JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Langeveld Building

Het Langeveld Building van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is een multifunctioneel onderwijsgebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architects en uitgevoerd door BAM Bouw en Techniek. Het is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Nederland, met een BREEAM Outstanding certificaat. Powered by Nature. Door een integrale ontwerpstrategie is het onderwijsgebouw energiepositief. Een revolutionair nieuw natuurlijk ventilatieprincipe is toegepast, dat werkt op wind- en zonne- energie en verbruikt 85% minder energie dan een traditioneel ventilatiesysteem, terwijl het veel meer verse lucht levert dan gebruikelijk is in gebouwen. Om energiepositief te worden produceert het gebouw duurzame energie via zonnecellen op het dak en bevat het een koude- en warmteopslag. Het gebouw omvat een atrium aan de gevel dat veel natuurlijk daglicht naar binnen brengt, daarnaast is er veel groen en hout toegepast, waaronder de atriumconstructie van echte houten boomstammen. Deze boomstammen, afkomstig van het Kroondomein het Loo, zijn onbewerkt en constructief toegepast. Door de verschillende biofilische ontwerpprincipes wordt de natuur naar binnen gehaald en zo een studeeromgeving gecreëerd die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van de studenten. Het universiteitsgebouw is deels circulair gebouwd en er zijn veel gerecyclede materialen gebruikt, daarnaast hebben alle materialen een identiteit gekregen dankzij gebruik van een materialenpaspoort.

Naam van het gebouw

Langeveld Building

Opdrachtgever

Erasmus Universiteit Rotterdam

Architect

Paul de Ruiter Architects

Bouwer

BAM Bouw & Techniek

Omschrijving

Dit energiepositieve onderwijsgebouw heeft een natuurlijke inrichting met groen, hout en daglicht en een zeer effectief en energiezuinig ventilatiesysteem op zon en wind.

Terug naar prijs 2023 Vorige 42 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 474 weergaven

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

Terpwoning Rotterdam

Sebastian van Damme

De Zalmhaven

Sebastian van Damme

Eden District

Architecuur Maken

Garage Loft Delfshaven

MWA Hart Nibbrig

Strand Noord Nesselande

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger