JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Floating Office Rotterdam

De Floating Office Rotterdam (FOR) is een uniek drijvend kantoorgebouw dat het startsein heeft gegeven aan grootschalig drijvend bouwen in Rotterdam en behoort tot een pionier binnen de grotere vernieuwing van de Rijnhaven. FOR is binnen deze ontwikkeling een voorbeeld in duurzame technologie en circulair bouwen. Het weerspiegelt de missie van haar belangrijkste gebruiker, het Global Center on Adaptation (GCA) en huisvest het hoofdkantoor van dit wereldwijde top kenniscentrum dat onderzoek doet naar manieren hoe steden zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het uitzonderlijk klimaatbestendig ontwerp is volledig milieuvriendelijk en herbruikbaar. Daarnaast is het gebouw energie positief, CO2-negatief en als het waterpeil stijgt door klimaatverandering, blijft het drijven.

Het kantoorgebouw beschikt ook over openbare voorzieningen, zoals een restaurant en een groot buitenterras met een drijvend zwembad in de Maas als bijzondere toevoeging. Hierdoor is het ontwerp een icoon die in de praktijk laat zien hoe de Rijnhaven de transitie kan maken van industriehaven naar leefbaar stadshaven. Bij het ontwerp heeft het welzijn van de gebruikers prioriteit gekregen. Grote 6x3m kamerhoge ramen bieden een prachtig uitzicht en de balkons op de verdiepingen geven direct toegang naar buiten. Omgeven door water wordt er tijdens een werkdag genoten van het uitzicht ontspannen op het riante dek. Studies tonen aan dat interieurs met veel houten oppervlakken stress verminderen en de concentratie verbeteren, waardoor de natuurlijke warmte en rust van het hout binnen zichtbaar is gelaten. Zo is FOR van buiten een icoon, maar weer of geen weer; binnen is het een oase van rust.

Het gebouw is opgetrokken uit hout dat vanwege het lichte gewicht geschikt is voor het drijven en als CO2-opslag de ecologische voetafdruk drastisch vermindert. Deze constructie staat op een drijflichaam bestaande uit 15 met trekkabels voorgespannen betonnen bakken. Het beton levert op haar beurt een aanzienlijke bijdrage aan de klimaathuishouding van FOR vanwege in het werk gestorte vloeistofleidingen die de temperatuur van het havenwater opnemen om als koel- en warmtebron in te zetten voor het binnenklimaat. Er is een ideale maat gevonden in een vierkant stramien van 6x6 meter. Hierdoor is de houtstructuur efficiënt in materiaalgebruik en bestaat deze uit een modulair bouwsysteem van CLT-vloeren en -wanden en gelamineerde kolommen en balken die middels droge verbindingen eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Het stramien vergroot daarnaast de flexibiliteit om vormen van gebruik te huisvesten en ook om toekomstige veranderingen in gebruik mogelijk te maken.

Samen met 870m2 aan PV panelen op het dak wekt FOR jaarlijks meer stroom op dan de eigen vraag en levert het stroom aan de stad. Het 900m2 aan groendak biedt ruimte voor biodiversiteit, met vogels en insecten. Dit maakt dat het gebouw bestaat uit een evenwichtige combinatie van onderdelen - drijflichaam als warmtebron, hout als hoofdmateriaal en dak als elektriciteitsbron - die vanuit hun eigenschappen zodanig op elkaar zijn afgestemd, dat het geheel optimaal, adaptief en duurzaam functioneert.

De uiteindelijk waarde van het Floating Office Rotterdam is dat al het bovengenoemde is samengebracht in een elegant, tijdloos en comfortabel ontwerp waar de gebruiker centraal staat.

Naam van het gebouw

Floating Office Rotterdam

Opdrachtgever

RED Company

Architect

Powerhouse Company

Bouwer

FOR Building V.O.F.

Omschrijving

Eerste drijvende kantoorgebouw met restaurant en buitenzwembad in de Rijnhaven is klimaatadaptief, energiepositief en CO2 negatief.

Terug naar prijs 2022 Vorige 38 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2038 weergaven

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Nieuw Hoboken
 2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
 3. De State Hillegersberg
 4. In 't Zuiderpark
 5. CoolSjiek Rotterdam
 6. Villa van Waning
 7. Welschen 2
 8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
 9. De Huidenclub
 10. NN Kralingen
 11. Boulevard Zuid
 12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
 13. woonhuis de Rotte
 14. Jan Kobellstraat 2
 15. Renovatie Tiengemeten Midden
 16. Beheercoöperatie W1555
 17. Maurits & Jacob
 18. Delftsevaart
 19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
 20. Stadshaven Brouwerij
 21. Gymzaal Heijplaat
 22. Kindcentrum IJsselmonde
 23. Malieklos
 24. De Nieuwe Coolsingel
 25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
 26. Depot Boijmans Van Beuningen
 27. Noordsingel
 28. The Terraced Tower
 29. Parlando
 30. CBS De Sleutel
 31. Cloese 10
 32. Floating Office Rotterdam
 33. Ruivendwarsstraat
 34. Leuvepaviljoen
 35. De Groene Kaap
 36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger