JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Trappenhuis

Het Trappenhuis is een architectonische interventie in een nieuwbouwwoning dat de functionele inpassing van trappen gebruikt om een uiterst persoonlijk huis te maken.

Het project is een samenwerking tussen architect Tomas Dirrix, opdrachtgevers Koen Taselaar en Simone Trum.
Het ontwerpproces is begonnen als een serie gesprekken waarin de mogelijkheden zijn verkend tot het maken van een soort huis-in-een-huis. Een ultieme kans om vorm te geven aan de ruimte waarin ze willen leven, en die beantwoord aan de wens om een binnenwereld te maken dat een uitgesproken karakter heeft en een contrast maakt met de pragmatische opzet van een nieuwbouwproject.

Het ontwerp begon met de keuze om - in tegenstelling tot bij de overige woningen/buren - het nieuwbouwhuis te laten opleveren als een volledig leeg geraamte. Een gat over vier verdiepingen, centraal in het huis, voorzag in een vrijheid voor eigen keuzes en ideeën over (samen)leven. Het trappenhuis steekt als een losstaand object door de volledige hoogte van het woonhuis met een vrije hoogte van ruim 13 meter. De schacht vormt een patio-achtige ruimte en is aan de bovenkant afgewerkt met een daklicht. Het trappenhuis brengt daglicht tot diep in het woonhuis en verdeelt de verdiepingen in een voor- en achterkamer. Doorheen kruisen trappen van vloer naar vloer. Middels grote vensters zijn zichtrelaties tussen de verschillende kamers gemaakt.

De ambitie was om in het huis een monumentale ‘tussenruimte’ te ontwerpen; een ambigue kwaliteit waarvoor steeds minder plek is bij nieuwbouw woningen. Niet de woonkamer of eetkamer is de belangrijkste kamer van het huis - maar juist de ruim 13 meter hoge leegte. Door de diagonaal geplaatste trappen wordt de hiërarchie van kamers nog verder verwisseld en voelt het soms alsof boven, beneden is en andersom. Het trappenhuis toont zich als binnenstebuiten gekeerde ruimte die de verschillende soorten gebruik met elkaar verweeft en waarin een nieuw, hybride woonhuis kan ontstaan.

Naam van het gebouw

Trappenhuis

Opdrachtgever

Koen Taselaar, Simone Trum

Architect

Atelier Tomas Dirrix

Bouwer

Onno Donkers, Ad van Esch, Phil Procter, Studio GdB

Omschrijving

Dit huis in een huis biedt een bijzondere binnenwereld met een hoogte van 13 meter waarmee de bewoners samen met de architect hun nieuwbouwhuis naar eigen hand zetten.

Terug naar prijs 2024 Vorige 21 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3240 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger