JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Eden District

Eden District
Van buiten een robuust pakhuis midden in het havengebied, van binnen een groene oase van rust; ons winnende ontwerp voor een luxe woonblok dat de gezinnen in Rotterdam moet houden.

Eden District is een woongebouw met een enorme diversiteit aan woningen, met veel aandacht voor duurzaamheid van materialen en woonomgeving.
De gemeente Rotterdam schreef een tender uit voor een alzijdig bouwblok op de Lloydpier middenin de Maas. De belangrijkste eis daarin was hoge woonkwaliteit. Dat hield enerzijds in: hoogwaardige individuele woningen, met goede oriëntatie en onderlinge verhoudingen. Anderzijds een diversiteit aan woningen om een mix van bewoners aan te trekken en vooral om gezinnen voor de stad te behouden. De ambitie van de ontwikkelaar Blauwhoed was om een groene, rustige thuishaven voor stedelijke huishoudens te creëren. Juist de samenwerking met Architectuur Maken, Arons en Gelauff Architecten en HOSPER was van belang om de vorm te krijgen zoals het nu is. Begin 2018 werd het ontwerp van Eden District door de gemeente Rotterdam tot winnaar uitgeroepen.
Groene oase
Het creëren van een community rondom een prachtige binnentuin was het hoofdthema van deze prijsvraag. De besloten binnentuin vormt een groot contrast met het stoere karakter van de kades en het weidse water van de Maas. Rondom deze tuin liggen alleen maar gestapelde gezinswoningen, die met een privé buitenruimte hieraan grenzen. Hierdoor kunnen jonge kinderen ongestoord spelen in het binnengebied.
Landschapsarchitect bij HOSPER Hanneke Kijne: “De tuin is een groene oase, als tegenhanger van de stoere en harde kades. We hebben gezorgd voor twee volwassen bomen en een tuin met volle grond. De beplanting is het hele jaar kleurrijk en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels. Het is een uitnodigende leeftuin voor kinderen, ouders en ouderen.”

Naam van het gebouw

Eden District

Opdrachtgever

Blauwhoed

Architect

Arons en Gelauff en Architectuur Maken

Bouwer

Stebru

Omschrijving

Dit woongebouw op de Lloydpier biedt een zeer grote variatie aan woningen rondom een groene binnentuin als hart van de gemeenschap.

Terug naar prijs 2023 Vorige 30 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 224 weergaven

OurDomain

John Lewis Marshall

Woningen Parkbuurt

Joep van Aert

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Gouverneblok

DaF-architecten

Burgemeester Roosstraat

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger