JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Les Beaux Jours

Het is niet dagelijks dat je als architect binnen een bestaand kavel in een van de mooiste en bekendste villawijken van Nederland een appartementencomplex mag ontwerpen. Zeker niet als de welstandscommissie zeer streng let op het respecteren van de bestaande bouwtypologieën en -kwaliteiten die aan de mooie De Lairesselaan in het Rotterdamse Kralingen te vinden zijn. En de opdrachtgever tegelijkertijd binnen de kavel een zo optimaal mogelijk aantal levensloopbestendige appartementen verwacht, met alle voorzieningen en eisen die daarbij horen. RoosRos Architecten bracht deze puzzel niet alleen tot een goed einde, maar scoorden er ook nog eens mee bij de welstandscommissie én de bestaande en nieuwe bewoners.

Kralingen is een wijk waar oude grandeur en trendy jonge
gezinnen elkaar probleemloos vinden. Aan de lommerrijke
De Lairesselaan kwam een villakavel vrij, waarbinnen de
ontwikkelaar zoveel mogelijk appartementen wilde realiseren. Daarbij stelde de welstandscommissie als eis dat het ontwerp recht zou doen aan de vormentaal van de bestaande jaren ’70-villa’s er omheen. Daarom zijn we vanuit die context van jaren ’70-villa’s aan de slag gegaan. Het werd een flinke puzzel, omdat we enerzijds gebonden waren aan het maximaal mogelijke bouwvolume zoals dat in het bestemmingsplan vast lag, terwijl we ook zoveel mogelijk goede woningplattegronden moesten realiseren.

Eigenwijs ontwerp
Uiteindelijk kwam RoosRos met een eigenwijs ontwerp
waarin duidelijk de contouren van een jaren ’70-villa te zien
zijn, maar dan vergroot en ‘opgeblazen’. Door vervolgens
happen uit het volume te halen, ontstond de mogelijkheid
om zeven appartementen te realiseren die allemaal optimaal georiënteerd zijn (met uitzicht over groen en water) én die tegelijkertijd genoeg privacy en buitenruimte hebben. Door de balkons op de eerste verdieping binnen het volume te laten vallen blijft de sculpturale vorm van het gebouw overeind terwijl alle bewoners kunnen genieten van een flinke buitenruimte.

Hedendaagse interpretatie
Voor de detaillering hebben we goed gekeken naar de villa’s in de omgeving en op basis van die inzichten hebben we een hedendaagse variant ontworpen. Met strakke lijnen,
een groter formaat baksteen voor een luxe uitstraling, veel
glas en grote kozijnen. Het kleurenpallet matcht met de wijk: lichte aardetinten, zandkleuring metselwerk en een donker dak, mede omdat de zonnepanelen dan niet teveel de aandacht trekken.

Tijd en aandacht
Het project kreeg uiteindelijk de naam ‘Les Beaux Jours’.
Een flinke klus, omdat er op dit project bovengemiddeld
veel aandacht was voor de details. Het metselwerk was bijvoorbeeld een van belangrijkste elementen. De kwaliteit, de kleurstelling en een strakke uitvoering waren cruciaal, omdat dat ervoor zorgt dat de gevel klasse gaat uitstralen. Het team had daartoe een kwalitatief hoogwaardige baksteen geselecteerd, die afwijkend is van standaard metselwerk. Er moest dus zeer vakkundig gemetseld worden, door de beste vaklui. Dat is een van de dingen waar veel tijd en aandacht in is gaan zitten.

Parel
Onlangs is Les Beaux Jours opgeleverd, tot grote tevredenheid van het RoosRos-team. We zijn er heel trots op dat we een mooie parel hebben toegevoegd aan één van de mooiste wijken van Rotterdam. Een toekomstgericht appartementengebouw met klasse, dat echt anders, apart en eigen is. In het trappenhuis pronkt een kunstwerk van De Lairesse aan de muur. Hij zou zelf zeker trots zijn op dit eigenzinnige gebouw!

Naam van het gebouw

Les Beaux Jours

Opdrachtgever

Urbar B.V.

Architect

RoosRos Architecten

Bouwer

P. van Leeuwen

Omschrijving

Dit complex met zeven appartementen is in uitstraling, materialen en dimensionering zorgvuldig ingepast in een laan met villa’s uit de jaren zeventig.

Terug naar prijs 2023 Vorige 11 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 140 weergaven

The Hudsons, Rotterdam

Sebastian van Damme

Strand Noord Nesselande

Baumannkerk

Ossip van Duivenbode

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

Gouverneblok

DaF-architecten

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Arnoud Verhey

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger