JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Salix

Met de oplevering van Salix voegt De Zwarte Hond een duurzaam en gevarieerd woningaanbod toe aan de Rotterdamse wijk Schiebroek. Er is in deze wijk een grote vraag naar extra woonruimte vooral in het middeldure huursegment. Om hieraan te voldoen is op de locatie van twee voormalige scholen en de Vredevorstkerk afgelopen voorjaar het nieuwe wooncomplex Salix gerealiseerd.

De 60 appartementen en 14 gezinswoningen van Salix zijn bedoeld voor een diverse groep bewoners, waaronder starters, kleine huishoudens, senioren en (jonge) gezinnen. Het complex ligt aan de Wilgenplaslaan 200 in een buurt waar veel straten vernoemd zijn naar de wilg. Salix is Latijn voor ‘wilg’ en deze bomen zijn volop aanwezig in de wijk naast veel ander groen en water. De heldere structuur van het gebouw past goed in het groene Schiebroek met zijn karakteristieke stempel en talrijke groenstroken.

Wonen in de tuinstad van de 21e eeuw
Met Salix hebben we een gebouw aan Schiebroek toegevoegd dat goed aansluit op de toekomstige ontwikkelingen van het gebied. Onder de noemer ‘tuinstad van de 21e eeuw’ moet Schiebroek een levendige wijk worden waar het prettig wonen is, met veel groen en sport- en welzijnsvoorzieningen.

Als aanvulling op dit wooncomplex ontwikkelt Lidl een grote supermarkt op dezelfde locatie met een ander nieuwbouwproject erbovenop. Tussen Salix en dit project wordt een nieuw plein gerealiseerd met zitgelegenheid en groen, dat niet alleen dient als recreatieruimte, maar ook fungeert als doorgang van de Teldersweg naar het Wiardaplantsoen.

Een gebouw dat past in de wijk
Door gebruik te maken van diverse architecturale elementen hebben we een eigentijdse interpretatie gemaakt van de bestaande wederopbouwarchitectuur. Het gebouw heeft een hoogteaccent aan de Wilgenplaslaan. Om de buitenruimten aan deze zijde meer intimiteit te geven, is de gevel hier als een dubbele schil ontworpen.

Aan de Telderswegzijde hebben de woningen een Delftse stoep met een kleine luifel, die niet alleen de overgang tussen privé en openbaar benadrukt maar ook een knipoog is naar de nabijgelegen winkels. Aan het nieuwe Adolphine Kokplein is de bebouwing juist iets verhoogd. De onderste twee lagen hebben hier een setback als overgang tussen privé en openbaar.

Op de onderste verdiepingen hebben de woningen hun entree aan de straatkant om het contact met de straat te vergroten, waardoor het gebouw aan alle kanten stevig verankerd is in de wijk.

Duidelijk zichtbaar in de gevelplastiek zijn verticale elementen, voorzien van subtiele horizontale belijning via betonnen banden. Het samenspel van metselwerk, betonnen belijning en detaillering varieert bewust iets aan elke zijde van het blok om het aan te laten sluiten bij de straat. Zo behoudt Salix zijn herkenbare eenheid met architectonische nuances aan alle zijden.

Hoge woonkwaliteit en veel buitenruimte
De parkeergarage bevindt zich op maaiveld in het hart van het wooncomplex. Doordat de vier woonblokken eromheen liggen, wordt het parkeren volledig aan het zicht onttrokken. Bovenop de parkeergarage ligt een gemeenschappelijke binnentuin die extra woonkwaliteit toevoegt en gemakkelijk toegankelijk is voor alle bewoners.

Elke woning heeft een eigen buitenruimte, variërend van balkon en dakterras tot tuin. Het gebouw heeft een collectief duurzaam energiesysteem dat zowel energiezuinig verwarmt als koelt. Ook zijn alle daken voorzien van zonnepanelen.

Salix in Rotterdam is ontworpen door De Zwarte Hond in opdracht van Accresco Vastgoed en gebouwd door Van Wijnen. Daarnaast hebben we met Buro Bouwfysica, TWP en KVMC aan het project gewerkt.

Naam van het gebouw

Salix

Opdrachtgever

Accresco vastgoed

Architect

De Zwarte Hond

Bouwer

Van Wijnen

Omschrijving

Dit gevarieerde wooncomplex met veel groene buitenruimte geeft uitdrukking aan de identiteit van Schiebroek als tuinstad van de 21e eeuw.

Terug naar prijs 2024 Vorige 34 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1173 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger