JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Fridtjof Nansenschool

Ontdekken en ontmoeten in zichtbaar duurzaam schoolgebouw

Voor de vervangende nieuwbouw van de Fridtjof Nansenschool in Ommoord golden drie belangrijke uitgangspunten: de relatie met buiten, duurzaamheid en ontmoeten. In het bruisende centrale hart komen deze thema’s samen. Het hart heeft een visuele oriëntatie naar het groene plein en op en om de brede houten tribunetrap wordt gewerkt, gespeeld en gevierd. Het glazen dak boven de trap brengt veel natuurlijk licht diep de school in. De in het glas geïntegreerde pv-panelen filteren het zonlicht en hebben ook een educatieve functie: ze maken zichtbaar dat de school energiepositief is!

De Fridtjof Nansenschool heeft verschillende werkvormen en een breed aanbod aan (naschoolse) activiteiten. Dit vraagt om flexibele ruimten die zich makkelijk aanpassen. De leerpleinen en lokalen liggen rondom het centrale hart. Alle lesruimten hebben een deur naar het groen-blauwe schoolplein met speelbos en WADI. Een subsidieregeling van de gemeente Rotterdam maakte het mogelijk veel groen aan te brengen op en om het gebouw. Met een zachte natuurlijke gevel aan de zuidelijke parkzijde klimt het groen over de school heen en wordt het landschap integraal onderdeel van de nieuwbouw. Zo ontstaan vanzelfsprekende buitenspeelplekken waar de kinderen op speelse wijze kunnen ontwikkelen en ontdekken. Want onderzoekend leren en oriëntatie op de wereld om de school heen hebben een belangrijke plaats binnen het Jenaplanonderwijs van de Fridtjof Nansenschool, vernoemd naar de Noorse wetenschapper en ontdekkingsreiziger. Niet alleen het gedachtengoed van Fridtjof Nansen komt tastbaar terug in de nieuwbouw. Je komt hem zelf én zijn schip de Fram ook op verschillende plekken in de school tegen.

Naam van het gebouw

Fridtjof Nansenschool

Opdrachtgever

Stichting BOOR

Architect

BDG Architecten

Bouwer

BM van Houwelingen

Omschrijving

Jenaplanschool kreeg duurzaam nieuw gebouw dat contact legt met natuur en omgeving, waar een wadi en natuurbos speelruimte bieden.

Terug naar prijs 2023 Vorige 18 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 139 weergaven

Eden District

Architecuur Maken

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

's-Gravendijkwal 130 - 132

Maxim van Heezen

Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein

Sports Building

Ossip van Duivenbod

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger