JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Diepeveen

Voor aanvang van de transformatie van de kop van het Dakpark bestond de Diepeveenlocatie uit een voormalig industriecomplex en een braakliggend stuk grond aan de Pelgrimsstraat in Rotterdam. De locatie was een onbestemd gebied dat nergens toe behoorde. De locatie maakte
geen deel uit van het Dakpark of de winkelstrip met de Big Shops, behoorde niet tot de wijken Bospolder-Tussendijken of Schiemond en was geen onderdeel van de ontwikkeling in het Merwe-Vierhavensgebied.

Stedenbouwkundig dient het bestaande Diepeveencomplex samen met de nieuwe woongebouwen duiding te geven aan de bijzondere plek tussen de zeer uiteenlopende stedelijke structuren. Een stevig nieuwbouwblok is gewenst vanuit deze optiek. Landschappelijk is het tegenovergesteld gewenst. De lange infrastructurele en landschappelijke lijnen vragen juist om een intiem woon-werklandschap.
Het nieuwe wooncomplex kadert de grenzen van het plangebied duidelijk af en introduceert een aantal nieuwe stedelijke ruimtes. De duidelijke straatwand aan de Pelgrimsstraat continueert de rooilijn van de bestaande gebouwen. Met een aantal entrees van individuele woningen adresseren we het nieuwe gebouw duidelijk aan de straat. De bouwblokken dwars op de Pelgrimsstraat geven de winkelstrip een zichtbare kop. Het nieuwe plein is een schakel tussen de Pelgrimsstraat, de winkelstrip en het Dakpark. De entrees van een groot deel van de appartementen in het wooncomplex en een horecavoorziening op de hoek met de Pelgrimstraat vullen de plint van het plein. Een nieuwe trap en lift overbruggen het hoogteverschil met het park. De bouwblokken aan het Dakpark volgen de vorm van het dijklichaam en begeleiden de route naar het Hudsonplein. Aan de parkzijde maken we een aantal entrees van individuele woningen.

De belangrijkste openbare zones zijn het Woonhof, de Cour en de Makersstraat. Het Woonhof is een verhoogde collectieve tuin tussen de nieuwbouwblokken, waar de omwonenden sámen gebruik van maken. Het staat in directe verbinding met het Dakpark, maar ook met het lager gelegen Cour.
De gemeenschappelijke buitenruimtes en pleintjes zorgen ervoor dat bewoners en gebruikers van het gebied elkaar heel makkelijk ontmoeten. Maar ook bezoekers, die via het Dakpark komen aangewandeld, worden erdoor aangemoedigd de Diepeveenlocatie te verkennen.
Op het braakliggende terrein naast het iconische Diepeveengebouw als bedrijvige werkplaats, waar de Huidenclub in is gevestigd, zijn vijf gloednieuwe woongebouwen gerealiseerd. Dit vormt een duidelijk ensemble en geeft de Diepeveenlocatie een nieuwe betekenis.
De nieuwbouw bestaat uit 187 huur en koopwoningen in vijf verschillende bouwvolumes en is een aanvulling op de woningvoorraad van de omliggende woonwijken. Het programma bestaat uit kleine appartementen van 50-60 m2, middelgrote appartementen van 70-75 m2 en grote appartementen van circa 110 m2.
De grootste woontypologie zijn een aantal stadswoningen van circa 150 m2. Een inpandige parkeervoorziening in het complex en de belendende parkeergarage van de Big Shops garanderen een autovrij woongebied met ruimte voor hoogwaardige, groene buitenruimte. Naast elke entree van de woonblokken bevindt een inpandige fietsenstalling. Dit biedt veel mobiliteitscomfort voor de nieuwe bewoners en stimuleert beweging.

Naam van het gebouw

Diepeveen

Opdrachtgever

Dudok Real Estate en Dura Vermeer

Architect

diederendirrix

Bouwer

Dura Vermeer

Omschrijving

Woonbuurt op de kop van het Dakpark met middelhoge appartementengebouwen profiteert van het rondom gelegen groen, de big shops en een cultuurhub.

Terug naar prijs 2024 Vorige 36 / 46 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3704 weergaven

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Arno Tempelaars

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Rene Quist

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Irene Hoekstra

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute

Grondstoffenstation Afrikaanderplein

Frank Hanswijk

Metrostation Strand

Joep Boute
prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2024 Grondstoffenstation Afrikaanderplein wint vakjuryprijs en Metrostation Strand de publieksprijs! Op vrijdag 14 juni werden twee projecten bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Grondstoffenstation Afrikaanderplein won de vakjuryprijs en het Metrostation Strand de publieksprijs. De winnende… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Olympia College Rotterdam
  2. Witte Panden Noord
  3. De Nieuwe Sluis
  4. Prinsessenflats
  5. Nieuw Kralingen
  6. Havenkwartier
  7. Pluimveeverblijf De Blijde Wei
  8. Vlietpark
  9. Beauty&Designlab
  10. Grondstoffenstation Afrikaanderplein
  11. De Hoekstee
  12. Vitro - Glashaven
  13. Hogeschool Rotterdam Business School
  14. Palladio
  15. Paviljoen Westerkade
  16. Trappenhuis
  17. vrijeschool Vredehof
  18. Landgoed de Hoven
  19. Noordsingel 250
  20. Nieuwbouw en Renovatie van Multifunctionele Bedrijfshuisvesting Aldowa
  21. Drijvend Festivalhart Rotterdam Architectuurmaand
  22. Dakterras Noordereiland Rotterdam
  23. Wonen aan de Westblaak
  24. Metrostation Strand
  25. Gooilandsingel en Annie MG Schmidtplein
  26. Overhoeks
  27. Salix
  28. The Lobby
  29. Diepeveen
  30. De Grote Kreek
  31. Noorderboulevard
  32. Nieuw Crooswijk
  33. NIO House Rotterdam
  34. Parkrand, Rotterdam Zestienhoven
  35. obs De Plevier
  36. De Kleine Burg
  37. Roseknoop
  38. Kindcentrum Shri Saraswatie Rotterdam
  39. Babel
vakjury Prijs 2024
Carien Van Hoogevest Carien Van Hoogevest: ‘‘Alles van waarde is weerloos.’ Deze dichtregel van Lucebert (1924 – 1994) staat sinds 1978 in neonletters op het voormalige kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam (tegenover station Blaak), naar idee van kunstenaar Toni Burgering. Ik gebruikte… Lees meer > Raoul Vleugels Raoul Vleugels: ‘Om systeemverandering te bewerkstelligen heeft de architect een diepe betrokkenheid met de (Rotterdamse) gemeenschap nodig. De vraag blijft: betrekken we een gemeenschap door principes op te leggen, of door te verleiden met een poëtische notie van een nieuwe… Lees meer > Karo van Dongen Karo van Dongen: ‘Nieuwbouw hoort in mijn ogen een zekere schoonheid te hebben. Schoonheid blijkt daarbij overigens niet alleen uit de architectonische kwaliteit, maar ook uit zaken als oog voor inpassing in de omgeving, praktisch gebruik, duurzaamheid in de brede zin van het woord en een ruimte … Lees meer > Pınar Balat Pınar Balat: ‘Iedereen heeft recht op een kwalitatieve leefomgeving die hun sociaal en persoonlijke ontwikkeling ondersteunt.’ ­Pınar Balat is een architect en stedenbouwkundige gebaseerd in Amsterdam. Voordat ze afstudeerde als architect aan de TU Delft, haalde ze haar Bachelorsdiploma in … Lees meer > Maike van Stiphout Maike van Stiphout (juryvoorzitter): ‘Bouwen voor biodiversiteit vergroot de kwaliteit van leven voor alles wat leeft.’ Maike van Stiphout studeerde tuin- en landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Wageningen en het Royal Melbourne Institute of Technology in Melbourne. Ze richtte DS… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger