JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Zalmhaven

De Zalmhaven is een gemengd wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, naast de voormalige insteekhaven met dezelfde naam in het Rotterdamse centrum. Het bestaat uit de high-rise van 215 meter hoog en twee mid-rise torens van 70 meter hoog die allen ontspringen uit een gecombineerde plint.

Bij de start van de ontwikkeling vroeg het gemeentelijk beleid om aanzienlijke programmatische verdichting van de locatie. De Zalmhaven belichaamt die ambities door verspreid over de gebouwen 452 appartementen en 33 eengezinswonignen te realiseren, met in de high-rise nieuwe commerciële ruimtes, kantoren en een panorama restaurant.

In schaal verbindt het project de rivier en grootstedelijkheid aan het Scheepvaartkwartier en de Veerhaven. Stedenbouwkundig positioneert de high-rise zich als scharnier tussen de Kop van Zuid, de hoogbouw van de binnenstad en de hoogbouw aan de Boompjes. De mid-rise torens op hun beurt slaan een brug met de openbare ruimte binnen de wijk zoals beleefd door voetgangers, fietsers en bewoners.

De vier verdiepingen hoge plint bevat naast alle entrees naar de torens, ook 33 herenhuizen en een verborgen parkeergarage voor het gehele complex. Bovenop deze vierlaagse garage is een grote daktuin aangelegd voor bewoners. De gebruikte vegetatie hier is typerend voor het rivierenlandschap waardoor een ecologisch geheel met het toekomstige park aan de Gedempte Zalmhaven wordt gecreeërd. Zo staan de drie woontorens ogenschijnlijk midden in het groen.

Door sprongen in de plattegrond van de mid-rise torens ogen deze ranker, wordt openheid naar het park gewaarborgd en krijgen alle appartementen een overhoekse situering. De zichtbaar tweelaagse penthouses bovenaan bekronen het ritme van de gevel. Een palet van lichte kleuren en een herkenbaar gevelpatroon maken dat de plint en de mid-rise torens een eenheid vormen waarin de grote ramen hoogwaardige interieurs creëren met veel daglicht en uitzicht. Boven elkaar geplaatste balkons geven statige lijnen op de hoeken.

Bij de high-rise zorgen geleding en ritme van de gevel voor aansluiting bij zowel de historische omgeving als bij de veel grotere schaal van de hoogbouwstad. Buitenruimtes liggen als lange lijnen op alle zijdes naast de hoge ramen. De geheel glazen hoeken bieden vanuit de woonkamers fantastisch uitzicht. Tezamen maakt dit de toren alzijdig en worden verticaliteit en slankheid versterkt.

De beleving van de high-rise begint al bij de ontvangst in de entreelobby. De doorman, of -vrouw, begroet bewoners en bezoekers in de semi-publieke foyer die de Houtlaan met het nieuwe park verbindt. Centraal in dit publieke interieur ligt een groen atrium. Door het glazen dak is de hoogte van de toren ook in de lobby beleefbaar.

Een utilitair opgezette kern van de toren, met liften, trappen en installaties, maakt een grote verscheidenheid aan verschillende appartementstypes mogelijk. Dit biedt ook voor de toekomst flexibiliteit.

De kroon van de toren is geheel van glas. In drie ‘transen’ verjongt het volume naar het hoogste glazen volume dat de installaties zichtbaar huisvest. Daaronder, gelegen op de 57e en 58e verdieping, bevindt zich het panorama restaurant. Met deze publiek toegankelijke functie geeft de Zalmhaven de kroon van het project weer terug aan de stad.

Naam van het gebouw

De Zalmhaven

Opdrachtgever

Zalmhaven CV (AM en Amvest)

Architect

Dam & Partners Architecten (Zalmhaven I), KAAN Architecten (Zalmhaven II en III)

Bouwer

BAM Bouw & Techniek – Speciale Projecten

Omschrijving

Ensemble van een hoge toren met glazen kroon en twee lagere torens, met herenhuizen in de plint en grote daktuin die aansluit bij het geplande park.

Terug naar prijs 2023 Vorige 33 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 167 weergaven

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

Eva Bloem

Strand Noord Nesselande

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Arnoud Verhey

De Driehoek

Jannes Linders

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Eden District

Architecuur Maken

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger