JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Overhoeks

Overhoeks
Samenbouw Overhoeks is de sluitsteen van de projecten van Overmaas. Met in totaal bijna 120 unieke woningen is Overmaas de grootste CPO-ontwikkeling van Rotterdam. Met deze projecten spelen we in op een toenemende vraag naar een andere cultuur van wonen en ontwikkelen. Steeds meer mensen kiezen bewust voor de stad en willen met gelijkgestemden zelf hun werk- en woonomgeving vormgeven. Coöperatief en betrokken bij de buurt. De diversiteit van de bewoners van Overhoeks is enorm, een echte afspiegeling van Rotterdam. Veel verschillende achtergronden, gezinssamenstellingen en leeftijden. Zowel starters als doorstromers. Veel mensen uit de directe buurt, met allemaal de wens om hun eigen woonomgeving vorm te geven. Met hart voor de stad.

Bij samenbouw is geen ontwikkelaar betrokken. In eerste instantie maken architecten op basis van een locatie en randvoorwaarden een schetsvoorstel. Op basis van dit voorstel worden leden geworven, waarmee het project verder vormgegeven en uitgewerkt wordt. De toekomstige bewoners verenigen zich en zijn als collectief opdrachtgever van het project. Ze worden begeleid door architecten en adviseurs. In dit gezamenlijke proces vormt zich een hechte groep, ontstaat sociale verbinding en scheppen we ruimte voor collectiviteit. Bij Overhoeks is dat te zien aan de gemeenschappelijke terrassen en de tuin. Collectiviteit is een extra kwaliteit.

Onze aanpak biedt mogelijkheden. We streven naar een betere kwaliteit tegen lagere kosten. Leden betalen de kostprijs van de woning, er wordt geen winst gemaakt. In Overhoeks bevinden zich een grote variëteit aan woningtypes. Daarbinnen zijn alle woningen door de bewoners zelf ingedeeld. Ook de gevels zijn een echo van deze keuzes. De unieke kwaliteit van het project voorop. Deze typologische kwaliteit maakt buitenstandaard oplossingen mogelijk; woon- werkcombinaties, een extra badkamer of vide.

Met Overhoeks laten we zien dat onze aanpak een alternatief biedt voor de Nederlandse bouwcultuur. Het maakt projecten mogelijk met een ongekende variatie aan plattegronden achter een stedelijk neutrale gevel.

Stedelijk wonen
Het appartementengebouw is ontworpen als U-vormig volume met woningen om een portiekhal. Op straatniveau is een commerciële plint die ruimte biedt voor een levendige invulling. Op de woonverdiepingen liggen gemeenschappelijke terrassen. Een belangrijk uitgangspunt was de bereikbaarheid voor starters. Voor hen zijn per laag drie cityappartementen ontworpen. De ruime beukmaat van 7,8m biedt veel indelingsmogelijkheden. Zo kun je op een woonoppervlakte van 64m2 efficiënt en relatief ruim en licht wonen. Op de straathoeken is ruimte voor twee hoekappartementen en in de poten van de U twee terrasappartementen met een oriëntatie op de straat en het binnengebied.

Gezinnen in de stad
De huizen zijn ruim 7m breed en 4 lagen hoog. Door hun extra breedte hebben ze bijzondere indelingsmogelijkheden en veel licht. Elk huis heeft een groot privé terras aan de daktuin, gescheiden door een niveauverschil. De berging is bereikbaar vanuit de garage. Daar is ook voor elk huis een parkeerplaats. Er zijn twee type gezinshuizen; een dijkhuis aan de Hilledijk en een laanhuis aan de Laan op Zuid. Door het niveauverschil met de Laan op Zuid heeft het dijkhuis een souterrain en een belle-etage, een knipoog naar de historische typologie.

Naam van het gebouw

Overhoeks

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers Overhoeks

Architect

bureau MASSA, JagerJanssen architecten, De Nijl Architecten

Bouwer

Gebroeders Verschoor Pernis

Omschrijving

Op basis van collectief opdrachtgeverschap van starters, gezinnen en andere bewoners kwam dit woongebouw met gezamenlijke tuin en balkons tot stand.

Terug naar prijs 2024 Vorige 32 / 45 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 510 weergaven
Lijst
 1. Olympia College Rotterdam
 2. Witte Panden Noord
 3. De Nieuwe Sluis
 4. Prinsessenflats
 5. Nieuw Kralingen
 6. Havenkwartier
 7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
 8. Vlietpark
 9. Beauty&Designlab
 10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
 11. De Hoekstee
 12. Vitro - Glashaven
 13. Hogeschool Rotterdam Business School
 14. Palladio
 15. Paviljoen Westerkade
 16. Trappenhuis
 17. vrijeschool Vredehof
 18. Landgoed de Hoven
 19. Noordsingel 250
 20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
 21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
 22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
 23. Wonen aan de Westblaak
 24. Metrostation Strand
 25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
 26. Overhoeks
 27. Salix
 28. The Lobby
 29. Diepeveen
 30. De Grote Kreek
 31. Noorderboulevard
 32. Nieuw Crooswijk
 33. NIO House Rotterdam
 34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
 35. obs De Plevier
 36. De Kleine Burg
 37. Roseknoop
 38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
 39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger