JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Olympia College Rotterdam

Spring architecten heeft in samenwerking met WDJArchitecten een ontwerp gemaakt voor de renovatie van het Olympia College aan de Olympiaweg in Rotterdam. Een deel van het gebouw is inmiddels in gebruik en koppelt een monumentale renovatie aan een moderne leeromgeving.

Het Olympia College is een openbare school voor praktijkonderwijs, PrO-vmbo, vmbolwoo, Entree-mbo 1 en ISK en is gerenoveerd tot een frisse, eigentijdse, school voor ongeveer 480 leerlingen. Bijzonder is dat het om een renovatie van een gemeentelijk monument gaat.

LEERLING CENTRAAL

In het ontwerp gaat staan de leerlingen centraal en krijgen ze de aandacht die ze nodig hebben. Dat betekent kleine klassen en vooral ruimten waar rust en regelmaat belangrijk zijn. Dat vraagt wat van de organisatie in en rond het gebouw en die was logistiek en onderwijskundig sterk verouderd, zonder ruimtelijke verbindingen. Daarom hebben we het monumentale gebouw uit de jaren ’60 van de vorige eeuw getransformeerd tot een gebouw dat zowelaan de buitenzijde als aan de binnenzijde uitdaagt om te leren. De lange gangen in de bestaande structuur zijn brede straten geworden, waaraan pleinen zijn gekoppeld. Elk plein heeft een eigen karakter en uitstraling gekregen en ook de verkeersruimtenhebben een eigen verblijfskwaliteit. Iedere vakgroep heeft een eigen buitenterrein, direct gekoppeld aan de praktijklokalen Een wandelroute over het terrein koppelt de verschillende buitenactiviteiten aan elkaar. Net als binnen in het gebouw, kom je op deze wijze op een vanzelfsprekende manier in contact met andere studierichtingen. Er is plek voor heftruckonderwijs, een kas en moestuinen en ruimten om te timmeren en met metaal te werken. Door een verscheidenheid aan ruimten te creëren is er voor elke leerling een plek in de school te vinden om even geconcentreerd te werken, zonder een overdaad aan prikkels.

Naam van het gebouw

Olympia College Rotterdam

Opdrachtgever

Stichting BOOR

Architect

Spring architecten i.s.m. WDJArchitecten

Bouwer

Constructif Dordrecht

Omschrijving

Voormalige LTS Scheepsbouw uit 1969 werd duurzaam gerenoveerd tot hedendaagse school voor praktijkonderwijs, verdeeld over drie karakteristieke paviljoens in het groen.

Terug naar prijs 2024 Vorige 6 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2512 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger