JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Nieuw Crooswijk

EEN STADSBUURT WAAR DE BUITENRUIMTE CENTRAAL STAAT |

Wanneer stuur je een ontwerp in voor de Rotterdamse Architectuurprijs? Wanneer verdient een gebouwde omgeving het om in de schijnwerpers te worden geplaatst. Nieuw Crooswijk is een gebiedsontwikkeling, bij een gebiedsontwikkeling moet het ontwerp en het bouwwerk worden opgevat als de gebouwen en haar openbare ruimtes. Met de oplevering van de Kerkhoflaan in 2023 is de laatste openbare ruimte van de wijk afgerond. Het moment waarbij de ambities van het ontwerp optimaal kunnen worden beoordeeld.

Het ontwerp voor de transformatie van Nieuw Crooswijk is gestoeld op de 19e eeuwse traditie van stadswijken, een stad bestaande uit singels, pleinen, straten, lanen en hoven. De architectuur is daarbij dienstbaar aan de openbare ruimte, haar gevels verrijken het straatbeeld en plaatsen de individuele gebouwen in het collectieve perspectief van de stad. De straat als openbare ruimte is de drager van het plan.

De oplevering van Nieuw Crooswijk laat de waarde zien van langdurige samenwerking met meerdere stakeholders om een binnenstedelijke wijk te ontwikkelen van buurt tot baksteen.


ARCHITECTUUR BRENGT DE STRAAT NAAR LEVEN |
De belangrijkste architecturale kwaliteiten zijn de pandsgewijze opbouw van de bouwblokken, het gebruik van warme tinten baksteen, de speelse en metselwerkornamentiek, de zorgvuldige afwisseling in bouwhoogtes (ingegeven door de mix van woningen en gebouwtypes) en de hoogwaardig vormgegeven entrees en buitenruimtes.

Zeven verschillende architecten dragen ieder op hun eigen manier bij aan de invulling van de wijk met verschillende bouwstijlen en typen. Dit maakt de straat interessant, en levert ritme, maat, een schaal op.

De entree krijgt extra aandacht in het woningbouwontwerp. De hoge voordeur, lichtpunt, deurbel, handgreep, huisnummer en brievenbus zijn speciaal ontworpen door de architect.


DE STRAAT - BEHOUD VAN DE 19E-EEUWSE SFEER BRENGT DE OPENBARE RUIMTE DICHTER BIJ DE THUISOMGEVING |

In de traditie van de 19e eeuw bestaat het straatbeeld uit een stoep en rijloper waar bezoekers kunnen parkeren en kinderen kunnen spelen. De speelstoepen worden ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Parkeren vindt zoveel mogelijk plaats binnen de bouwblokken, in de half verdiepte en overdekte parkeerruimtes, met daarbovenop fraai aangelegde collectieve tuinen. De vormgeving van de straat vindt een balans tussen de auto en mens en zorgt voor een rustige en praktische buitenruimte.


GROEN - KWALITATIEVE RUIMTES OM ELKAAR TE ONTMOETEN |

Het ontwerp van Nieuw Crooswijk integreert groene ruimtes op klassieke en innovatieve manieren. De meeste straten liggen naast een openbare groene ruimte die is voorzien van speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden. Daarnaast biedt de binnenkant van de verschillende bouwblokken de bewoners individuele tuinen.

Door de diepte van de bouwblokken zijn er collectieve binnenterreinen waar de kinderen veilig kunnen spelen en buren samen tijd kunnen doorbrengen. Door het gemeenschappelijke eigendom en beheer van deze ruimte, krijgt deze speelplek een besloten karakter.


INTEGRALE SAMENWERKING |

Het eindresultaat is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen stedenbouwkundigen, architecten, bouwers, bouwadviseurs, de woningbouwvereniging, makelaars, en supervisors.

Naam van het gebouw

Nieuw Crooswijk

Opdrachtgever

Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (Era Bouw/Heijmans) en Woning Corporatie Woonstad Rotterdam

Architect

West 8 West 8 - Masterplan and Supervisie, in samenwerking met van Drost + Van Veen, Brink Architecten, De Zwarte Hond Architecten, NL Architects, Geurst & Schulze Architecten, Jeroen Schippers Architecten, Brink Architectuur en Stedenbouw, Kollhoff & Pols Architecten

Bouwer

ERA Contour

Omschrijving

Nu de buitenruimte is voltooid toont Nieuw Crooswijk, een gevarieerde woonomgeving geïnspireerd op 19e eeuwse stadswijken, zich in volle glorie.

Terug naar prijs 2024 Vorige 38 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 665 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger