JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Boezem

Crooswijk en Rubroek vormen een historisch onderdeel van Rotterdam. Al op 15 april 1941 werd de eerste paal gelsagen van het enige wederopbouwproject dat tijdens de oorlog werd opgeleverd, 508 woningen aan de Goudse singel. Rubroek volgde, volgens het plan van stadsbouwmeester W.G. Witteveen, kort na de oorlog en in 1951 werden de laatste woningen hier opgeleverd. Het gebied heeft daarnaast een rijk industrieel verleden. Zo waren hier ooit de Heinekenbrouwerij en Jaminfabriek gevestigd. Van het rijke industriële verleden is veel verloren. Het stadsdeel kreeg te kampen met armoede en verloor zijn goede reputatie. Het merendeel van de woningen kwam in de handen van woningcorporaties.

Om het stadsdeel verder te kunnen ontwikkelen, was een grotere variatie van woningen nodig. De gemeente Rotterdam heeft besloten om flink te investeren in nieuw Crooswijk en om in Rubroek en ruimte te maken voor meer woningen in de vrije huursector. Met het plan ‘Goed in Crooswijk 2030’ werkt de gemeente samen met de bewoners en wooncorporaties aan de ontwikkeling van een wijk, waar plek is voor iedereen en waar mensen graag wonen. Binnen dit plan heeft De Zwarte Hond, in opdracht van Waaijer Projectrealisatie, het nieuwe wooncomplex ‘De Boezem’ ontworpen. De bouw is uitgevoerd door van Zanten bouw. Met De Boezem beantwoorden De Zwarte Hond, Waaijer en van Zanten aan de grote vraag naar - middeldure - huurwoningen in de Rotterdamse binnenstad.

Het missende puzzelstuk
Het imposante complex vult een al jaren braakliggend terrein en sluit de wand van de Boezemweg, waarlangs dagelijks mensen het centrum van de stad Rotterdam in- en uitrijden. Met de begrenzende ligging aan de rand van Rubroek is het gebouw onderdeel van het gevelbeeld dat als visitekaartje voor de wijk en als entree naar het centrum geldt. Dit maakt het ook op architectonisch vlak een invloedrijk gebouw. Rubroek is aangemerkt als een gebied van nationaal belang, met hoogtepunten als het industriegebouw aan de Goudse singel. Er is daarom gewerkt met een toolbox van kenmerken uit de wederopbouw. Binnen de visie van De Zwarte Hond is het ontwerp erop gericht om het gebouw op een innovatieve manier op de historie van de wijk aan te sluiten.

Ritmische bakstenen gevel
Het wooncomplex bestaat net als de andere bouwblokken in Rubroek uit twee volumes, waartussen een besloten binnentuin ligt en waarnaast een openbare parkachtige ruimte zal worden ingericht. Het volume aan de Boezemweg is zeven verdiepingen hoog en sluit daarmee verder aan op de rest van de omliggende bebouwing. Het daarachter gelegen volume telt slechts drie verdiepingen, zodat de bewoners een vrij uitzicht geboden wordt en er voldoende licht en zon in de binnentuin komt. Onder het complex bevindt zich een ruime parkeergarage.

Het complex straalt de krachtige eenvoud en kwaliteit uit van de wederopbouwarchitectuur in Rotterdam Rubroek door zijn strakke, ritmische gevelgeleding en het gebruik van beton en baksteen kaders. De hoge plint aan de Boezemweg sluit aan op het stedelijke leven. De onderste drie verdiepingen van het gebouw richten zich hier op de straat, terwijl vanuit de bovenste verdiepingen van het uitzicht genoten kan worden van de skyline van Rotterdam. Aan de zijde van de Willem Schürmannstraat gaan de buitenruimtes via trappen moeiteloos over in het openbare groen.

Ontsluiting
De Boezem wordt op verschillende manieren ontsloten: vanuit de besloten binnentuin zijn de onderste drie lagen toegankelijk via aan deze binnenzijde gesitueerde galerijen. De bovenste vier verdiepingen aan de Boezemweg worden ontsloten door een subtiel in de straatgevel opgenomen galerij. Deze bijzondere ontsluiting levert een visueel aantrekkelijke bijdrage aan het dynamische straatbeeld.

Programma
Het programma bestaat uit 80 appartementen die moeten voorzien in de grote vraag naar - middeldure - huurwoningen in de Rotterdamse binnenstad. Het complex vergroot de diversiteit van het huur-aanbod in de wijk door een mix van duurzame short-stay appartementen en long-stay appartementen, met oppervlaktes variërend van circa 60 m2 tot 130 m2 en allen in bezit van een energie label A++. De short-stay woningen worden volledig gemeubileerd en gestoffeerd opgeleverd. Daarmee zijn ze geschikt voor mensen die tijdelijk hoogwaardige woonruimte zoeken. Met het aantrekken van nieuwe doelgroepen zorgt De Boezem voor een grotere variatie in de populatie van de wijk en op de sleep daarvan voor een financiële impuls.

Naam van het gebouw

De Boezem

Opdrachtgever

Waaijer Projectrealisatie

Architect

De Zwarte Hond

Bouwer

Van Zanten Bouw

Omschrijving

Appartementencomplex met ritmische bakstenen gevel completeert de straatwand van de Boezemweg en biedt ruimte aan 80 appartementen.

Terug naar prijs 2023 Vorige 19 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 176 weergaven

De Houten Kop

De Houten Kop

CPO Stampioenstraat

Frank Hanswijk

Gamma Noorderhelling

SYNRG_Architects

HAavn

KLUNDER ARCHITECTEN

Garage Loft Delfshaven

MWA Hart Nibbrig

Rotterdam Rooftop Walk

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger