De Kleine Burg
De Kleine Burg is het eerste Tiny House community project in Rotterdam. Bij dit tijdelijke project voor een periode van 10 jaar worden de Tiny Houses permanent bewoond. Het streven van dit woonexperiment is om te ervaren hoe het is om off grid (niet aangesloten op NUTS-voorzieningen) duurzaam te wonen en samen te leven door voorzieningen te delen.
De proef locatie is gelegen in het Zuiderpark aan de Tussenburg in Rotterdam-Zuid. Het project is in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Momenteel zijn de elf Tiny Houses nog tijdelijk aangesloten op de riolering, maar het doel is om hier ook een alternatief voor te realiseren zoals een helofytenfilter.
Elk huishouden is al zelfvoorzienend in energie en water verbruik. Zo vangt iedereen regen water op via het eigen dak en slaat dit op in een eigen ondergrondse water tank. Vervolgens wordt dit water gefilterd tot drink water. In combinatie met en compost toilet blijft er genoeg water over om te douchen, afwassen of drinken. Op alle daken liggen zonnepanelen, en het stroom wordt gedeeld via een smart grid: in een zwarte zeecontainer staan de omvormers en de buurtbatterij.
Tijdens deze actieve woonvorm blijven we innoveren op het gebied van duurzaamheid en coöperatief wonen. Zo leren we van elkaar en van anderen.
Naam van het gebouw
De Kleine Burg
Opdrachtgever
Woon experiment in samenwerking met de Gemeente Rotterdam
Architect
totaalplan: Tom van Loon en Lucienne Bregman. Tiny houses: eigen ontwerp.
Bouwer
Driekwart van tiny houses is zelfbouw door de bewoners en bij sommige met bouw ondersteuning of uitbesteding aan De Kleine Klussers. Twee andere Tiny Houses zijn gebouwd door Liberte Woodscapes.
Omschrijving
Gemeenschap van tiny houses toont alternatief perspectief op duurzaam en zelfvoorzienend wonen (off the grid) waarbij bewoners samen optrekken en van elkaar leren.