JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Garage Loft Delfshaven

De Garage Loft is een transformatie van een voormalige buurtgarage. De ruimte is zoveel mogelijk open en in ‘originele’ staat gehouden. Dat geeft veel karakter aan deze loft. Bovendien biedt het een scala aan gebruiksmogelijkheden.

Als autostad heeft Rotterdam een geschiedenis met buurtgarages. Doordat de gemeente inzet op het verminderen van het aantal auto's in de binnenstad komen deze garages steeds vaker leeg te staan.


Herbestemmen tot loft is interessant want ze bieden een overmaat aan ruimte. De verleiding is groot om er een gelikte woning van te maken met behoud van enkele industriële details. Dat was niet onze inzet. Wij wilden een toekomstbestendige en authentieke ruimte creëren waar de bestaande kwaliteit niet wordt weggestopt maar gekoesterd.
Het resultaat is een ongepolijste, pure loft die in sfeer goed aansluit bij de locatie. De loft ligt in een ‘stoere’ wijk met historische panden, arbeiderswoningen, kantoren, grote schoolgebouwen (o.a. de Zeevaartschool) en diverse havens.


De ruimte bestaat uit een souterrain en een verdieping op straatniveau. Voor het bewoonbaar maken moest er licht en frisse lucht in komen. De vide aan de voorzijde zorgt voor licht tot diep in het souterrain. Extra licht en frisse lucht komt van de patio aan de achterzijde.
De diepe loft heeft een open plattegrond. Vanaf de straatkant kijk je helemaal door tot aan de patio. Een 24 meter lange zichtlijn. Dit grote gebaar laat het betonnen casco goed tot z’n recht komen. Al het beton is gezandstraald waardoor de prachtige houtnerven van de bekisting weer zichtbaar zijn. Ook de leidingen zijn in het zicht gehouden. 
Het plafond en de leidingen zijn in een warmrode kleur gespoten. Dat geeft ‘gewicht’ en huiselijkheid aan deze ruim 4 meter hoge ruimte.
Alle ruimtes vloeien zoveel mogelijk in elkaar over. De stalen loopbrug en industriële wenteltrap verbinden met de straat en de twee verdiepingen. De grote blauwe kast loopt door tot in het souterrain. Een groot ruimtelijk gebaar, passend bij de schaal van het geheel. 

Het keukeneiland is het hart van de loft. Geplaatst tussen twee betonnen kolommen en uitgevoerd met blauwe tegels is het een stevig element, nodig in deze grote ruimte. Om het betonnen casco te doorbreken en licht te brengen in de middenzone is er een een wand van glazen bouwstenen gekomen. Achter de wand zijn op willekeurige plekken lichtpunten geplaatst.
Als contrast met het beton zijn er ronde vormen en natuurlijke materialen toegevoegd. De cilinder op de verdieping is de douche. Hij staat los van het plafond en de muur zodat er licht kan doorschijnen. De houten bekleding geeft dit element een warme uitstraling.
De loft is zo ontworpen dat de ruimte voor verschillende functies bruikbaar is. Zo kan het souterrain met pantry ook een fantastisch kantoor aan huis zijn, een b&b of een appartement voor vrienden.
Alle faciliteiten zijn ervoor aanwezig. Het maakt de GarageLoft zeer toekomstbestendig.

Naam van het gebouw

Garage Loft Delfshaven

Opdrachtgever

Mètre Carré

Architect

Kumiki

Bouwer

Harder Constructie- & Adviesbureau B.V.

Omschrijving

Van autostad tot woonstad, voormalige buurtgarage werd getransformeerd tot loftwoning met industriële uitstraling.

Terug naar prijs 2023 Vorige 7 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1974 weergaven

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium en Fridtjof Nansenschool winnaars 2023! 

Twee scholen bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. De winnende projecten bewijzen dat de blik van Rotterdam is gericht op de toekomst en volgende generaties.

Winnaar juryprijs

De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij. Het Zuider Gymnasium is ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’ en ‘brengt verbinding en een optimistische blik op de toekomst.’

 

Winnaar publieksprijs

Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur met een natuurlijke speelruimte rondom de school en zonnepanelen die van binnenuit zichtbaar zijn en de winning van energie zichtbaar maken. ‘De school is erin geslaagd om een ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, breder dan taal en rekenen, ontdekkend, samenspelend en werkend in verbinding met de natuur’ schrijft een van de stemmers. ‘Het is zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bij het klimaat te betrekken’.

 

Eervolle vermeldingen en tweede en derde plaats publieksprijs

Het Zuider Gymnasium behaalde ook de tweede plaats van de publieksprijs. Veel stemmers voelen een bijzondere band met dit gebouw dat geschiedenis belichaamt en nu de toekomst de ruimte geeft: ‘Dit gebouw hoort bij Rotterdam. Ik ken het al mijn hele leven: mijn kleinzoon is er geboren en tweede kleinzoon gaat er nu naar school. Fantastisch mooi gerenoveerd met een prachtige nieuwe bestemming.’ ‘Dit project brengt wat Zuid hard nodig heeft: kwaliteit, toekomstperspectief en waardering voor wat er al is.’

Jury en publiek zijn ook eensgezind over het Getijdenpark Eiland van Brienenoord. De jury geeft het project een eervolle vermelding en spreekt haar grote waardering uit voor de beslissing van de gemeente Rotterdam om met het Getijdenpark ‘de rivier als eeuwenoude levensader en ecosysteem midden in de stad, zichtbaar en beleefbaar te maken’. Bij de publieksprijs behaalde het project de derde plaats. Stemmers zijn enthousiast over een natuurontwerp als inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs, en zien het park als ‘een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe relatie tussen stad en rivier.’

De andere eervolle vermelding van de vakjury ging naar The Hudsons, een woningbouwproject in de wijk Bospolder-Tussendijken.  Woningbouw blijft een belangrijke en urgente opgave voor de stad Rotterdam die mogelijkheden biedt om de stad verder af te maken, constateert de jury. Zij prijst The Hudsons om de waardevolle nieuwe tijdlaag die het toevoegt aan de wijk Bospolder-Tussendijken

 

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

Bekijk hier de Engelse versie van het Juryessay.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2023 Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2023 bekend: Zuider Gymnasium wint vakjuryprijs en Fridtjof Nansenschool de publieksprijs! Op woensdag 7 juni werden twee scholen bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger