JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Beauty&Designlab

Het Beauty & Design Lab aan de Karel Doormanstraat, een winkelstraat in het centrum van Rotterdam, is ontworpen als een innovatieve leeromgeving voor 'blended learning'. De vermenging van fysiek en virtueel leren werd tot thema verheven.
In het Beauty & Design Lab staan de nieuwste trends en ontwikkelingen in de beauty- en designbranche, maar ook duurzaamheid en inclusiviteit centraal. De ambitie van Zadkine, een MBO in Rotterdam, is om de studenten vanaf het begin vertrouwd te maken met de diversiteit die ze kunnen tegenkomen.

Het Beauty & Design Lab wilde een ruimte waar studenten schoonheids- en stylingbehandelingen kunnen geven, aan themaprojecten kunnen werken, maar er moest ook ruimte komen voor 3D scannen, masterclasses, talkshows en andere activiteiten. In een kleine ruimte kon dit nooit tegelijkertijd plaats vinden. Krill-o.r.c.a heeft daarom gekozen voor een flexibele indeling met gordijnen.

De ruimte krijgt zijn kleur van een bluescreen: een kobaltblauwe vloer wordt in de wanden met een verloop naar wit doorgezet. Als gordijnen worden gesloten ontstaat een volledig blauwe ruimte waarin klanten kunnen worden gescand voor een virtuele avatar voor digitale kleding, sieraden en haarstijl.


Wat het project bijzonder maakt is dat het onderwijsconcept was verweven in het ontwikkelproces. Tijdens het opstellen van het programma van eisen en de ‘look and feel’ van de ruimte waren studenten opdrachtgever en konden docenten hun ideeën bij hen pitchen. Harmen van de Wal en Chiara Tobia, de ontwerpers van de ruimte hebben de studenten in dat proces begeleid. “De betrokkenheid en professionaliteit van de studenten was bijzonder. Ze maakten zich oprecht zorgen over de mentale welstand van mensen, hadden duidelijke ideeën over kleurgebruik en konden ons goed loodsen door de verschillende, soms tegenstrijdige eisen. Zo was er aan de ene kant een wens om een bluescreen voor digitale opnames te hebben, aan de andere kant wilden ze geen felle kleuren. De ruimte moest rust uitstralen om overprikkeling te voorkomen. Dit was de basis voor het verlopende kleurgebruik.“

De toegepaste materialen zijn circulair of biobased. Kasten zijn van karton, tafels zijn hergebruikt en de gordijnen zijn van vilt. Waar mogelijk is er gewerkt met kleinschalige lokale makers en leveranciers. Het verloop op de wanden is door een graffiti-artiest gemaakt, verlichting, de houten kasten en het kleurverloop op de gordijnen door makers in Rotterdam M4H en de kartonnen kasten door het jonge Nederlandse bedrijf Kartent.

Naast de fysieke locatie ontwierp Krill-o.r.c.a ook B&D City, de virtuele locatie voor presentaties en talkshows die Stichting Living Lifestyle Magazine voor het B&D Lab verzorgt. Met dit magazine is een experiment gestart voor web 3.0: een immersieve online omgeving waar je doorheen loopt, in plaats van bladert. De artikelen van het magazine zijn gepresenteerd als een tentoonstelling. In een immersieve winkelstraat kunnen studenten een eigen virtuele winkel beginnen, en in de steegjes en pleinen van immersieve dwaalwijk zijn de artikelen van Living Lifestyle Magazine tentoongesteld.

Naam van het gebouw

Beauty&Designlab

Opdrachtgever

Zadkine Beauty&Fahion

Architect

Krill-o.r.c.a.

Bouwer

Hofrijn Bouwgroep, KarTent, Bende en TULAY

Omschrijving

Studenten Beauty & Design traden op als opdrachtgever van deze veelzijdige en onconventionele blauw-witte praktijkleeromgeving van circulaire en biobased materialen.

Terug naar prijs 2024 Vorige 15 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2112 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger