JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Landgoed de Hoven

LANDGOED DE HOVEN
Het plan voorziet in de bouw van drie appartementengebouwen in Buitenplaats Park 16Hoven, gelegen in het noordwesten van Rotterdam. Met hun ronde vormen, witte kleur en strategische ligging, vormen deze drie woongebouwen een moderne interpretatie van de traditionele buitenplaats, sluitend binnen de Engelse landschapsstijl van het park.

Wijkpark
De nieuwe woonwijk Park 16Hoven, gesitueerd in het noordwesten van Rotterdam, biedt uiteindelijk ruimte aan ongeveer 1700 woningen. Deze wijk wordt ontwikkeld om voornamelijk de midden- en hogere-inkomensgroepen aan de stad te binden, door een groen woonmilieu te creëren. Voor de ontwikkellocatie Buitenplaats Park 16Hoven, in het hart van het wijkpark, zocht de gemeente naar een woonprogramma dat de unieke kwaliteiten van de locatie optimaal benut.

Buitenplaatsen
Op Landgoed De Hoven worden appartementen verdeeld over drie gebouwen: twee bosvilla’s met respectievelijk 14 en 16 woningen, en een hoofdgebouw met 40 eenheden. In totaal worden er 70 verschillende types appartementen gerealiseerd. Deze woongebouwen zijn geïnspireerd op de bekende Rotterdamse buitenplaatsen. Voor deze inzending worden specifiek de twee bosvilla’s voorgesteld.

Ensemble
Net als het park kenmerkt de bebouwing zich door een organische vormgeving, die wordt gekarakteriseerd door een uniform en alzijdig karakter. Een zorgvuldige positionering op de kavels zorgt voor optimale bezonning en biedt panoramische uitzichten op het park en de skyline van Rotterdam. De gebouwen zijn vervaardigd uit een beperkt palet van materialen. Hun uniforme vorm, kleurstelling en zorgvuldige detaillering samen vormen een harmonieus geheel, wat resulteert in een tijdloze en serene uitstraling.

Natuurbeleving
Het project streeft naar een intensivering van de natuurbeleving. Alle woningen worden voorzien van volle hoogte puien en doorlopende, diepe balkons, om de binnen-buitenrelatie zo sterk mogelijk te maken. Er wordt een vloeiende overgang gecreëerd tussen park, tuin, balkon of terras en de woonruimte.
De gebouwen zijn voorzien van een bijzondere plint, die privacy voor de bewoners waarborgt en een onrustig beeld voorkomt door de buitenruimtes van de eerste woonverdieping te verheffen. In de plint worden alle noodzakelijke voorzieningen, zoals transformatoren, bergingen en fietsenstallingen, inpandig ondergebracht. De plint gaat naadloos over in het landschap en wordt in Braziliaans verband gemetseld, waardoor de garage natuurlijke ventilatie en daglicht krijgt.

Natuurintensivering
Het project is tevens een voorbeeld van natuurinclusief bouwen: er is niet alleen ruimte voor mensen, maar ook voor planten, insecten en vogels. In de plinten en op de daken van de woongebouwen zijn nestmogelijkheden voor verschillende soorten vogels geïntegreerd. De tuinen van de woningbouwdomeinen zijn specifiek ontworpen om de contrasten tussen de seizoenen te kunnen ervaren.
Tuinen en architectuur delen een gemeenschappelijke vormentaal van vloeiende lijnen en topografische hoogteverschillen. Golvende gazons lopen door tot aan de gevel; gebogen beukenhagen benadrukken de continuïteit. Desondanks hebben de verschillende domeinen elk een uniek karakter. De Bosvilla Noord kan worden getypeerd als een ‘hortus conclusus’ en de Bosvilla Zuid is specifiek gericht op het water.

Naam van het gebouw

Landgoed de Hoven

Opdrachtgever

BVR Groep / Gemeente Rotterdam

Architect

wUrck

Bouwer

BVR Groep

Omschrijving

De twee rondlopende, alzijdige ‘bosvilla’s’ met 14 en 16 woningen en voorzieningen in de plint staan vrij in een glooiend groen parklandschap in Park 16Hoven.

Terug naar prijs 2024 Vorige 24 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 917 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs!

De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

 

Winnaar Vakjuryprijs 2024: Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein is een ontwerp van Superuse Studios in opdracht van Afrikaanderwijk Coöperatie, gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Mostert. De jury is onder de indruk van de alomvattende wijze waarop het Grondstoffenstation inhoud en architectonische expressie geeft aan een regeneratieve manier van omgaan met de stad. In het Grondstoffenstation Afrikaanderplein ziet zij een optimistische manifestatie van het grotere stedelijke systeem van Rotterdam waarin ‘menselijke en niet-menselijke levenden’, de natuurlijke en gecreëerde omstandigheden van een plek en alle stromen die daar doorheen voeren, samenkomen. Het markeert een omslag in de architectuur. 

 

Winnaar Publieksprijs 2024: Metrostation Strand

Metrostation Strand is een ontwerp van Marc Verheijen en Architectenploeg Stadsontwikkeling Rotterdam in opdracht van Gemeente Rotterdam, gerealiseerd door aannemers combinatie Boskalis Swietelsky. Een voormalige spoorlijn werd omgebouwd tot metrolijn om een directe openbaar vervoersverbinding te bieden met het strand van Hoek van Holland. Dit betekent niet alleen minder files, minder vervuiling en minder auto’s in Hoek van Holland, maar Rotterdam heeft er ook voor íedereen een toegankelijke bestemming bij om te wandelen in de duinen, een duik te nemen of te genieten van de zonsondergang.‘Het strand dichtbij voor álle Rotterdammers. Waar de stad nu eindigt opent zich de zee. Aan het einde van de dag keer je om en begint Rotterdam alweer op het zand.’ 

 

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Prinsessenflats  en Babel. 

De noodzaak om verzakking in de balkons en galerijen van de drie Prinsessenflats te verhelpen, werd aangegrepen voor een liefdevolle renovatie in opdracht van Woonstad, ontworpen door A3 Architecten en gerealiseerd door Smits Vastgoedzorg. Met een beperkt budget werden niet alleen constructieve en energetische problemen opgelost maar ook uitstraling en woonplezier wezenlijk verbeterd. ‘Ik ben 93 jaar. Ik woon al jaren in deze flat en het is werkelijk prachtig geworden. Het was allemaal goed geregeld voor de bewoners. Nu ben ik blij met mijn nieuwe huisje en wil er nog lang van genieten!’ 

 

Babel is de uitkomst van een Open Oproep, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam om ontwikkelaars en architecten uit te dagen nieuwe woonvormen te ontwikkelen voor gezinnen. Architect Laurens Boodt en Opdrachtgever: AM sloegen de handen in een voor dit baanbrekende projec. Het gebouw is niet alleen een architectonische maar ook een sociale constructie, een ware innovatie die stad en bewoners onverwachte kwaliteiten te bieden heeft.

 

Eervolle vermeldingen

Metrostation Strand en de Prinsessenflats ontvingen naast de eerste en tweede plaats publieksprijs ook een eervolle vermelding van de vakjury.

 

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken. Bekijk hier de Engelse versie van het Juryessay.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger