JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Burgemeester Roosstraat

De ontwikkeling aan de Burgermeester Roosstraat is bijzonder te noemen. De panden zijn gelegen in beschermd stadsgezicht, zijn aangemerkt als beeldbepalend en beeldondersteunend en zijn hiermee van cultuurhistorisch belang. De staat van het vastgoed was erbarmelijk, lange tijd gekraakt geweest, gevaarlijk voor eventuele bewoning en zelfs voor het openbare verkeer. Enkele panden stonden letterlijk op instorten.

Met het behoud van de voorgevels is de karakteristiek en historie van de locatie gewaarborgd. De scheefstand, ontstaan door verzakkingen in de oude funderingen, zijn omarmt en zichtbaar behouden. Kenmerkende elementen zijn met zorg vernieuwd of hersteld en uitgevoerd in hoogwaardige materialen zoals hardstenen waterslagen en -plint, knipvoegen, houten kozijnen en geprofileerde dakgoten.

Het programma bestaat uit diverse huur- en koopwoningen zoals studio’s, doorzonappartementen, dubbele benedenwoningen en maisonnette’s. Hiermee worden woningen voor verschillende doelgroepen en voor verschillende beurs toegevoegd aan het woningbestand van Rotterdam.

Naam van het gebouw

Burgemeester Roosstraat

Opdrachtgever

FULLHOUSE

Architect

FULLHOUSE

Bouwer

FULLSPEED

Omschrijving

De scheefstand van deze negentiende eeuwse huizen in een beschermd stadsgezicht is behouden in een transformatie met verschillende huur- en koopwoningen.

Terug naar prijs 2023 Vorige 10 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 186 weergaven

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein

De Houten Kop

De Houten Kop

De Zalmhaven

Sebastian van Damme

Basisschool Het Open Venster

Gerard van Beek Fotografie

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger