JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Van der Hilstblok

Het Rotterdamse Van der Hilstblok bestaat uit 93 voormalige 19e-eeuwse kapwoningen. In de jaren tachtig zijn deze blokken door renovatie een uiterlijke transformatie ondergaan. De dakkappen werden vervangen door dakopbouwen met een geel en grijze beplating. De gevels werden grijs gekeimd en de kozijnen zijn vervangen door 1e generatie, witte, vlakke pvc kozijnen. Aan de binnenzijde van de blokken werden de gevels opgetrokken uit een geel en grijze beplating in dambordpatroon.

De grootste urgentie zat in de fundering, de kwaliteit van beplating en metsel- en voegwerk en ramen en kozijnen. Tevens speelde door afwezigheid van ventilatieroosters vochtproblematiek in de woningen.

Met de renovaties in de jaren tachtig is de voormalige kleinschaligheid van de voor deze buurt kenmerkende woningen verloren gegaan. Het nieuwe gevelontwerp reageert hierop door de afzonderlijke ensembles weer herkenbaar te maken in het gevelbeeld. Nieuwe kozijnen met een oorspronkelijke verdeling zorgt voor meer diepte en rust in het gevelbeeld. De beplate dakopbouw is vervangen door een keramische pan, waarmee de top weer als dak herkenbaar wordt.

Naast de gevelrenovatie is er gekeken naar de mogelijkheid tot vernieuwen van de portieken en bergingen. Door nieuwe puien te introduceren en deze te omkaderen worden de entrees helder leesbaar in het straatbeeld. Het interieur van de entrees krijgt een frisse uitstraling door gebruik van hout en tegels met warme kleuren.

De woningen en bergingclusters op de begane grond zijn ten gevolge van de herfunderingsopgave geheel vervangen.

Naam van het gebouw

Van der Hilstblok

Opdrachtgever

Woonbron

Architect

CHNL architecten & adviseurs

Bouwer

BAM Wonen

Omschrijving

De negentiende-eeuwse karakteristieken die bij een jarentachtigrenovatie te niet zijn gedaan, staan centraal in deze nieuwe renovatie van een woonblok.

Terug naar prijs 2023 Vorige 9 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 132 weergaven

Havenlofts

Nancy Valies

Sports Building

Ossip van Duivenbod

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

Eva Bloem

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

HAavn

KLUNDER ARCHITECTEN

Groen/blauw dak De Doelen

Plotvis

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger