JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Terpwoning Rotterdam

In het open polderlandschap van dijken en eilandjes vlak bij Rotterdam, ligt de woning als een helder volume in het landschap. De ruimtelijke ingrepen om een duurzaam en klimaatbestendig huis te maken zijn beeldbepalende elementen in het ontwerp, zoals een ingegraven verdieping en een uitgesproken uitkraging. Het huis is gedeeltelijk ingegraven in een terp op het eiland, waarbij de leefruimtes op de hogere laag en de slaapvertrekken op de laagste laag zijn gelegen. Dit maakt dat vanuit de woonkamer, het weidse landschap beleefbaar is over de dijk. De tuin is om de woning gevouwen, waardoor deze vanuit de woonkamer bereikbaar is en het huis als een bescheiden volume op de terp staat. Om voldoende daglicht in de slaapvertrekken te krijgen, zijn er twee patio’s die door de woning steken. Onderin de woning is het licht gedempt, is de sfeer intiem en blijven de slaapvertrekken koel, terwijl de bovenin de patio de sequens van ruimtes structureert en voor verrassende doorzichten zorgt. De uitgesproken houten balkenstructuur loopt door van binnen naar buiten en vormt een luifel aan de zuidgevel. Hierdoor wordt de grens tussen woonkamer, veranda, buitenkamers en patio diffuus en stroomt het landschap de woning binnen.

Naam van het gebouw

Terpwoning Rotterdam

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Studio AAAN

Bouwer

De Hek b.v.

Omschrijving

Vrijstaande terpwoning met verdiepte slaapkamers en twee patio’s oriënteert zich op het polderlandschap van Waterwijk in Nesselande.

Terug naar prijs 2023 Vorige 25 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 208 weergaven

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

CasaNova

Christian van der Kooy

De Boezem

Saartje Nibbering

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

Cooltoren

Cooltoren

Terpwoning Rotterdam

Sebastian van Damme

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger