JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

Albert Schweitzerschool
Een nieuw hart voor een bestaande school

De Albert Schweitzerschool in Overschie miste een ‘hart’. Daarom ontwierp atelier PRO - in samenwerking met Studio LP - een nieuw gebouw voor deze basisschool, met de aula als middelpunt. De nieuwbouw omarmt een bestaand schoolgebouw uit de jaren 70, en is zo gepositioneerd dat de nieuwe aula óók het hart van de oudbouw wordt; het vervangt hierbij twee andere, verouderde panden. Daarbij is bewust gezocht naar aansluiting bij de omgeving, maar ook naar een gevoel van kleinschaligheid; het ontwerp bouwt verder op de bestaande architectuur en onderwijsvisie, waarin de schaal van het kind centraal staat. Het nieuwe gebouw is het domein van de peuters, kleuters en de onderbouw. Ook bevinden zich er een aantal gemeenschappelijke functies, waaronder de aula; in het verlengde daarvan ligt een verdiept speellokaal, waardoor het mogelijk is om één grote geschakelde ruimte te maken. Om de aula heen liggen de lokalen in clusters, met ieder een leerplein als eigen middelpunt. Zo verschaalt het concept van groot naar klein: de aula als hart van de school als geheel, de leerpleinen als hart van de clusters met de kleinste kinderen als ‘gebruikers’. Ook in de gevel is de schaal van het kind meegenomen: grote ramen en dieper liggende nissen zorgen voor transparantie én geborgenheid. De nissen liggen in het verlengde van de klaslokalen en kunnen gebruikt worden voor buitenonderwijs; ook helpen ze bij het terugdringen van de geluidshinder door de A13. Door de zorgvuldige positionering van het nieuwe gebouw zijn er drie groene speelpleinen ontstaan; ook sluit de L-vormige plattegrond aan bij de stedenbouwkundige opzet van Overschie. Zo is een schoolgebouw ontstaan dat zich verhoudt tot het kind én de stad.

Naam van het gebouw

Albert Schweitzerschool, Rotterdam

Opdrachtgever

RVKO

Architect

Atelier PRO architecten ism Studio LP

Bouwer

WSP

Omschrijving

Nieuwbouw als aanvulling op bestaand schoolgebouw biedt aula als hart van de school en sluit aan bij de uitstraling en stedenbouwkundige identiteit van de omgeving.

Terug naar prijs 2023 Vorige 35 / 43 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 230 weergaven

Langeveld Building

Aiste Rakauskaite

Van der Hilstblok

Lucas van der wee

HPC Charlois

Loes van Duivendijk

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Basisschool Het Open Venster

Gerard van Beek Fotografie

Baumannkerk

Ossip van Duivenbode

De vakjury van 2023 is bekend!

Met trots presenteren wij de jury van dit jaar onder leiding van Ninke Happel met Mohamed Baba, Shelley Long, Lyongo Juliana en Veerle Alkemade.

Elk jaar buigt een nieuwe jury van vijf deskundigen – ontwerpers, opdrachtgevers en andere deskundigen – zich over alle inzendingen. Zij maken daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. Na een projectbezoek wijst de jury een winnaar aan. De motivaties, observaties en bevindingen zullen worden toegelicht tijdens de prijsuitreiking en in het essay dat we opnemen in de publicatie van dit jaar.

Op 3 april wordt de juryselectie bekend gemaakt. Tot en met 24 april kan het publiek stemmen op de tien projecten uit deze juryselectie.

Lijst
 1. Garage Loft Delfshaven
 2. Gouverneblok
 3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
 4. Van der Hilstblok
 5. Burgemeester Roosstraat
 6. Les Beaux Jours
 7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
 8. HPC Charlois
 9. CasaNova
 10. Rotterdam Rooftop Walk
 11. CPO Stampioenstraat
 12. Curves, colours and cutouts
 13. Fridtjof Nansenschool
 14. De Boezem
 15. Havenlofts
 16. Gamma Noorderhelling
 17. Het Podium
 18. The Hudsons, Rotterdam
 19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
 20. Terpwoning Rotterdam
 21. Groen/blauw dak De Doelen
 22. HAavn
 23. Kop van Noord Fase 4
 24. Roaring seventies
 25. Eden District
 26. Strand Noord Nesselande
 27. Woningen Parkbuurt
 28. De Zalmhaven
 29. Basisschool Het Open Venster
 30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
 31. Sports Building
 32. OurDomain
 33. De Driehoek
 34. Cooltoren
 35. Zuider Gymnasium
 36. De Houten Kop
 37. Langeveld Building
 38. Baumannkerk
vakjury Prijs 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger