JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Woningen Parkbuurt

Een klimaatadaptief en natuurinclusief stedenbouwkundig- en landschapsontwerp met 137 woningen. Parkbuurt is een groen, sociaal parkmilieu waar mensen prettig samenleven.

De woonwijk is ontworpen door ECHO Urban Design en RoosRos architecten. Opdrachtgevers Heijmans Vastgoed en de Gemeente Rotterdam hebben samen ECHO Urban Design geselecteerd voor het stedenbouwkundig- en landschapsplan. Het plan bestaat uit vijf bouwvelden, opgedeeld in woonblokken met maximaal 6 à 7 woningen per blok.

Groene hart
In het stedenbouwkundig ontwerp zijn de beeldkwaliteitsprincipes voor de architectuur bepaald. Deze zijn enerzijds gericht op een passende aansluiting op de wederopbouw architectuur, met drielaagse- platte accenten op de hoeken als dragers van het gebied. Anderzijds is er veel aandacht gegeven aan de samenhang en interactie tussen de woning en de buitenruimte. Het sociale karakter wordt versterkt doordat de voordeuren van alle woningen via een veranda uitkomen in het groene hart wat de woonblokken verbindt.

De ingetogen, natuurlijke kleurstellingen van de bakstenen zorgen voor een minimaal contrast met de groene omgeving. Subtiele verfijningen in de plint en rond de ramen geven de woningen extra kwaliteit mee, terwijl op de begane grond reliëf in het metselwerk een plint creëert. De sprekende veranda’s dienen als zachte overgang van het groen naar de woningen. Langs de gevels van de drielaags kopse blokwoningen zijn draden gespannen, zodat over enkele jaren een deel van de gevel volledig bedekt zal zijn met groen.

Groenstructuur
De parkscheggen versterken het sociale karakter en zorgen voor een veilige plek om te spelen. Daarnaast vormen ze een onderdeel van de groenstructuur die vanuit Meeuwenplaat via Parkbuurt doorloopt tot in het Oedevlietsepark en de Visserijgriend. Het grote oppervlak openbaar groen in dit plan (circa 35%) maakt de buurt klimaatrobuust: het zorgt voor
verkoeling, schaduw en infiltratie.

Naam van het gebouw

Woningen Parkbuurt

Opdrachtgever

Heijmans Vastgoed en Gemeente Rotterdam

Architect

RoosRos Architecten, ECHO Urban Design

Bouwer

Heijmans Woningbouw

Omschrijving

Met een klimaatadaptief en natuurinclusief omgevingsontwerp als basis is een parkachtige woonbuurt opgebouwd waarin groen en gemeenschap centraal staan.

Terug naar prijs 2023 Vorige 32 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 211 weergaven

Cooltoren

Cooltoren

Het Podium

Ossip van Duivenbode

Havenlofts

Nancy Valies

Sports Building

Ossip van Duivenbod

Kop van Noord Fase 4

Lucas van der Wee

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger