JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

CasaNova

De CasaNova, onderdeel van het hoogbouwcluster Wijnhavengebied, is een sprekend voorbeeld van de nieuwe generatie torens van de stad Rotterdam. Het project is een model geweest voor de nieuwe hoogbouwvisie (2019) van de stad waarin veel meer aandacht is voor het faciliteren van ontmoetingen en het realiseren van gemeenschappen. Met de realisatie van de CasaNova is het ensemble van The Muse & CasaNova (beide door Barcode Architects ontworpen) aan de wijnhaven compleet. In uitstraling zijn de twee onderscheidend en geven ze elkaar een subtiel architectonisch knipoog, in functioneren versterken ze elkaar.
Het alzijdige en herkenbare driehoekige volume van de CasaNova geeft een nieuwe impuls aan het Wijnhavengebied, dat transformeert van een anonieme kantoorwijk naar vitaal onderdeel van het stadscentrum.
Er is veel debat voor het ondermijnende gedrag en eenzaamheid in hoogbouw én de vraag voor wie is en kan hoogbouw zijn. Als antwoord hierop hebben we een sterke aandacht gehad voor gemeenschappelijke ruimtes en plekken waar je elkaar tegenkomt anders dan het voorportaal of de lift. Programmatisch delen de twee torens gezamenlijk eenzelfde sokkel en zorgen ze voor het comfort van wonen in de stad. De tweehonderd huishoudens van de beide torens delen met elkaar een 1600m2 dakterras met gezamenlijke tuinkeuken, hotelkamers voor gasten van de bewoners, co-werkplekken, vergaderruimtes, fitness, service- en pakketdiensten.

Naam van het gebouw

CasaNova

Opdrachtgever

VOF Wijnhaven 65 & Wilma Wonen

Architect

Barcode Architects

Bouwer

SBB Ontwikkelen en Bouwen

Omschrijving

Opmerkelijke driehoekige toren vormt samen met The Muse een hoogbouwensemble, met veel gemeenschappelijke ruimtes en plek voor ontmoeting.

Terug naar prijs 2023 Vorige 14 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 161 weergaven

Gouverneblok

DaF-architecten

Kop van Noord Fase 4

Lucas van der Wee

CPO Stampioenstraat

Frank Hanswijk

Van der Hilstblok

Lucas van der wee

De Driehoek

Jannes Linders

HPC Charlois

Loes van Duivendijk

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger