JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Woningen Parkbuurt

Een klimaatadaptief en natuurinclusief stedenbouwkundig- en landschapsontwerp met 137 woningen. Parkbuurt is een groen, sociaal parkmilieu waar mensen prettig samenleven. De woonwijk is ontworpen door ECHO Urban Design en RoosRos architecten. Opdrachtgevers Heijmans Vastgoed en de Gemeente Rotterdam hebben samen ECHO Urban Design geselecteerd voor het stedenbouwkundig- en landschapsplan. Het plan bestaat uit vijf bouwvelden, opgedeeld in woonblokken met maximaal 6 à 7 woningen per blok. Groene hart In het stedenbouwkundig ontwerp zijn de beeldkwaliteitsprincipes voor de architectuur bepaald. Deze zijn enerzijds gericht op een passende aansluiting op de wederopbouw architectuur, met drielaagse- platte accenten op de hoeken als dragers van het gebied. Anderzijds is er veel aandacht gegeven aan de samenhang en interactie tussen de woning en de buitenruimte. Het sociale karakter wordt versterkt doordat de voordeuren van alle woningen via een veranda uitkomen in het groene hart wat de woonblokken verbindt. De ingetogen, natuurlijke kleurstellingen van de bakstenen zorgen voor een minimaal contrast met de groene omgeving. Subtiele verfijningen in de plint en rond de ramen geven de woningen extra kwaliteit mee, terwijl op de begane grond reliëf in het metselwerk een plint creëert. De sprekende veranda’s dienen als zachte overgang van het groen naar de woningen. Langs de gevels van de drielaags kopse blokwoningen zijn draden gespannen, zodat over enkele jaren een deel van de gevel volledig bedekt zal zijn met groen. Groenstructuur De parkscheggen versterken het sociale karakter en zorgen voor een veilige plek om te spelen. Daarnaast vormen ze een onderdeel van de groenstructuur die vanuit Meeuwenplaat via Parkbuurt doorloopt tot in het Oedevlietsepark en de Visserijgriend. Het grote oppervlak openbaar groen in dit plan (circa 35%) maakt de buurt klimaatrobuust: het zorgt voor verkoeling, schaduw en infiltratie.

Naam van het gebouw

Woningen Parkbuurt

Opdrachtgever

Heijmans Vastgoed en Gemeente Rotterdam

Architect

RoosRos Architecten, ECHO Urban Design

Bouwer

Heijmans Woningbouw

Omschrijving

Met een klimaatadaptief en natuurinclusief omgevingsontwerp als basis is een parkachtige woonbuurt opgebouwd waarin groen en gemeenschap centraal staan.

Terug naar prijs 2023 Vorige 32 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3142 weergaven

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

De Houten Kop

De Houten Kop

Gouverneblok

DaF-architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Arnoud Verhey

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Welke bouwwerken heeft het publiek deze editie in het hart gesloten? En welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 38 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en een de winnaar aan. Welk bouwwerk wordt bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen weken stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

Op woensdag 7 juni worden de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Timmerhuis Rotterdam. 

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger