JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Fridtjof Nansenschool

Ontdekken en ontmoeten in zichtbaar duurzaam schoolgebouw Voor de vervangende nieuwbouw van de Fridtjof Nansenschool in Ommoord golden drie belangrijke uitgangspunten: de relatie met buiten, duurzaamheid en ontmoeten. In het bruisende centrale hart komen deze thema’s samen. Het hart heeft een visuele oriëntatie naar het groene plein en op en om de brede houten tribunetrap wordt gewerkt, gespeeld en gevierd. Het glazen dak boven de trap brengt veel natuurlijk licht diep de school in. De in het glas geïntegreerde pv-panelen filteren het zonlicht en hebben ook een educatieve functie: ze maken zichtbaar dat de school energiepositief is! De Fridtjof Nansenschool heeft verschillende werkvormen en een breed aanbod aan (naschoolse) activiteiten. Dit vraagt om flexibele ruimten die zich makkelijk aanpassen. De leerpleinen en lokalen liggen rondom het centrale hart. Alle lesruimten hebben een deur naar het groen-blauwe schoolplein met speelbos en WADI. Een subsidieregeling van de gemeente Rotterdam maakte het mogelijk veel groen aan te brengen op en om het gebouw. Met een zachte natuurlijke gevel aan de zuidelijke parkzijde klimt het groen over de school heen en wordt het landschap integraal onderdeel van de nieuwbouw. Zo ontstaan vanzelfsprekende buitenspeelplekken waar de kinderen op speelse wijze kunnen ontwikkelen en ontdekken. Want onderzoekend leren en oriëntatie op de wereld om de school heen hebben een belangrijke plaats binnen het Jenaplanonderwijs van de Fridtjof Nansenschool, vernoemd naar de Noorse wetenschapper en ontdekkingsreiziger. Niet alleen het gedachtengoed van Fridtjof Nansen komt tastbaar terug in de nieuwbouw. Je komt hem zelf én zijn schip de Fram ook op verschillende plekken in de school tegen.

Naam van het gebouw

Fridtjof Nansenschool

Opdrachtgever

Stichting BOOR

Architect

BDG Architecten

Bouwer

BM van Houwelingen

Omschrijving

Jenaplanschool kreeg duurzaam nieuw gebouw dat contact legt met natuur en omgeving, waar een wadi en natuurbos speelruimte bieden.

Terug naar prijs 2023 Vorige 18 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 5033 weergaven

De Houten Kop

De Houten Kop

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

Gouverneblok

DaF-architecten

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Arnoud Verhey

Wie zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Welke bouwwerken heeft het publiek deze editie in het hart gesloten? En welk project ziet de vakjury als het beste van het afgelopen jaar? 

Uit de 38 inzendingen selecteerde de vakjury tien prachtige projecten. Zij wees daaruit twee eervolle vermeldingen en een de winnaar aan. Welk bouwwerk wordt bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2023?

Iedereen die Rotterdam als architectuurstad een warm hart toedraagt, kon de afgelopen weken stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Welk bouwwerk heeft de meeste stemmen in de wacht gesleept en wint dit jaar de publieksprijs?

Op woensdag 7 juni worden de winnaars van de publieksprijs en de vakjuryprijs bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Timmerhuis Rotterdam. 

Lijst
  1. Garage Loft Delfshaven
  2. Gouverneblok
  3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
  4. Van der Hilstblok
  5. Burgemeester Roosstraat
  6. Les Beaux Jours
  7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
  8. HPC Charlois
  9. CasaNova
  10. Rotterdam Rooftop Walk
  11. CPO Stampioenstraat
  12. Curves, colours and cutouts
  13. Fridtjof Nansenschool
  14. De Boezem
  15. Havenlofts
  16. Gamma Noorderhelling
  17. Het Podium
  18. The Hudsons, Rotterdam
  19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
  20. Terpwoning Rotterdam
  21. Groen/blauw dak De Doelen
  22. HAavn
  23. Kop van Noord Fase 4
  24. Roaring seventies
  25. Eden District
  26. Strand Noord Nesselande
  27. Woningen Parkbuurt
  28. De Zalmhaven
  29. Basisschool Het Open Venster
  30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
  31. Sports Building
  32. OurDomain
  33. De Driehoek
  34. Cooltoren
  35. Zuider Gymnasium
  36. De Houten Kop
  37. Langeveld Building
  38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger