JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Baumannkerk

Tijdens het ontwerpproces werd de kerk een gemeentelijk monument. Als architectenbureau waren we in eerste instantie niet direct overtuigd van de monumentale waarde van het gebouw. Toegegeven het was een groot, indrukwekkend en karakteristiek gebouw maar wij vonden het niet van een bijzondere architectonische schoonheid.. Om eerlijk te zijn was onze eerste gedachte dat als deze kerk in Meppel of Apeldoorn had gestaan ze waarschijnlijk gesloopt zou zijn. Toch hebben wij uiteindelijk de beslissing om de kerk tot monument te maken wel omarmd. Tijdens het ontwerpproces kwamen wij er steeds meer achter dat het monumentale karakter niet bepaald wordt door ornamenten en bakstenen maar meer door de betekenis van het gebouw voor de straat, stad en de samenleving. Met name in een stad die veel van zijn historische gelaagdheid heeft verloren is het belangrijk om te renoveren en te transformeren. Oude structuren een nieuwe betekenis geven en incorporeren in een nieuwe functie. Om deze reden hebben bij het ontwerp van de nieuwe functie het uitganspunt genomen om elke structuur die we aantroffen zoveel mogelijk op te nemen in het nieuwe gebouw. En met structuur bedoelen we niet per se de stenen elementen of monumentale ornamenten maar eerder bijvoorbeeld de plaats van de hoofdingang aan de hoofdstraat, de looproutes tussen de kerkbanken en het ritme van het gebouw. Uiteraard zijn we buitenkansjes als een monumentaal rozetraam in een woonkamer of een brandkast van de bisschop in de nieuwe keuken ook niet uit de weg gegaan. We hopen dat dit geleid heeft tot een vanzelfsprekend gebouw dat helpt de historische gelaagdheid van de stad te versterken.

Naam van het gebouw

Baumannkerk

Opdrachtgever

RO-OK Rotterdam

Architect

HOYT Architecten Rotterdam

Bouwer

Van Wijnen Stolwijk

Omschrijving

Transformatie van een wederopbouwkerk omarmt de monumentale status en kiest de oude programmatische structuur als uitgangspunt voor de nieuwe woonfunctie.

Terug naar prijs 2023 Vorige 43 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 455 weergaven

Strand Noord Nesselande

Kop van Noord Fase 4

Lucas van der Wee

Burgemeester Roosstraat

Ossip van Duivenbode

OurDomain

John Lewis Marshall

De Houten Kop

De Houten Kop

Gamma Noorderhelling

SYNRG_Architects

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger