JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Babel

Het schilderij ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel uit het museum Boijmans Van Beuningen is de inspiratie voor Babel. Net als bij het schilderij heeft Babel een piramidevormige, monolithische sculptuur van lichte bakstenen en klinkers en een omhoog draaiende straat, die de stad en de verschillende gestapelde huizen met elkaar verbindt. De stalen trappen langs de gevels verwijzen naar de haven. De beplanting op de straat zorgt rondom voor biodiversiteit en beschutting. 

Het aanzicht en uitzicht van Babel varieert per zijde. Op de straten rondom het woongebouw en in de collectieve tuin spelen kinderen verstoppertje en raken buren met elkaar in gesprek. Vanaf de Delftse stoep en het huis is er zicht op de stad en de mooie luchten die reflecteren in de Maas en Schiehaven. Elk van de 24 huizen, iedere laag en elke zijde van het gebouw is anders. Babel is een omgekeerd hof, met rijtjeshuizen, twee-onder-één-kap-woningen en een villa op hoogte die samen een intiem bergdorp in de stad vormen: “It takes a village to raise a child”.

Babel komt voort uit de prijsvraag “Open Oproep Gezinsappartementen”, geïnitieerd door de gemeente Rotterdam i.s.m. Architectuur Lokaal. De jury van de prijsvraag Open Oproep Gezinsappartementen koos unaniem voor Babel, dat een onderscheidend woonconcept biedt voor samen wonen van jonge en oude bewoners en gezinnen die in de stad willen blijven wonen. Door een eigentijdse en vernieuwende interpretatie van de ruimtes, ontstaan verschillende manieren van samen wonen en leven.

Naam van het gebouw

Babel

Opdrachtgever

AM

Architect

Laurens Boodt Architect

Bouwer

kroon & de koning I Boele & van Eesteren

Omschrijving

Gebouw geïnspireerd op de Toren van Babel van Pieter Bruegel bevat 24 verschillende woningen als een gestapeld dorp langs een omhoogdraaiende straat.

Terug naar prijs 2024 Vorige 45 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2604 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger