JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Ruivendwarsstraat

Het nieuwe complex is bescheiden qua architectuur en sluit aan bij haar omgeving. Het staat in het Oude Noorden, een Rotterdamse stadswijk uit begin twintigste eeuw.
De opbouw van de straatgevel is klassiek. Ze heeft een verdiepingshoge plint met hoge ramen en lichtgrijze staalconstructie als ornament. De gevel heeft een kroonlijst als gevelbeëindiging, deze bestaat uit een speciaal ontworpen hekwerk. Er wordt gespeeld met bijzondere baksteenverbanden. De vormgeving van de hemelwaterafvoeren is bijzonder en functioneel.
De hoofdentree naar de bovenwoningen is monumentaal, onmiskenbaar een belangrijke entree. Het trappenhuis vormt de verbinding tussen de straat beneden en de straat op de tweede verdieping. Op deze verhoogde straat is de architectuur licht en functioneel. Aan het einde ervan vind je een tweede trap die uitnodigt om naar beneden te gaan, om zo op het gemeenschappelijke achterterrein te komen. Daar kunnen bewoners elkaar tegenkomen. De achterdeuren van de benedenwoningen liggen eraan, en ook de buitenbergingen. Deze gezamenlijke buitenruimte lokt uit om toe te eigenen. Het is er veilig, ook voor kleine kinderen, want de mooi vormgegeven poorten zijn goed af te sluiten. In de kopgevel is ruimte gemaakt voor vleermuizen, voor gierzwaluwen boven de schuifpuien bij het dakterras.
Dit voorjaar zal kunstenaar Bart Lodewijks een krijtwerk maken op de westelijke kopgevel. Dat wordt een interactief proces tussen hem, voorbijgangers en het gebouw.

Het nieuwe complex bestaat uit twintig woningen in de middenhuur, tien benedenwoningen en tien bovenwoningen. De galerij op de tweede verdieping ligt aan de achterzijde en doet denken aan de verhoogde straat bij het Justus van Effenblok in Spangen. Net als bij dit blok liggen er woningen met twee verdiepingen aan deze straat. Het verschil is dat bij ons de woonkamer op de bovenste verdieping ligt, met een terras op het zuiden en uitzicht op de groene parkstrook.
De slaapverdieping aan de voorzijde lijkt in de gevel bij de benedenwoning te horen. Een truc om het gevoel te geven dat er statige woningen aan het plantsoen staan. De benedenwoningen kom je binnen via een opgetilde voortuin die afstand en privacy verzorgt richting straat. Omdat de begane grond een behoorlijk hoogteverloop van de straat opvangt heeft elke woning een net wat andere hoge woonkamer of eetkeuken. Een riante ruimte met veel zonlicht en uitzicht.

In de huidige huisvestingsbehoefte wordt gezocht naar snelle en grote ontwikkelingen. Dit relatief kleine woningbouwproject laat zien dat ook projecten van beperkte omvang veel kunnen opleveren voor de stad.
Woonstad startte, met HP architecten, al in de haalbaarheidsfase een proces gericht op zoveel mogelijk kwaliteit en zo min mogelijk bouwkosten. Hierbij ging het over meer dan alleen kwantitatieve onderdelen van het gebouw. Waarden zoals woongeluk, zelfredzaamheid, mate van samen in een complex wonen en de betekenis van het gebouw voor de buurt werden meegenomen in het proces. Zodoende is er voor een niet alledaagse woontypologie gekozen die optimaal gebruik maakt van deze specifieke plek, de oriëntatie en de kansen om midden in de stad ruimtelijk te wonen op een beperkt aantal vierkante meters.

Naam van het gebouw

Ruivendwarsstraat

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

HP architecten

Bouwer

riz bouw

Omschrijving

Nieuwbouwblok met huurwoningen in het middensegment is voorzien van gemeenschappelijke binnentuin en sluit in uitstraling aan bij de omgeving.

Terug naar prijs 2022 Vorige 39 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 868 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
  1. Nieuw Hoboken
  2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
  3. De State Hillegersberg
  4. In 't Zuiderpark
  5. CoolSjiek Rotterdam
  6. Villa van Waning
  7. Welschen 2
  8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
  9. De Huidenclub
  10. NN Kralingen
  11. Boulevard Zuid
  12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
  13. woonhuis de Rotte
  14. Jan Kobellstraat 2
  15. Renovatie Tiengemeten Midden
  16. Beheercoöperatie W1555
  17. Maurits & Jacob
  18. Delftsevaart
  19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
  20. Stadshaven Brouwerij
  21. Gymzaal Heijplaat
  22. Kindcentrum IJsselmonde
  23. Malieklos
  24. De Nieuwe Coolsingel
  25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
  26. Depot Boijmans Van Beuningen
  27. Noordsingel
  28. The Terraced Tower
  29. Parlando
  30. CBS De Sleutel
  31. Cloese 10
  32. Floating Office Rotterdam
  33. Ruivendwarsstraat
  34. Leuvepaviljoen
  35. De Groene Kaap
  36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger