JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Pluimveeverblijf De Blijde Wei

Stichting Natuurstad bezit acht bijzondere kinderboerderijen in Rotterdam. De bestaande pluimveeverblijven op de locatie De Blijde Wei in Ommoord waren aan vervanging toe en dat heeft Stichting Natuurstad ertoe aangezet om na te denken over hun nieuwe pluimveeverblijven in het algemeen.
De wens bestond om een innovatief onderkomen te realiseren voor het pluimvee - kippen, kalkoenen en pauwen - en hiermee een huisstijl neer te zetten voor alle pluimveeverblijven van stichting Natuurstad. Bovendien zou dit ontwerp een blauwdruk moeten vormen voor andere dierenverblijven op de verschillende locaties.
Kinderboerderij De Blijde Wei is een karakteristiek, historisch erf dat landelijk is gelegen aan de Rotte in het groene Ommoord.
De verschillende dierverblijven en nevenfuncties liggen rondom de historische boerderij verspreid op het erf, met het nieuwe pluimveeverblijf in de meeste zuidelijke hoek van de locatie, in de directie nabijheid van het water.
De wens van Stichting Natuurstad was om een nieuw type pluimveeverblijf te realiseren dat ook kan worden gebruikt voor educatieve doeleinden en waarbij al het pluimvee in één gebouw wordt ondergebracht.
Vanwege de educatieve functie is het verblijf zo opgezet dat de verschillende kippen- en kalkoenrassen goed zichtbaar zijn voor de bezoekers en in het bijzonder voor de kinderen.
Er is voldoende ruimte binnen om een groep kinderen te ontvangen en vanuit deze binnenruimte bieden grote vensters een inkijk in elk afzonderlijk binnenhok. Bovendien zijn de vloeren van de kippenhokken verhoogd aangelegd zodat de kippen op kindhoogte zijn en de kinderen de kippen ‘in de ogen kunnen kijken’. Er is ruimte gemaakt voor een broedmachine die ook zichtbaar is vanuit de binnenruimte.
Buiten zijn de rennen zo gepositioneerd dat er een wandeling rondom mogelijk is waarbij alle kippen- en kalkoenrassen zichtbaar zijn.
Binnen het ontwerp is uiteraard rekening gehouden met dierenwelzijn, elke ren heeft zowel een overkapt als een open gedeelte zodat het pluimvee af en toe in de regen kan lopen. Dit is noodzakelijk voor de kwaliteit van de veren.
De positionering van het pluimveeverblijf en de inrichting van de buitenruimte nodigen de bezoeker om een wandeling te maken over de gehele locatie.

Naam van het gebouw

Pluimveeverblijf De Blijde Wei

Opdrachtgever

Natuurstad Rotterdam

Architect

studio RTM

Bouwer

GKB Groep

Omschrijving

Stichting Natuurstad zet de toon voor de Rotterdamse kinderboerderij van de toekomst met sympathiek en diervriendelijk verblijf voor kippen, kalkoenen en pauwen.

Terug naar prijs 2024 Vorige 12 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 419 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger