JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Hoekstee

WOON-ZORGGEBOUW ‘MET EEN GOUDEN RANDJE’ In woon-zorggebouw ‘De Hoekstee’ draait alles om het beschermd samenwonen van mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) BEGELEID ZELF-REDZAAM. Als uitgangspunt voor de vervangende nieuwbouw formuleerden de architecten en opdrachtgever Middin de wens om een duurzaam woon-zorggebouw te realiseren waarin zelfstandigheid en zelfredzaamheid centraal zouden staan, ondersteund door een coachende manier van begeleiden. De architecten vertaalden dat in een gebouw dat van binnen naar buiten ontworpen is, met de eigen woonruimte als kern en daaromheen volop plekken voor ontmoeting én afzondering. "De essentie van de opgave was het creëren van een bloeiende gemeenschap, beschut en naar buiten gericht tegelijk, met de natuur als beschermende en activerende omgeving.” SAMENWONEN. De studio's van de bewoners zijn het ultieme privédomein, met een eigen woon-slaapkamer, badkamer en pantry. "Dit is het veilige ‘thuis’ waar elke bewoner zich desgewenst kan terugtrekken, een noodzaak voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels." De 35 bewoners leven in vier zelfstandige woongroepen van acht studio's. Elke woongroep heeft een gezamenlijke woonkamer met keuken, werkplek voor begeleiders en terras of balkon. Het gebouw bezit daarnaast een slaapwacht, een wasruimte en fietsenberging en drie extra studio's voor crisisopvang. Binnen het autisme-spectrum zijn er mensen die graag gezamenlijk optrekken en anderen die zich liever individueel bewegen. Daarom hebben de entree, de gangen en het trappenhuis een zekere overmaat. Hier kunnen bewoners elkaar passeren zonder in elkaars ‘ruimte’ te treden en is er voldoende plek om in die gedeelde ruimte op jezelf te blijven. Er zijn intieme zitjes in diepe vensterbanken en er is ruimte voor ontmoeting en interactie. VERANKERING. De architecten verankerden het woongebouw stevig in de groene wederopbouw wijk Schiebroek. Samen met het ernaast gelegen bestaande woongebouw vormt het nu een nieuwe entree naar de belangrijkste winkelstraat van Schiebroek. Het gebouw is ingebed in tuinen die zorgen voor rust, aarding, levensenergie en stimuleren beweging en ontmoeting. Tegelijkertijd werken ze als buffer naar de omgeving. De hoofdentree van De Hoekstee is ontworpen als een 'glazen kamer' onder een opvallende luifel. Het gemetselde bankje onder die entreeluifel is de schakel in de contacten van bewoners met de buurt. OPEN GEVELBEELD. Theo Kupers: “De gevels hebben een lichte witte baksteen, aluminium kozijnen en een zandkleurige plint. Daarmee wordt het een lichtvoetig en tegelijk robuust gebouw dat zowel aansluit op de baksteenpanden als de modernistische architectuur in de directe omgeving. Rondom de vensters, in terug liggende gevelvlakken, is tegelwerk aangebracht dat refereert aan geplooide gordijnen. Dat geeft, zonder het glasoppervlak te vergroten, een meer ‘open’ gevelbeeld dat zo past bij de optimistische wederopbouw architectuur van deze wijk.” De zonneschermen kunnen door bewoners individueel worden bediend. Aan de gevoeligheid van bewoners voor geluid is extra aandacht besteed door materialen met een hoge geluidsabsorptie. Ook in het interieur zorgen de gekozen natuurlijke materialen voor rust. De entreehal en de gangen kregen houten lambriseringen en houten trappen die fraai verouderen. De vloeren hebben een houten uitstraling, of zijn voorzien van lichte tegels. De wanden zijn in verschillende zachte tinten afgewerkt, maar ook volle kleuren zijn toegepast. Simone Drost: "De bewoners van De Hoekstee zijn mensen met een bijzondere kwaliteit, ‘een gouden randje’. Die bijzonderheid hebben we zichtbaar willen maken in de architectuur.”

Naam van het gebouw

De Hoekstee

Opdrachtgever

MIDDIN, Rijswijk

Architect

Planet Lab Architecture i.s.m. Theo Kupers Architecten en Grip Studio

Bouwer

Bouwbedrijf Van Zanten, Vlaardingen

Omschrijving

Woonzorggebouw biedt leefomgeving op maat voor mensen met een Autistisch Spectrum Stoornis door in te spelen op hun specifieke ruimtelijke behoeften.

Terug naar prijs 2024 Vorige 16 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1553 weergaven
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger