Salix
Met de oplevering van Salix voegt De Zwarte Hond een duurzaam en gevarieerd woningaanbod toe aan de Rotterdamse wijk Schiebroek. Er is in deze wijk een grote vraag naar extra woonruimte vooral in het middeldure huursegment. Om hieraan te voldoen is op de locatie van twee voormalige scholen en de Vredevorstkerk afgelopen voorjaar het nieuwe wooncomplex Salix gerealiseerd.
De 60 appartementen en 14 gezinswoningen van Salix zijn bedoeld voor een diverse groep bewoners, waaronder starters, kleine huishoudens, senioren en (jonge) gezinnen. Het complex ligt aan de Wilgenplaslaan 200 in een buurt waar veel straten vernoemd zijn naar de wilg. Salix is Latijn voor ‘wilg’ en deze bomen zijn volop aanwezig in de wijk naast veel ander groen en water. De heldere structuur van het gebouw past goed in het groene Schiebroek met zijn karakteristieke stempel en talrijke groenstroken.
Wonen in de tuinstad van de 21e eeuw
Met Salix hebben we een gebouw aan Schiebroek toegevoegd dat goed aansluit op de toekomstige ontwikkelingen van het gebied. Onder de noemer ‘tuinstad van de 21e eeuw’ moet Schiebroek een levendige wijk worden waar het prettig wonen is, met veel groen en sport- en welzijnsvoorzieningen.
Als aanvulling op dit wooncomplex ontwikkelt Lidl een grote supermarkt op dezelfde locatie met een ander nieuwbouwproject erbovenop. Tussen Salix en dit project wordt een nieuw plein gerealiseerd met zitgelegenheid en groen, dat niet alleen dient als recreatieruimte, maar ook fungeert als doorgang van de Teldersweg naar het Wiardaplantsoen.
Een gebouw dat past in de wijk
Door gebruik te maken van diverse architecturale elementen hebben we een eigentijdse interpretatie gemaakt van de bestaande wederopbouwarchitectuur. Het gebouw heeft een hoogteaccent aan de Wilgenplaslaan. Om de buitenruimten aan deze zijde meer intimiteit te geven, is de gevel hier als een dubbele schil ontworpen.
Aan de Telderswegzijde hebben de woningen een Delftse stoep met een kleine luifel, die niet alleen de overgang tussen privé en openbaar benadrukt maar ook een knipoog is naar de nabijgelegen winkels. Aan het nieuwe Adolphine Kokplein is de bebouwing juist iets verhoogd. De onderste twee lagen hebben hier een setback als overgang tussen privé en openbaar.
Op de onderste verdiepingen hebben de woningen hun entree aan de straatkant om het contact met de straat te vergroten, waardoor het gebouw aan alle kanten stevig verankerd is in de wijk.
Duidelijk zichtbaar in de gevelplastiek zijn verticale elementen, voorzien van subtiele horizontale belijning via betonnen banden. Het samenspel van metselwerk, betonnen belijning en detaillering varieert bewust iets aan elke zijde van het blok om het aan te laten sluiten bij de straat. Zo behoudt Salix zijn herkenbare eenheid met architectonische nuances aan alle zijden.
Hoge woonkwaliteit en veel buitenruimte
De parkeergarage bevindt zich op maaiveld in het hart van het wooncomplex. Doordat de vier woonblokken eromheen liggen, wordt het parkeren volledig aan het zicht onttrokken. Bovenop de parkeergarage ligt een gemeenschappelijke binnentuin die extra woonkwaliteit toevoegt en gemakkelijk toegankelijk is voor alle bewoners.
Elke woning heeft een eigen buitenruimte, variërend van balkon en dakterras tot tuin. Het gebouw heeft een collectief duurzaam energiesysteem dat zowel energiezuinig verwarmt als koelt. Ook zijn alle daken voorzien van zonnepanelen.
Salix in Rotterdam is ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van Accresco Vastgoed en gebouwd door Van Wijnen. Daarnaast hebben we met Buro Bouwfysica, TWP en KVMC aan het project gewerkt.
Naam van het gebouw
Salix
Opdrachtgever
Accresco vastgoed
Architect
De Zwarte Hond
Bouwer
Van Wijnen
Omschrijving
Dit gevarieerde wooncomplex met veel groene buitenruimte geeft uitdrukking aan de identiteit van Schiebroek als tuinstad van de 21e eeuw.