JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Kleine Burg

De Kleine Burg is het eerste Tiny House community project in Rotterdam. Bij dit tijdelijke project voor een periode van 10 jaar worden de Tiny Houses permanent bewoond. Het streven van dit woonexperiment is om te ervaren hoe het is om off grid (niet aangesloten op NUTS-voorzieningen) duurzaam te wonen en samen te leven door voorzieningen te delen. 

De proef locatie is gelegen in het Zuiderpark aan de Tussenburg in Rotterdam-Zuid. Het project is in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Momenteel zijn de elf Tiny Houses nog tijdelijk aangesloten op de riolering, maar het doel is om hier ook een alternatief voor te realiseren zoals een helofytenfilter. 

Elk huishouden is al zelfvoorzienend in energie en water verbruik. Zo vangt iedereen regen water op via het eigen dak en slaat dit op in een eigen ondergrondse water tank. Vervolgens wordt dit water gefilterd tot drink water. In combinatie met en compost toilet blijft er genoeg water over om te douchen, afwassen of drinken. Op alle daken liggen zonnepanelen, en het stroom wordt gedeeld via een smart grid: in een zwarte zeecontainer staan de omvormers en de buurtbatterij.

Tijdens deze actieve woonvorm blijven we innoveren op het gebied van duurzaamheid en coöperatief wonen. Zo leren we van elkaar en van anderen. 

Naam van het gebouw

De Kleine Burg

Opdrachtgever

Woon experiment in samenwerking met de Gemeente Rotterdam


Architect

In samenwerking met Tom van Loon en Lucienne Bregman (mede bewoners en architecten) is het totaal plan tot stand gekomen op basis van de uitvraag van de gemeente. De Tiny Houses zijn eigen ontwerp.


Bouwer

Driekwart van Tiny Houses is zelfbouw door de bewooners en bij sommige met bouw ondersteuning of uitbesteding aan De Kleine Klussers. Twee andere Tiny Houses zijn gebouwd door Liberte Woodscapes.

Omschrijving

Gemeenschap van Tiny Houses toont alternatief perspectief op duurzaam en zelfvoorzienend wonen (off the grid) waarbij bewoners samen optrekken en van elkaar leren.

Terug naar prijs 2024 Vorige 42 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 880 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger