JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Eiland van Brienenoord, een Rotterdamse parel. Het Eiland van Brienenoord was een onontdekt eilandje in de Nieuwe Maas, dichtbij het centrum van de stad. Met een nieuwe inrichting en twee nieuwe bruggen heeft de gemeente Rotterdam het eiland natuurlijker, interessanter en toegankelijker gemaakt.

Het eiland heeft 1,7 kilometer natuurvriendelijke oevers gekregen met kreken, algen, biezen, riet en wilgenvloedbos. Deze oevers verhogen de waterkwaliteit en biodiversiteit in de Nieuwe Maas. De getijdenatuur is karakteristiek voor de ligging in de delta, het trekt nieuwe planten en dieren aan die op de grens van eb en vloed leven. De bezoeker bevindt zich elk uur in een ander landschap. Je kunt op het eiland van dichtbij de dynamiek van eb en vloed ervaren. De Nieuwe Maas is de enige rivier in Nederland waar de invloed van eb en vloed nog zo groot is. Kinderen mogen van de paden af en sjouwen hier met takken en boomstammen. Zodoende leren ze meer van leven in een delta. Het Eiland van Brienenoord is geen aangeharkt stadpark maar een rivierpark met ruimte voor mensen en getijdenatuur. Op het eiland kunnen Rotterdammers in contact komen met de rivier, hier kunnen mensen de getijden, de kracht, de geluiden, de geuren van de Nieuwe Maas ervaren.

Naam van het gebouw

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Gemeente Rotterdam (Wolbert van Dijk en Joke Klumper)

Bouwer

Combinatie: Van de Ven, Martens en Van Oord

Omschrijving

De unieke getijdenatuur krijgt ruimte in dit park waar Rotterdammers de dynamiek van rivier en natuur ervaren in een wilgenvloedbos en kreken met algen, biezen en riet.

Terug naar prijs 2023 Vorige 12 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 145 weergaven

De Boezem

Saartje Nibbering

Sports Building

Ossip van Duivenbod

Roaring seventies

Kop van Noord Fase 4

Lucas van der Wee

's-Gravendijkwal 130 - 132

Maxim van Heezen

Strand Noord Nesselande

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger