JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Het Praktijkcollege Zuidwijk

Het praktijkonderwijs mag zichtbaar zijn door de hele school. Daarbij moet het geborgenheid bieden waar leerlingen zich thuis voelen, met een herkenbare opbouw.

In het tweelaagse gebouw staat op de begane grond de praktijk centraal rondom het hart, terwijl op de rondgang boven de theorielokalen en ondersteunende ruimten liggen, evenals de pauzeruimte voor de medewerkers. Het gebouw is overzichtelijk: een centrale entree, een atrium en tribunetrap en een corridorstructuur rondom.

Centraal hart
De praktijkruimten liggen als transparante dozen rondom het centrale hart. In het atrium staan prominente en verplaatsbare zitelementen. Vanaf de omloop op de verdieping is er overal zicht op het praktijkonderwijs. Het centrale hart maakt oriëntatie makkelijk en maakt het gebouw bovendien zeer flexibel en eenvoudig aanpasbaar. De verbinding is overal voelbaar en zichtbaar, onder meer door de grote vensters die de doorgang onderbreken.

Transparante opbouw
Als leerling zie je wat je leert en als school heb je overzicht door de doorzichten rondom. De sheddaken bovenin zorgen voor indirecte daglichtinval vanuit het noorden. Normaal liggen de onderwijsruimten aan de gevel; hier valt in de grote hoge praktijkruimten mooi licht van boven naar binnen. Die hoogte ervaar je overal in het gebouw, waarbij boven in de praktijkruimtes insteekverdiepingen zijn gemaakt. Dit zijn bijzondere ruimten die met grote ramen ook weer uitzicht bieden op de praktijkruimtes, bedoeld als chill- en studieruimten.

Aluminium gevel
De gevel is van geanodiseerd aluminium, waarbij de ramen verdiept zijn aangebracht. Dit geeft het gebouw een sculpturale kwaliteit, versterkt door de bijzondere lichteffecten op de verspringende gevels. Het glas in het dak ligt op het noorden waardoor het gebouw in de zomer koel blijft. Op het dak liggen ook zonnecellen. De plint is robuuster en van natuursteen gemaakt Bij de entrees is de gevel van natuursteen doorgetrokken over de hele verdieping, waardoor de entree wordt geaccentueerd.

Diverse materialen
De binnenkant is met warmere materialen uitgevoerd. Het hart is uitgevoerd in een houten multiplexbeplating die de 4 richtingen techniek, horeca en retail en zorg aanduiden. Tegelijkertijd hebben de geperforeerde wanden een akoestische functie. In de gangen zijn houten kozijnen teruggebracht wat voor een warme sfeer zorgt. Naast de betonnen hoofdtrap ligt de brede houten tribunetrap, voor ontspanning, ontvangsten en ouderavonden. In veel gebouwen zijn de techniekruimten verstopt; hier zijn alle wanden van glas zodat er maximaal zicht op is.

Verbinding met de wijk
Naast de ruimtelijke verbinding die de school maakt met de wijk geeft het Praktijkcollege iets terug aan de wijk als toegevoegde waarde in maatschappelijke verbinding. De leerlingen delen het vak wat ze op school geleerd hebben met de wijkbewoners: Restaurant service (via horeca) en fietsenreparatie (via techniek).

Naam van het gebouw

Het Praktijkcollege Zuidwijk

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

De Zwarte Hond

Bouwer

Bertens Bouw B.V.

Omschrijving

Schoolgebouw met opvallende gevouwen gevel uit geanodiseerd aluminium, biedt ruimte aan praktijkonderwijs in een ruime, lichte en overzichtelijke opzet.

Terug naar prijs 2022 Vorige 31 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 530 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
  1. Nieuw Hoboken
  2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
  3. De State Hillegersberg
  4. In 't Zuiderpark
  5. CoolSjiek Rotterdam
  6. Villa van Waning
  7. Welschen 2
  8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
  9. De Huidenclub
  10. NN Kralingen
  11. Boulevard Zuid
  12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
  13. woonhuis de Rotte
  14. Jan Kobellstraat 2
  15. Renovatie Tiengemeten Midden
  16. Beheercoöperatie W1555
  17. Maurits & Jacob
  18. Delftsevaart
  19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
  20. Stadshaven Brouwerij
  21. Gymzaal Heijplaat
  22. Kindcentrum IJsselmonde
  23. Malieklos
  24. De Nieuwe Coolsingel
  25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
  26. Depot Boijmans Van Beuningen
  27. Noordsingel
  28. The Terraced Tower
  29. Parlando
  30. CBS De Sleutel
  31. Cloese 10
  32. Floating Office Rotterdam
  33. Ruivendwarsstraat
  34. Leuvepaviljoen
  35. De Groene Kaap
  36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger