JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein

Hart van Zuid
De vernieuwde Gooilandsingel wordt de verbindende schakel tussen alle ontwikkelingen en verbindt in noord-/zuidrichting het Zuiderpark met de Tarwewijk. Bussen en taxi’s hebben hier plaats gemaakt voor een groene flaneerboulevard met weelderige plantgroepen en bomen met daartussen terrassen. Rondom Zuidplein is er al heel wat veranderd de afgelopen jaren. Zo is het voormalige zwembad Charlois afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe Theater Zuidplein. Er kwam een nieuw Kunstenpand [De Zwarte Hond] en een Stadsdeelkantoor werd getransformeerd naar een zwembad [Kraaijvanger]. Ahoy en het winkelcentrum zijn vernieuwd en uitgebreid. Sluitstuk van de gebiedsontwikkeling is de herinrichting van de Gooilandsingel.

Ontmoeting wijk en OV-knoop
Aan deze stadsboulevard komt een nieuw dynamisch stadsplein, het Annie MG Schmidtplein, dat een belangrijke ontmoetingsfunctie krijgt, in dit veelkleurige stadsdeel gekoppeld aan het centrum. Rond dit plein en de verbindende autovrije promenade krijgen prominente functies en publiekstrekkers, zoals het Kunstenpand en zwembad, een uitnodigende plek. In de stedelijke omgeving rondom Zuidplein is er rekening gehouden met de klimaatverandering, de zomers worden langer en heter, het waterplein zorgt voor verkoeling en is een speelse plek voor recreatie en ontmoeting tussen omliggende wijken en de OV-knoop. Naast de 64 fonteinen zijn er verkoelende mistelementen geïntegreerd, waardoor het plein verkoelt op warme dagen. Het is het eerste plein in Nederland met waterfonteinen dat met lokaal gefilterd water wordt gevoed.

Vormgeving
Het plein is een kunstwerk met vloeiende, organische vormen die met grote precisie zijn uitgesneden uit diverse natuurstenen. Het is ontworpen met een knipoog naar de Rotterdamse wederopbouwkunst. Door het gebruik van verschillende steensoorten en afwerkingen worden deze elegante vormen geaccentueerd. Het plein omvat diverse niveaus van fonteinen, die harmonieus samenvloeien met de organische structuren van het natuursteen. De link met Rotterdam, de haven en de wederopbouwperiode komt ook terug in het gedicht, dat dichter Derek Otte speciaal schreef voor het Waterplein en waarvan vier regels fysiek op het plein zijn aangebracht: In dit ogenblik leg ik aan / tussen voortaan en voorbij / gooi het anker uit in even / en voor even ben ik vrij. 


Circulair watersysteem
Het waterplein is aangesloten op de zogeheten urban waterbuffer. Een uniek circulair watersysteem dat verbinding mogelijk maakt tussen gebouwen, openbare ruimte en het Zuiderpark. Dat is een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen, gefilterd, opgeslagen en hergebruikt. Om dit mogelijk te maken, wordt onder de Gooilandsingel een krattenberging gemaakt. Bij een flinke regenbui kan hier in één keer 2,4 miljoen liter water opgevangen worden. Daarna wordt het gezuiverd met een biofilter van planten aan de rand van het Zuiderpark en vervolgens diep in de grond opgeslagen. Hierna kan het schoon omhoog worden gepompt voor de fontein, en wordt daarnaast het overige water gebiedsbreed ingezet. Zo wil Ahoy bijvoorbeeld het water uit de waterbuffer gebruiken voor glasbewassing en schoonmaak van vloeren en bij de nieuwe Pathé bioscoop zal het water worden gebruikt voor de toiletspoeling. Daarmee wordt in totaal jaarlijks 15.000 kuub drinkwater bespaard, zeer duurzaam. Als de bel groot genoeg is kan het water zelfs worden gebruikt om het Zuiderpark door te spoelen in de zomer als de waterkwaliteit daar achteruit dreigt te gaan. Rotterdam hoopt zo 20 miljoen liter regenwater te hergebruiken zonder dat er een rioolwaterzuiveringsinstallatie met gebruik van chemische reiniging aan te pas hoeft te komen.

Naam van het gebouw

Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein

Opdrachtgever

Heijmans, Gemeente Rotterdam

Architect

Karres en Brands

Bouwer

Rots Maatwerk, Heijmans

Omschrijving

Groene boulevard verbindt nieuwe voorzieningen zoals het kunstenpand en zwembad Charlois waarbij een waterplein zorgt voor vertier en verkoeling op warme dagen.

Terug naar prijs 2024 Vorige 31 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1834 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs!

De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

 

Winnaar Vakjuryprijs 2024: Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein is een ontwerp van Superuse Studios in opdracht van Afrikaanderwijk Coöperatie, gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Mostert. De jury is onder de indruk van de alomvattende wijze waarop het Grondstoffenstation inhoud en architectonische expressie geeft aan een regeneratieve manier van omgaan met de stad. In het Grondstoffenstation Afrikaanderplein ziet zij een optimistische manifestatie van het grotere stedelijke systeem van Rotterdam waarin ‘menselijke en niet-menselijke levenden’, de natuurlijke en gecreëerde omstandigheden van een plek en alle stromen die daar doorheen voeren, samenkomen. Het markeert een omslag in de architectuur. 

 

Winnaar Publieksprijs 2024: Metrostation Strand

Metrostation Strand is een ontwerp van Marc Verheijen en Architectenploeg Stadsontwikkeling Rotterdam in opdracht van Gemeente Rotterdam, gerealiseerd door aannemers combinatie Boskalis Swietelsky. Een voormalige spoorlijn werd omgebouwd tot metrolijn om een directe openbaar vervoersverbinding te bieden met het strand van Hoek van Holland. Dit betekent niet alleen minder files, minder vervuiling en minder auto’s in Hoek van Holland, maar Rotterdam heeft er ook voor íedereen een toegankelijke bestemming bij om te wandelen in de duinen, een duik te nemen of te genieten van de zonsondergang.‘Het strand dichtbij voor álle Rotterdammers. Waar de stad nu eindigt opent zich de zee. Aan het einde van de dag keer je om en begint Rotterdam alweer op het zand.’ 

 

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Prinsessenflats  en Babel. 

De noodzaak om verzakking in de balkons en galerijen van de drie Prinsessenflats te verhelpen, werd aangegrepen voor een liefdevolle renovatie in opdracht van Woonstad, ontworpen door A3 Architecten en gerealiseerd door Smits Vastgoedzorg. Met een beperkt budget werden niet alleen constructieve en energetische problemen opgelost maar ook uitstraling en woonplezier wezenlijk verbeterd. ‘Ik ben 93 jaar. Ik woon al jaren in deze flat en het is werkelijk prachtig geworden. Het was allemaal goed geregeld voor de bewoners. Nu ben ik blij met mijn nieuwe huisje en wil er nog lang van genieten!’ 

 

Babel is de uitkomst van een Open Oproep, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam om ontwikkelaars en architecten uit te dagen nieuwe woonvormen te ontwikkelen voor gezinnen. Architect Laurens Boodt en Opdrachtgever: AM sloegen de handen in een voor dit baanbrekende projec. Het gebouw is niet alleen een architectonische maar ook een sociale constructie, een ware innovatie die stad en bewoners onverwachte kwaliteiten te bieden heeft.

 

Eervolle vermeldingen

Metrostation Strand en de Prinsessenflats ontvingen naast de eerste en tweede plaats publieksprijs ook een eervolle vermelding van de vakjury.

 

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken. Bekijk hier de Engelse versie van het Juryessay.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger