Diepeveen
Voor aanvang van de transformatie van de kop van het Dakpark bestond de Diepeveenlocatie uit een voormalig industriecomplex en een braakliggend stuk grond aan de Pelgrimsstraat in Rotterdam. De locatie was een onbestemd gebied dat nergens toe behoorde. De locatie maakte
geen deel uit van het Dakpark of de winkelstrip met de Big Shops, behoorde niet tot de wijken Bospolder-Tussendijken of Schiemond en was geen onderdeel van de ontwikkeling in het Merwe-Vierhavensgebied.
Stedenbouwkundig dient het bestaande Diepeveencomplex samen met de nieuwe woongebouwen duiding te geven aan de bijzondere plek tussen de zeer uiteenlopende stedelijke structuren. Een stevig nieuwbouwblok is gewenst vanuit deze optiek. Landschappelijk is het tegenovergesteld gewenst. De lange infrastructurele en landschappelijke lijnen vragen juist om een intiem woon-werklandschap.
Het nieuwe wooncomplex kadert de grenzen van het plangebied duidelijk af en introduceert een aantal nieuwe stedelijke ruimtes. De duidelijke straatwand aan de Pelgrimsstraat continueert de rooilijn van de bestaande gebouwen. Met een aantal entrees van individuele woningen adresseren we het nieuwe gebouw duidelijk aan de straat. De bouwblokken dwars op de Pelgrimsstraat geven de winkelstrip een zichtbare kop. Het nieuwe plein is een schakel tussen de Pelgrimsstraat, de winkelstrip en het Dakpark. De entrees van een groot deel van de appartementen in het wooncomplex en een horecavoorziening op de hoek met de Pelgrimstraat vullen de plint van het plein. Een nieuwe trap en lift overbruggen het hoogteverschil met het park. De bouwblokken aan het Dakpark volgen de vorm van het dijklichaam en begeleiden de route naar het Hudsonplein. Aan de parkzijde maken we een aantal entrees van individuele woningen.
De belangrijkste openbare zones zijn het Woonhof, de Cour en de Makersstraat. Het Woonhof is een verhoogde collectieve tuin tussen de nieuwbouwblokken, waar de omwonenden sámen gebruik van maken. Het staat in directe verbinding met het Dakpark, maar ook met het lager gelegen Cour.
De gemeenschappelijke buitenruimtes en pleintjes zorgen ervoor dat bewoners en gebruikers van het gebied elkaar heel makkelijk ontmoeten. Maar ook bezoekers, die via het Dakpark komen aangewandeld, worden erdoor aangemoedigd de Diepeveenlocatie te verkennen.
Op het braakliggende terrein naast het iconische Diepeveengebouw als bedrijvige werkplaats, waar de Huidenclub in is gevestigd, zijn vijf gloednieuwe woongebouwen gerealiseerd. Dit vormt een duidelijk ensemble en geeft de Diepeveenlocatie een nieuwe betekenis.
De nieuwbouw bestaat uit 187 huur en koopwoningen in vijf verschillende bouwvolumes en is een aanvulling op de woningvoorraad van de omliggende woonwijken. Het programma bestaat uit kleine appartementen van 50-60 m2, middelgrote appartementen van 70-75 m2 en grote appartementen van circa 110 m2.
De grootste woontypologie zijn een aantal stadswoningen van circa 150 m2. Een inpandige parkeervoorziening in het complex en de belendende parkeergarage van de Big Shops garanderen een autovrij woongebied met ruimte voor hoogwaardige, groene buitenruimte. Naast elke entree van de woonblokken bevindt een inpandige fietsenstalling. Dit biedt veel mobiliteitscomfort voor de nieuwe bewoners en stimuleert beweging.
Naam van het gebouw
Diepeveen
Opdrachtgever
Dudok Real Estate en Dura Vermeer
Architect
diederendirrix
Bouwer
Dura Vermeer
Omschrijving
Woonbuurt op de kop van het Dakpark met middelhoge appartementengebouwen profiteert van het rondom gelegen groen, de big shops en een cultuurhub.