JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam

Bij groot-onderhoud  van deze woningen aan Van Lennepstraat en omgeving doet zich de mogelijkheid voor ook het gevelbeeld in de Spangense context te verbeteren. Bij hoog-niveau-renovatie  van deze woningen, in de 80-er jaren uitgevoerd volgens de Q&Q-methode, stonden volkshuisvestingsbelangen voorop en werd aan het historische straatbeeld weinig waarde gehecht. Door de maatschappelijke ontwikkeling sindsdien is het belang van de historische en architectonische kwaliteit van de stad enorm opgewaardeerd. Dit heeft enkele jaren geleden geleid tot restauratie van het naastliggende bekende bouwblok (van architect Michiel Brinkman) aan de Justus van Effenstraat, wat Rijksmonument is geworden. Eigenlijk is Spangen als geheel, een van de eerste samenhangende grootschalige ontwikkelingen in Rotterdam als consequentie van de woningwet van 1901, een monument van de volkshuisvesting.

Binnen de context van het onderhavige groot-onderhoud aan de van Lennepstraat is het oorspronkelijke straatbeeld, wat in de 20-er jaren van de vorige eeuw tot stand kwam, uitgangspunt. Van belang daarbij is de samenhang  van Spangen als geheel. Het Spangense straatbeeld wordt nog steeds hoofdzakelijk gekenmerkt door straatgevels in schoon metselwerk, met veelal witte gootlijsten, zwarte (blauw gesmoorde) dakpannen en witte dakkapellen op de vierde bouwlaag. Plaatselijk is er gebouwd met een plat dak of zijn er rode (oranje) dakpannen. Bij de stadsvernieuwing van 30 jaar geleden is het pannendak plaatselijk vervangen door dakdozen, soms met terugliggende dakterrassen met een lichte (grijze of witte) beplating.

Voor de woningen waar het nu om gaat had de hoog-niveau-renovatie in de 80-er jaren een straat opgeleverd met, in de oorspronkelijke metselwerk-gevels, platte witte kunststof kozijnen, witte postpanelen en vlakke voordeuren in meerdere kleuren.  Dakdozen met doorgaande lichtgrijze beplating zijn in de plaats gekomen van pannendaken. Het straatbeeld werd zo een vrij ongenuanceerde volkshuisvestelijke eenheidssaus. De grotendeels nieuwe samengestelde achtergevels bestonden uit grote monochrome (verkleurde) vlakken van asbesthoudende beplating, met weinig detail of nuance.

Bij de verbeteringen aan het gevelbeeld zijn de kozijnen, voordeuren en postpanelen e.d.  aan de straat zo veel mogelijk afgestemd op het oorspronkelijke Spangense straatbeeld. Woningindeling en positie van gemeenschappelijke trappen zijn niet meer zoals vroeger, maar beeld en kleuren van voordeuren en schuiframen in de gevels van 1920 zijn weer zoveel mogelijk hersteld. Daarnaast is, bij aanzienlijke verbetering van de technische kwaliteit, gestreefd naar een hogere  belevingswaarde en meer genuanceerde beeldkwaliteit van in de 80-er jaren aangebrachte dakdozen en samengestelde achtergevels. Dakdozen zijn als reflectie van de oorspronkelijke schuine daken, bekleed met donkere verticale pannen of ‘als zink’-beplating. Samengestelde gevels zijn opgedikt en geïsoleerd, vlakke gemonteerde kozijnen zijn vervangen door kozijnen met diepte en neggekanten.

J.J.P. Oud
Van het bouwblok tussen Pieter Langendijkstraat en Van Lennepstraat zijn de woningen in 1919-1920 (Spangen blok VIII) deels door de gemeentelijke woningdienst  gebouwd  volgens ontwerp van  J.J.P. Oud, in de Van Lennepstraat aangevuld met een particuliere planontwikkeling. Over de gevels en de toe te passen kleuren is toen door Oud intensief gecorrespondeerd met Theo van Doesburg (glas-in-lood bovenlichten waren van zijn ontwerp).
Belangrijk in de architectuur van Oud was de samenhang van het stedelijk bouwblok als geheel. De plasticiteit en gelijkvormigheid  van de vier straathoeken was hier verloren gegaan en is nu weer zoveel mogelijk hersteld. Belangrijk voor de wijk is dat de als woningbergingen dichtgeplaatte winkelramen zijn vervangen door etalages als vroeger, ’s nachts sociaal veilig verlicht.

Naam van het gebouw

Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

d|ve architecten

Bouwer

Willems Vastgoedonderhoud BV

Omschrijving

Restauratieve renovatie van woonblokken getuigt van respect voor de historische kenmerken en samenhang van de wijk Spangen.

Terug naar prijs 2022 Vorige 3 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1075 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Nieuw Hoboken
 2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
 3. De State Hillegersberg
 4. In 't Zuiderpark
 5. CoolSjiek Rotterdam
 6. Villa van Waning
 7. Welschen 2
 8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
 9. De Huidenclub
 10. NN Kralingen
 11. Boulevard Zuid
 12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
 13. woonhuis de Rotte
 14. Jan Kobellstraat 2
 15. Renovatie Tiengemeten Midden
 16. Beheercoöperatie W1555
 17. Maurits & Jacob
 18. Delftsevaart
 19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
 20. Stadshaven Brouwerij
 21. Gymzaal Heijplaat
 22. Kindcentrum IJsselmonde
 23. Malieklos
 24. De Nieuwe Coolsingel
 25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
 26. Depot Boijmans Van Beuningen
 27. Noordsingel
 28. The Terraced Tower
 29. Parlando
 30. CBS De Sleutel
 31. Cloese 10
 32. Floating Office Rotterdam
 33. Ruivendwarsstraat
 34. Leuvepaviljoen
 35. De Groene Kaap
 36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger