JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Zuider Gymnasium

Van poortgebouw naar zuidergymnasium

Het ontstaan van het Zuiderziekenhuis gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw toen Rotterdam Zuid werd ontwikkeld en het ziekenhuis de centrale voorziening in de tuinstadgordel van Vreewijk werd. Door het vertrek van het Zuiderziekenhuis naar het nieuwe Maasstadziekenhuis was in 2011 het terrein plus opstallen vrijgekomen voor herontwikkeling. De vooroorlogse gebouwen van het complex, ontworpen door Gemeentewerken Rotterdam en in 1939 in gebruik genomen, waren in 2011 aangemerkt als monumentwaardig maar nog niet beschermd. Het scheelde weinig of het Zuiderziekenhuis was er niet meer geweest. SWZ Sociale Werkzaamheden Zuidholland B.V. nam het gebied over met een plan voor sloop en vervangende nieuwbouw met rijwoningen. Dit viel in de politieke discussie rond ‘het historisch besef van Rotterdam’ (2012-2013) niet goed. Dankzij omwonenden, BOEi en de Gemeente Rotterdam werd het op het laatste moment van de slopershamer gered. In een periode van 3 en 6 maanden is er in goed overleg met de gemeente een samenwerking tussen Impact Vastgoed en BOEi ontstaan en een plan geboren: Het Zuiderhof Zuidergymnasium In het plan Zuiderhof werd het poortgebouw aangemerkt als mogelijke locatie voor het eerste zelfstandig gymnasium van Rotterdam Zuid.. Uit de architectenselectie voor het gymnasium kwam Molenaar & Co naar voren met een visie op transformatie van dit bijzondere gebouw. Om het poortgebouw tot school te bestemmen is uitgegaan van de regelmatige langsdragerstructuur die bij de bouw al was gekozen om de steeds wisselende invullingen van het ziekenhuis mogelijk te maken.

Naam van het gebouw

Zuider Gymnasium

Opdrachtgever

BOEi Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed

Architect

Molenaar & Co architecten

Bouwer

Burgy Bouwbedrijf

Omschrijving

Het eerste zelfstandige gymnasium van Rotterdam Zuid werd gevestigd in monumentaal poortgebouw van het Zuiderziekenhuis dat in 2013 van de sloop werd gered.

Terug naar prijs 2023 Vorige 40 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 415 weergaven

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

CasaNova

Christian van der Kooy

Garage Loft Delfshaven

MWA Hart Nibbrig

Gouverneblok

DaF-architecten

De Driehoek

Jannes Linders

Sports Building

Ossip van Duivenbod

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
  1. Garage Loft Delfshaven
  2. Gouverneblok
  3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
  4. Van der Hilstblok
  5. Burgemeester Roosstraat
  6. Les Beaux Jours
  7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
  8. HPC Charlois
  9. CasaNova
  10. Rotterdam Rooftop Walk
  11. CPO Stampioenstraat
  12. Curves, colours and cutouts
  13. Fridtjof Nansenschool
  14. De Boezem
  15. Havenlofts
  16. Gamma Noorderhelling
  17. Het Podium
  18. The Hudsons, Rotterdam
  19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
  20. Terpwoning Rotterdam
  21. Groen/blauw dak De Doelen
  22. HAavn
  23. Kop van Noord Fase 4
  24. Roaring seventies
  25. Eden District
  26. Strand Noord Nesselande
  27. Woningen Parkbuurt
  28. De Zalmhaven
  29. Basisschool Het Open Venster
  30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
  31. Sports Building
  32. OurDomain
  33. De Driehoek
  34. Cooltoren
  35. Zuider Gymnasium
  36. De Houten Kop
  37. Langeveld Building
  38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger