Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
Hart van Zuid
De vernieuwde Gooilandsingel wordt de verbindende schakel tussen alle ontwikkelingen en verbindt in noord-/zuidrichting het Zuiderpark met de Tarwewijk. Bussen en taxi’s hebben hier plaats gemaakt voor een groene flaneerboulevard met weelderige plantgroepen en bomen met daartussen terrassen. Rondom Zuidplein is er al heel wat veranderd de afgelopen jaren. Zo is het voormalige zwembad Charlois afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe Theater Zuidplein. Er kwam een nieuw Kunstenpand [De Zwarte Hond] en een Stadsdeelkantoor werd getransformeerd naar een zwembad [Kraaijvanger]. Ahoy en het winkelcentrum zijn vernieuwd en uitgebreid. Sluitstuk van de gebiedsontwikkeling is de herinrichting van de Gooilandsingel.
Ontmoeting wijk en OV-knoop
Aan deze stadsboulevard komt een nieuw dynamisch stadsplein, het Annie MG Schmidtplein, dat een belangrijke ontmoetingsfunctie krijgt, in dit veelkleurige stadsdeel gekoppeld aan het centrum. Rond dit plein en de verbindende autovrije promenade krijgen prominente functies en publiekstrekkers, zoals het Kunstenpand en zwembad, een uitnodigende plek. In de stedelijke omgeving rondom Zuidplein is er rekening gehouden met de klimaatverandering, de zomers worden langer en heter, het waterplein zorgt voor verkoeling en is een speelse plek voor recreatie en ontmoeting tussen omliggende wijken en de OV-knoop. Naast de 64 fonteinen zijn er verkoelende mistelementen geïntegreerd, waardoor het plein verkoelt op warme dagen. Het is het eerste plein in Nederland met waterfonteinen dat met lokaal gefilterd water wordt gevoed.
Vormgeving
Het plein is een kunstwerk met vloeiende, organische vormen die met grote precisie zijn uitgesneden uit diverse natuurstenen. Het is ontworpen met een knipoog naar de Rotterdamse wederopbouwkunst. Door het gebruik van verschillende steensoorten en afwerkingen worden deze elegante vormen geaccentueerd. Het plein omvat diverse niveaus van fonteinen, die harmonieus samenvloeien met de organische structuren van het natuursteen. De link met Rotterdam, de haven en de wederopbouwperiode komt ook terug in het gedicht, dat dichter Derek Otte speciaal schreef voor het Waterplein en waarvan vier regels fysiek op het plein zijn aangebracht: In dit ogenblik leg ik aan / tussen voortaan en voorbij / gooi het anker uit in even / en voor even ben ik vrij.
Circulair watersysteem
Het waterplein is aangesloten op de zogeheten urban waterbuffer. Een uniek circulair watersysteem dat verbinding mogelijk maakt tussen gebouwen, openbare ruimte en het Zuiderpark. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Om dit mogelijk te maken, wordt onder de Gooilandsingel een krattenberging gemaakt. Bij een flinke regenbui kan hier in één keer 2,4 miljoen liter water opgevangen worden. Daarna wordt het gezuiverd met een biofilter van planten aan de rand van het Zuiderpark en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Hierna kan het schoon omhoog worden gepompt voor de fontein, en wordt daarnaast het overige water gebiedsbreed ingezet. Zo wil Ahoy bijvoorbeeld het water uit de waterbuffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren en bij de nieuwe Pathé bioscoop zal het water worden gebruikt voor de toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15.000 kuub drinkwater bespaard, zeer duurzaam. Als de bel groot genoeg is kan het water zelfs worden gebruikt om het Zuiderpark door te spoelen in de zomer als de waterkwaliteit daar achteruit dreigt te gaan. Rotterdam hoopt zo 20 miljoen liter regenwater te hergebruiken zonder dat er een rioolwaterzuiveringsinstallatie met gebruik van chemische reiniging aan te pas hoeft te komen.
Naam van het gebouw
Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
Opdrachtgever
Heijmans, Gemeente Rotterdam
Architect
Karres en Brands
Bouwer
Rots Maatwerk, Heijmans
Omschrijving
Groene boulevard verbindt nieuwe voorzieningen zoals het kunstenpand en zwembad Charlois waarbij een waterplein zorgt voor vertier en verkoeling op warme dagen.