JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

The Hudsons, Rotterdam

Aan de voet van het Dakpark is woningbouwproject the Hudsons gerealiseerd. De ontwikkeling voegt 5 bouwblokken met 118 eengezinswoningen, 24 appartementen en 2 commerciële ruimtes toe aan de wijk Bospolder-Tussendijken. Deze 19e -eeuwse wijk is al decennialang onderwerp van herstructurering. In de meer recente plannen wordt daarbij gestreefd naar integratie van midden- en hogere-inkomensgroepen, binnen een in culturele achtergrond zeer diverse wijk. The Hudsons draagt met veel zorgvuldigheid bij aan deze bijzondere opgave. Vijf gesloten bouwblokken, elk met een eigen karakter en een zeer gedifferentieerd woonprogramma, zijn voorzien van een binnentuin op de eerste verdieping – aangelegd bovenop de gelijkvloerse parkeervoorziening met een dik grondpakket. Elk binnengebied heeft zijn eigen inrichting met een meer collectieve of private structuur, waar bewoners en buurtbewoners kunnen samenkomen. Aan de buitenzijden zijn de blokken opgezet in geprofileerd metselwerk, dat steeds opener wordt en langzaam van kleur verloopt van de wijk- naar de parkzijde. Hierdoor sluiten de blokken zowel aan op de roodbruine baksteen architectuur van de laat 19e-eeuwse wijk, als op de openheid en lichtheid van het Dakpark. Het resultaat is een sterk geïntegreerd ontwerp met veel doorsteken vanuit de achterliggende wijk naar het naastgelegen Dakpark. De vijf bouwblokken maken het mogelijk om diverse woonwensen naast elkaar te realiseren zonder dat de gewenste stedenbouwkundige samenhang onder druk komt te staan. Het model biedt tevens de garantie voor het naar binnen halen van de groene kwaliteit van het Dakpark tot diep in de wijk.

Naam van het gebouw

The Hudsons, Rotterdam

Opdrachtgever

BPD Gebiedsontwikkeling & ERA Contour

Architect

Orange Architects

Bouwer

ERA Contour

Omschrijving

Vijf woonblokken aan het Dakpark bieden een gevarieerd woningaanbod en kenmerken zich door zorgvuldig metselwerk en veel ruimte voor groen en gemeenschap.

Terug naar prijs 2023 Vorige 23 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3343 weergaven

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Arnoud Verhey

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Gouverneblok

DaF-architecten

De Houten Kop

De Houten Kop

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Welke bouwwerken heeft het publiek deze editie in het hart gesloten? En welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 38 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en een de winnaar aan. Welk bouwwerk wordt bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen weken stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

Op woensdag 7 juni worden de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Timmerhuis Rotterdam. 

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger