JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Paviljoen Westerkade

Het paviljoen is een subtiel gebouw dat door zijn eenvoudige opzet, bijzondere detaillering en subtiele verwijzingen naar de scheepvaart en de Maastunnelgebouwen, een karaktervol en vanzelfsprekend onderdeel van de Westerkade.

Het Paviljoen in het Scheepvaartkwartier is ontworpen in opdracht van Kotug, de Rotterdamse sleepdienst. Dit scheepvaartbedrijf werd in 1911 opgericht toen Antonie Kooren besloot een sleepboot te kopen. Tegenwoordig is het bedrijf een internationaal opererende scheepvaartonderneming die onder andere sleepdiensten verzorgt in de grootste havens van de wereld.

De planvorming begon in 2006, toen de gemeente Rotterdam de opdrachtgever vroeg of het mogelijk was om een klein kantoorgebouw op de Boompjes op te heffen. Ter compensatie mocht er dan een nieuw paviljoen op de Westerkade worden gebouwd. De opdrachtgever werkte hier graag aan mee, maar wilde ook een deel van het gebouw als horecagelegenheid inrichten om de internationale gasten van het bedrijf goed te kunnen ontvangen.

Het paviljoen, ontworpen door QWA, is een alzijdig gebouw dat door zijn ovale vorm de aanwezigheid op de kade minimaliseert. De vormgeving is geïnspireerd op de gebouwen van de Maastunnel met hun kenmerkende koperen daken. Verder is er inspiratie gevonden in de scheepvaart. Het dak is bijvoorbeeld vormgegeven als een omgekeerde scheepsromp en afgewerkt met groen gepatineerd koper. Het nautische thema is door Kingkongs verder opgepakt in het interieurontwerp, met als speciale eyecatcher de wand bij de entree met daarin alle scheepsmodellen van Kotug.

Omdat het gebouw alzijdig is en geen achterkanten heeft, is er binnen het gebouw gezocht naar extra opslagmogelijkheden. Het gebouw heeft een kern waarin alle voorzieningen zijn georganiseerd. Daaromheen een multifunctionele ruimte voor het kantoor of de horeca. Openslaande deuren naar het terras activeren de kade. Onder de kern is een compacte kelder gemaakt die in zijn positionering en diepte rekening houdt met de historische kade die zich onder de grond bevindt. Boven de kern is een installatievloer gemaakt waarop warmtepompen zijn opgesteld die het gebouw energieneutraal klimatiseren.

Naast het eerder genoemde koper voor het dak, is voor verdere materialisering gekozen voor stucwerkgevels met een plint van groen geglazuurde bakstenen. Deze leggen een link met de groene geglazuurde stenen die in veel historische Rotterdamse gebouwen worden gebruikt. Voor alle verdere details is gekozen voor Belgisch hardsteen dat reeds op de kade wordt gebruikt voor het afbakenen van plantvakken.

Een bijzonder aandachtspunt voor de uitwerking was de brandveiligheid. Het gebouw is beschermd tegen plasbranden op de Maas. Dat betekent dat de schil van buitenaf tegen brand beschermd is, in plaats van zoals gebruikelijk van binnenuit. Dit geeft bijzondere uitdagingen, er zitten immers geen rookmelders boven de Maas. Alle benodigde installatie componenten zijn integraal ontworpen en opgenomen in de architectuur.

De Rotterdammers weten de horeca reeds te vinden. Nu is het alleen nog wachten op een Rotterdamse bijnaam!

Naam van het gebouw

Paviljoen Westerkade

Opdrachtgever

Kotug

Architect

Quist Wintermans Architekten

Bouwer

Van Waning

Omschrijving

Alzijdig paviljoen in historische haven verwijst in vormgeving en materialisering naar vroeg twintigste-eeuwse monumenten in de omgeving.

Terug naar prijs 2024 Vorige 21 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 686 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs!

De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende projecten laten zien hoe een regeneratieve houding, kennis en toewijding zich manifesteren in architectuur en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het stedelijk landschap. 

 

Winnaar Vakjuryprijs 2024: Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein is een ontwerp van Superuse Studios in opdracht van Afrikaanderwijk Coöperatie, gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Mostert. De jury is onder de indruk van de alomvattende wijze waarop het Grondstoffenstation inhoud en architectonische expressie geeft aan een regeneratieve manier van omgaan met de stad. In het Grondstoffenstation Afrikaanderplein ziet zij een optimistische manifestatie van het grotere stedelijke systeem van Rotterdam waarin ‘menselijke en niet-menselijke levenden’, de natuurlijke en gecreëerde omstandigheden van een plek en alle stromen die daar doorheen voeren, samenkomen. Het markeert een omslag in de architectuur. 

 

Winnaar Publieksprijs 2024: Metrostation Strand

Metrostation Strand is een ontwerp van Marc Verheijen en Architectenploeg Stadsontwikkeling Rotterdam in opdracht van Gemeente Rotterdam, gerealiseerd door aannemers combinatie Boskalis Swietelsky. Een voormalige spoorlijn werd omgebouwd tot metrolijn om een directe openbaar vervoersverbinding te bieden met het strand van Hoek van Holland. Dit betekent niet alleen minder files, minder vervuiling en minder auto’s in Hoek van Holland, maar Rotterdam heeft er ook voor íedereen een toegankelijke bestemming bij om te wandelen in de duinen, een duik te nemen of te genieten van de zonsondergang.‘Het strand dichtbij voor álle Rotterdammers. Waar de stad nu eindigt opent zich de zee. Aan het einde van de dag keer je om en begint Rotterdam alweer op het zand.’ 

 

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Prinsessenflats  en Babel. 

De noodzaak om verzakking in de balkons en galerijen van de drie Prinsessenflats te verhelpen, werd aangegrepen voor een liefdevolle renovatie in opdracht van Woonstad, ontworpen door A3 Architecten en gerealiseerd door Smits Vastgoedzorg. Met een beperkt budget werden niet alleen constructieve en energetische problemen opgelost maar ook uitstraling en woonplezier wezenlijk verbeterd. ‘Ik ben 93 jaar. Ik woon al jaren in deze flat en het is werkelijk prachtig geworden. Het was allemaal goed geregeld voor de bewoners. Nu ben ik blij met mijn nieuwe huisje en wil er nog lang van genieten!’ 

 

Babel is de uitkomst van een Open Oproep, uitgeschreven door de gemeente Rotterdam om ontwikkelaars en architecten uit te dagen nieuwe woonvormen te ontwikkelen voor gezinnen. Architect Laurens Boodt en Opdrachtgever: AM sloegen de handen in een voor dit baanbrekende projec. Het gebouw is niet alleen een architectonische maar ook een sociale constructie, een ware innovatie die stad en bewoners onverwachte kwaliteiten te bieden heeft.

 

Eervolle vermeldingen

Metrostation Strand en de Prinsessenflats ontvingen naast de eerste en tweede plaats publieksprijs ook een eervolle vermelding van de vakjury.

 

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken. Bekijk hier de Engelse versie van het Juryessay.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger