JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

obs De Plevier

De Z -vorm van het gebouw versterkt de veelzijdigheid van de locatie. Aan de verschillende zijden van het gebouw ontstaan als vanzelf pleinen met verschillende sferen die de school verbinden met de buurt, het park en de naastgelegen sporthal. De Z -vorm is een sterke autonome vorm in de kleinschalige bloemkoolbuurt met z’n vele subtiele verschuivingen en de kleine hoekverdraaiingen. Door de Z open te buigen doet de vorm een handreiking naar de omgeving door de verschillende richtingen op te pakken. Tegelijkertijd worden de nevenentrees door deze knik geaccentueerd. De school manifesteert zich met een kop aan de buurtzijde en een kop aan de parkzijde. Het centrum is open, binnen en buiten lopen vloeiend in elkaar over.

De bouwstenen van het ontwerp, de clusters en het hart, worden stevig bij elkaar gehouden door de doorlopende band metselwerk die als een lint om het gebouw loopt. De twee hoofdentrees van het gebouw springen terug ten opzichte van deze band en het interieur toont zich hier aan de buitenkant voor een warm welkom in het gebouw. 

Het hart van de school is een levendig binnenplein waar de onderwijsclusters en alle belangrijke voorzieningen samenkomen. In dit centrum liggen twee belangrijke entrees, één aan de buurtzijde en één aan de parkzijde. Het plein aan de buurtzijde is beschut en uitnodigend, een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt. Het plein aan de parkkant opent zich naar het groen. Het is de plek waar kinderen elkaar ontmoeten en samen spelen en sporten. Het binnenplein, buurtplein en parkplein zorgen voor ruimtelijke verbinding tussen school, park, sport en buurt.

De entrees van de school komen uit in de centrale hal. De twee routes die elkaar midden in de school kruisen en de aantrekkelijke functies die rond het centrum liggen maken van de ruimte een levendig binnenplein vol activiteiten. Een school met een hart. In dit hart liggen de centrale keuken als ontvangst, het speellokaal met klimwand, de gezamenlijke ruimte met tribunetrap en glijbaan, de techniekruime en het muzieklokaal met vitrinekasten. Direct aan dit centrum zijn de onderwijsclusters en een cluster met de teamruimten en de kantoren voor directie en IB geschakeld. Waar het hart levendig is zijn de clusters rustig en overzichtelijk. Hier liggen telkens vier lokalen rond een ruim vierkant leerplein. De lokalen zijn per twee lokalen te koppelen middels een tussendeur. 

Leren vanuit een veilige basis 

De cluster met groepsruimten zijn overzichtelijk en herkenbaar voor de leerlingen. Het is er vertrouwd, geborgen, veilig en rustig. Buiten de clusters nemen de prikkels toe. In het hart van de school wordt je uitgedaagd om te bewegen, koken, musiceren en knutselen, hier ontmoet je ook andere leerlingen. Buiten bevinden zich de uitdagende speelpleinen om te rennen, sporten, spelen maar ook voor natuuronderwijs. In een afwisseling van veiligheid en geborgenheid met uitdaging en prikkels kunnen de kinderen zich ontwikkelen. 

BSO 

In het programma zijn speciale ruimten opgenomen voor de BSO, daarnaast kan de BSO gebruik maken van de centrale ruimte. De onderwijsclusters en het teamcluster zijn afgesloten van het centrum. Hier kan in gewerkt worden zonder overlast van de BSO. 

Naam van het gebouw

obs De Plevier

Opdrachtgever

Stichting BOOR

Architect

Cita architecten

Bouwer

Capelse Streekbouw bv

Omschrijving

Z-vormig schoolgebouw voegt zich in kleinschalige bloemkoolwijk en maakt via verschillende buitenruimtes verbindingen met buurt, park en sporthal.

Terug naar prijs 2024 Vorige 41 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 411 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger