke basis voor een levendige en sociale community. De bewuste keuze voor een supermarkt op de begane grond benadrukt het streven naar een inclusieve woonomgeving met alle benodigde voorzieningen binnen handbereik.

Vitro - Glashaven staat symbool voor een vernieuwende aanpak, waarbij hergebruik, verdichting en de creatie van woonruimte voor jonge doelgroepen hand in hand gaan. Dit project geeft daarmee vorm aan een toekomst waarin steden efficiënt, duurzaam en leefbaar kunnen groeien.

Naam van het gebouw

Vitro - Glashaven

Opdrachtgever

Accresco

Architect

Mei architects and planners

Bouwer

Van Wijnen

Omschrijving

Voor deze transformatie van een kantoorgebouw uit 1957 naar een complex met betaalbare woningen voor studenten boden bestaande architectonische kwaliteiten het uitgangspunt.

Terug naar prijs 2024 Vorige 18 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2987 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger