JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

vrijeschool Vredehof

Vrijeschool Vredehof is gehuisvest in een karakteristiek schoolgebouw uit 1911 in Rotterdam Kralingen. Het bestaande schoolpand bestaat uit twee bouwdelen; een deel hoogbouw en een aangrenzende uitbouw. De hoogbouw maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht Rotterdam en is compleet gerenoveerd om te voldoen aan de energetische normen van deze tijd. De bestaande laagbouw is destijds gebouwd met een semi-permanent karakter en heeft een beperkte bouwkwaliteit, indeling en bouwhoogte. Daarom is besloten deze laagbouw te slopen en te herbouwen, zodat het een vrijere indeling en passende vormgeving krijgt.

Zoektocht naar polariteiten:
De basis van het ontwerp is de zoektocht naar polariteiten tussen de bestaande hoogbouw en nieuwe laagbouw. In het ontwerp is dit gevonden door een enkellaags houten organisch volume toe te voegen aan een hoog steenachtig en statig gebouw. Deze polariteiten versterken elkaar, een kwaliteit die ook uitgangspunt is in het vrijeschoolonderwijs: het hele leven bestaat uit een evenwicht tussen polariteiten. Het omhullende karakter van de uitbreiding biedt huisvesting aan de kleutergroepen en de grote zaal.

Bestaande structuur handhaven:
Uit respect voor de bestaande hoogbouw wordt zoveel mogelijk op een zorgvuldige wijze binnen de bestaande structuur gerenoveerd. De gevels worden daarbij geïsoleerd met voorzetwanden, de plafonds worden voorzien van ecologisch akoestisch spuitwerk en er wordt een hoogwaardig ventilatiesysteem aangelegd. Bestaande houten kozijnen die overbodig zijn, worden daarbij op een andere plek in het gebouw hergebruikt.

Hergebruik van materialen:
Ook in de nieuwe laagbouw is gezocht naar circulariteit en hergebruik van bestaande materialen. Hier is op de bestaande fundering en begane grondvloer gezocht naar een functionele en passende nieuwe plattegrond. Door de toepassing van enkele nieuwe kolommen en wat betonaanstortingen is het gelukt om de bestaande fundering en begane grondvloer in zijn geheel te handhaven.

Verbinding tussen binnen en buiten:
Om het interieur van de laagbouw te verbinden met buiten is er in het ontwerp voor gekozen om de houten spanten van binnen naar buiten door te laten steken. Hiermee ontstaat een variabel overstek dat gelijktijdig dienstdoet als bouwkundige zonwering. Het overstek vormt een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Ook kunnen de kleine kinderen hier beschut onder spelen bij slechter weer. De zichtbare houten spanten onder het dakoverstek refereren op een subtiele en speelse wijze naar de detaillering van de monumentale dakrand van de hoogbouw.

Naam van het gebouw

vrijeschool Vredehof

Opdrachtgever

Stichting Vrije Scholen Zuidwest Nederland

Architect

9graden architectuur

Bouwer

constructif, croonwolter&dros | TBI, IMd Raadgevende Ingenieurs, De Blaay- Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs, moBius consult, Stijn Poelstra

Omschrijving

De duurzame renovatie van een monumentaal schoolgebouw uit 1911 is gecombineerd met een lage nieuwbouw die in materiaal en vormgeving een tegenhanger vormt.

Terug naar prijs 2024 Vorige 23 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1311 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger