JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Kop van Noord Fase 4

De Rotterdamse wijk het Oude Noorden is aan het begin van de vorige eeuw ontstaan. De woningen zijn oorspronkelijk portieketagewoningen met een voor die tijd kenmerkende aandacht voor geveldecoratie en rijkelijk gebruik van erkers en balkons. Eind jaren zeventig bevond zich een groot deel van deze woningvoorraad in staat van verval. Om deze reden is er in de jaren tachtig grootschalig renovatie gepleegd waarbij weliswaar veel praktische kwaliteit werd gewonnen maar de uitstraling en het karakter van de panden veel geweld is aangedaan. Dit gebeurde door veelvuldig gebruik van plaatmateriaal in gevels en goten, het toepassen van eerste generatie witte kunststof kozijnen met vlakke profilering en het optoppen van de panden met dozen met kunststof beplating of betonpannen.

Nu de renovatie van deze panden inmiddels dertig jaar geleden heeft plaats gevonden is de technische levensduur bereikt en is een nieuwe renovatieronde noodzakelijk. Daarnaast kampt de wijk, net als zo veel wijken uit dit tijdperk, met funderingsschade. Om deze reden wordt de renovatie van de gebouwschil gecombineerd met funderingsherstel.

In de voorgevels is bij de eerdere renovatie veel volkernbeplating toegepast en zijn balkons en topgevels verwijderd. Aan de achtergevel zijn verschillende beplatingstypes, stuukwerk en gevelmetselwerk toegepast. De balustrades zijn zeer grof vormgegeven en balkons zijn in slechte staat. Het geheel gaf een erg onrustig beeld.

Veel souterrains waren in gebruik als bergingen. Voor de funderingsopgave diende deze opnieuw te worden ontworpen.

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de winkelplint. Deze bestond uit witte aluminum kozijnen, volkernbeplating en onsamenhangende reclame-uitingen. Deze plint is geheel vervangen door een natuurstenen basis waarop houten kozijnen met een verdeling van de bovenlichten. De voorgevels zijn voorzien van nieuwe kozijnen met blokprofilering en een warmgrijze kleurstelling. Ventilatie is verholen in de kozijnprofilering opgelost.

De achtergevels zijn geheel van nieuwe houten kozijnen voorzien. De gevelplaten zijn grotendeels vervangen door een gestuukt isolatiesysteem. Op terugspringende delen zijn lamellen in een ingetogen beige grijze gemellerde kleur toegepast. De balustrades zijn vervangen door een lamellenhekwerk dat in kleurstelling aansluit op de draaiende delen van de kozijnen.

Op deze wijze ontstaat op straat en in het binnenterrein een warm, rustig gevelbeeld dat de oorspronkelijke vormgeving van het blok weer weergeeft.

Naam van het gebouw

Kop van Noord Fase 4

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

CHNL architecten & adviseurs

Bouwer

Jurriëns Groep B.V.

Omschrijving

Negentiende-eeuwse portieketagewoningen met winkels in de plint hadden geleden onder jarentachtigrenovatie maar zijn nu hersteld in oude glorie.

Terug naar prijs 2023 Vorige 28 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 134 weergaven

OurDomain

John Lewis Marshall

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

De Houten Kop

De Houten Kop

Groen/blauw dak De Doelen

Plotvis

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger