JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Nieuwe Sluis

Royal HaskoningDHV kreeg de opdracht om een nieuw kantoorgebouw met magazijn en werkplaatsen voor LyondellBasell in het Havengebied van Rotterdam te ontwerpen. Het is een indrukwekkend gebouw geworden dat optimaal veilige werkomstandigheden biedt, de samenwerking tussen de afdelingen versterkt en de werkprestaties bevordert.

Van meet af aan stond vast dat de opdrachtgever beslist geen ‘grijze doos’ wilde laten bouwen, maar een architecturaal hoogstaand gebouw dat de samenwerking tussen, en binnen afdelingen bevordert en dat tegelijkertijd bestand is tegen alle calamiteiten die in het drukste havengebied van Europa kunnen optreden.

Het centrale atrium, waar alle medewerkers samen kunnen komen, is visueel uitnodigend door het overzicht en een prettige ruimte door het ruim invallend daglicht. Hier kan iedereen samenkomen tijdens reguliere werkdagen voor meetings, koffiepauzes en de lunch, maar de ruimte is dusdanig ingericht dat deze ook gebruikt kan worden voor grote informatiesessies of speciale aangelegenheden. De bekleding van de rondgang van het atrium is uitgevoerd in geperforeerde staalplaat met akoestische backing. In deze platen zijn door middel van de perforaties verschillende afbeeldingen gerelateerd aan de werkprocessen van het bedrijf, alsmede de productielocatie zelf te zien.

Er is in dit gebouw speciale aandacht besteed aan alle aspecten van veiligheid. Het meest in het oog springende aspect is echter de stalen constructie die ervoor zorgt dat het gebouw zware drukgolven kan weerstaan. De constructie is dusdanig ontworpen dat het personeel in het gebouw veilig naar buiten kan komen, wanneer er sprake zou zijn van een drukgolf in de omgeving. Daarnaast zijn twee van de drie werkplaatsen ingericht als Shelter in Place (SIP) ruimtes, dit zijn ruimtes die tijdens een calamiteit luchtdicht afgesloten kunnen worden en waarin het personeel 2 uur veilig kan verblijven. Deze ruimtes zijn geheel luchtdicht uitgevoerd met speciale deuren uit de voedselindustrie. Voor de veiligheidsvoorzieningen zijn aparte specificaties opgenomen in het Programma van Eisen.

De gevel is strak en goed gedetailleerd en uitgevoerd in donkergekleurde staalplaten. Door de combinatie van verschillende profielen, geplaatst in een verspringend ritme, ontstaat een subtiele dieptewerking. De gevel heeft hiermee een symbolische knipoog naar de gebruiker van het gebouw. In het verspringende ritme van de gevel kunnen oplettende personen namelijk het logo van de gebruiker herkennen, dat de inspiratie vormde tot het ontwerp van de gevelaanzichten. Om het gebouw stevig op de ondergrond neer te kunnen zetten, is rondom een strakke, geïsoleerde prefab betonnen plint aangebracht. Behalve dat die plint een esthetisch effect aan het ontwerp geeft, heeft hij ook praktisch nut als bescherming, er wordt op het terrein namelijk veel rondgereden met vorkheftrucks en karretjes.

Kortom; qua architectuur wilden we een stoer gebouw creëren dat trots zijn plaats inneemt in de haven van Rotterdam. Zo heeft het gebouw materialen en een vormgeving die goed passen bij de industriële omgeving. Dat, gecombineerd met een warm interieur, door natuurlijke materialen als hout, gebruik van recyclede PET-vilt en overvloedig daglicht, maakt het gebouw tot een prettige verblijfplaats en in combinatie met de groene terreininrichting (onder meer open (gras)tegels op de parkeerplaats, Wadi, veel plek voor zonnepanelen, en biodiversiteit in aanplanting) een bijzondere verschijning in het industriële Botlekgebied.

Naam van het gebouw

De Nieuwe Sluis

Opdrachtgever

LyondellBasell

Architect

Royal HaskoningDHV

Bouwer

Cordeel Nederland

Omschrijving

Bedrijfsgebouw in de Botlek combineert veiligheid door een schokbestendige staalconstructie en shelter-in-place-ruimtes met de ruimtelijke kwaliteit van een centraal atrium.

Terug naar prijs 2024 Vorige 9 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2066 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger