JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Basisschool Het Open Venster

Activerende onderwijsomgeving op bestaand fundament

In het hart van Lombardijen ontwierp BDG Architecten een nieuwe toekomstbestendige kindvoorziening op een bestaand fundament. Het verder bouwen op een reeds gerealiseerde kelderbak en verdiepingsvloer maakt het ontwerp voor Het Open Venster door de besparing op materiaal in basis zeer duurzaam. Maar ook uitdagend, want diverse constructies en voorzieningen waren al gedefinieerd.

Het Open Venster wilde een transparante school met een duidelijke structuur. Door de bestaande betonsparingen te vergroten is het BDG Architecten gelukt de gewenste openheid in het interieur te creëren en ontstond er een dynamisch hart als ankerpunt voor ontmoeting en bewegen.

Leren gebeurt in basis in de klas, maar het ontwerp biedt zowel binnen als buiten veel ruimte aan de speerpunten van deze Lekker Fit!-school: sport, beweging en gezondheid. Een tribunetrap met speelse tredes en glijbaan verbindt het centrale hart met de gymzaal. Door de deuren naar het aangrenzende speellokaal te openen ontstaat er een podium voor vieringen en opvoeringen. Het centrale hart koppelt alle programmaonderdelen van de kindvoorziening en geeft tegelijkertijd de sporthal een open karakter naar de straat. De verdiepte gymzaal heeft een eigen entree en is buiten schooltijd te gebruiken door bijvoorbeeld buurtbewoners. Want Het Open Venster heeft een belangrijke functie in de wijk. Dit komt niet alleen tot uitdrukking in het multifunctionele gebruik, maar ook in de uitstraling van het gebouw. Het richting het Spinozapark oplopende volume neemt een prominente stedenbouwkundige positie in. De kenmerkende bouwstijl van de (wederopbouw) architectuur in de wijk komt op eigentijdse wijze terug in de krachtige gevelcompositie. De transparante plint verbindt het onderwijs met de omgeving en toont door de grote ‘open vensters’ letterlijk wat de school beweegt.

Naam van het gebouw

Basisschool Het Open Venster

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

BDG Architecten

Bouwer

BM van Houwelingen

Omschrijving

Schoolgebouw met getrapte contour werd gerealiseerd op al bestaande fundamenten en opent zich met grote vensters naar de omgeving.

Terug naar prijs 2023 Vorige 34 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 307 weergaven

Garage Loft Delfshaven

MWA Hart Nibbrig

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

Eva Bloem

HPC Charlois

Loes van Duivendijk

Gamma Noorderhelling

SYNRG_Architects

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

Gouverneblok

DaF-architecten

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger