JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Groen/blauw dak De Doelen

Concert- en congresgebouw De Doelen is voorzien van een zogenaamd groen/blauw dak. De nadelige gevolgen van verstedelijking zoals vervuiling, hittestress en wateroverlast worden zo tegen gegaan. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om op het dak aan het Schouwburgplein kleine evenementen te organiseren, in het groen en met zicht op de stad. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een duurzaam multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Het achtergronddecor wordt gevormd door de prachtige monumentale, koperen dakopbouw van de grote zaal. Het groen/blauwe dak buffert water in kratten onder het groen (op het dak is maar liefst 2.581m² groen gecreëerd) en draagt daarmee bij aan het tegengaan van wateroverlast. Het opgeslagen water voedt de planten, die op hun beurt bijdragen aan de koeling van de het gebouw en de omgeving. Er is een vlonder van 480 m² gerealiseerd waardoor het dak via paden betreden kan worden, bijvoorbeeld voor educatieve doeleinden. Het ontwerp voor het groen/blauwe dak is van Kraaijvanger Architects. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. De aanleg van het dak is gerealiseerd in samenwerking met gebouweigenaar/opdrachtgever Gemeente Rotterdam, concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen. Het duurzame dak op de Doelen is tevens één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie.

Naam van het gebouw

Groen/blauw dak De Doelen

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Kraaijvanger Architects I Deltavormgroep

Bouwer

Van der Tol hoveniers en terreininrichters

Omschrijving

Het dak van het concertgebouw houdt water vast in een groene omgeving op hoogte die toegankelijk is voor bezoekers en bijdraagt aan het stedelijk klimaatvraagstuk.

Terug naar prijs 2023 Vorige 26 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 109 weergaven

HPC Charlois

Loes van Duivendijk

Basisschool Het Open Venster

Gerard van Beek Fotografie

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

Baumannkerk

Ossip van Duivenbode

Kop van Noord Fase 4

Lucas van der Wee

De Zalmhaven

Sebastian van Damme

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger