JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

HAavn

Aan de Westewagenstraat, op een historische plek met onbelemmerd zicht op de iconische Laurenskerk, zijn twee blokken herrezen. Met de komst van Haavn is Rotterdam 231 zelfstandige studentenappartementen rijker.

In 2011 hebben wij een studie gedaan naar sloop-nieuwbouw van twee Wederopbouwpanden aan de Westewagenstraat. Gezien de cultuurhistorische lading van de twee panden, werd ons gevraagd om de typerende stedenbouwkundige structuur en Wederopbouwarchitectuur terug te laten komen in de nieuwbouw. Sloop-nieuwbouw leidde ertoe dat wij mooie kansen zagen in het toevoegen van kwaliteit aan de nieuwbouw. Niet alleen kwaliteit voor de bewoners, maar kwaliteit voor de stad en haar geschiedenis.

De eerste is het maken van een aantrekkelijke plint aan de Delftsche Vaart. De oude panden kenden een achterzijde naar het water, iets wat je bij Wederopbouwpanden in het centrum vaker ziet. Met het ontwerpen van nieuwbouw kregen wij de kans om de waterzijde weer als voorzijde te maken, met nieuwe hoge transparante gevels. Haavn ligt nu weer aan een aantrekkelijke wandel- en terraskade met wijds zicht over het Laurenskerkplein. Wanneer er straks horeca gevestigd is in de plint, ontstaat hier een heel nieuw, gezellig stuk Rotterdam.

Het creëren van dakterrassen met veel plantvakken en bomen was onze volgende kwalitatieve toevoeging. Het dak als vijfde gevel ten gunste van flora en fauna, waterberging en stedelijke hittebestrijding zijn thema’s waar Rotterdam veel aandacht voor vraagt. Op één van de daken staat zelfs een kas, waar de studenten naar hartenlust kunnen tuinieren, maar ook kunnen ontmoeten of ontspannen na een lange studiedag.

Tot slot hebben we de geschiedenis van de plek willen vertalen in het ontwerp, gezien deze niet vergeten mag worden. In één van de gesloopte panden bevonden zich twee prachtige geëtste ramen. Op een stond een Heinkel afgebeeld, een Duitse bommenwerper als herinnering aan 14 mei 1940. De ander was een Feniks, de vuurvogel de herrees uit het as van het bombardement. Helaas zijn de ramen verdwenen tijdens de sloop, maar aan de hand van genomen foto’s, zijn deze werken toch bewaard gebleven. In beide entreepuien hebben we replica’s terug laten komen, maar hebben ze ook aangebracht op de onderzijden van de overstekken aan de Delftsche Vaart. Zo is de geschiedenis van de stad en vooral deze plek voor iedereen zichtbaar. Tijdens het ontwerpen zijn we benaderd door het BKOR met de vraag of wij wilden meewerken aan een plek op het pand voor een monument ter nagedachtenis aan de Bleekneusjes. Dat was en is voor ons een prachtig slotstuk van het gehele project.

Naam van het gebouw

HAavn

Opdrachtgever

Leyten & van Maren

Architect

KLUNDER ARCHITECTEN

Bouwer

Van Roey Groep

Omschrijving

Twee stedelijke blokken met Wederopbouwkwaliteiten bieden zelfstandige woonruimte voor studenten in het hart van de stad met uitzicht op de Laurenskerk.

Terug naar prijs 2023 Vorige 27 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 230 weergaven

HAavn

KLUNDER ARCHITECTEN

Van der Hilstblok

Lucas van der wee

HPC Charlois

Loes van Duivendijk

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Curves, colours and cutouts

Jordi Huisman

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger