JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Renovatie Tiengemeten Midden

RENOVATIE TIENGEMETENBUURT MIDDEN

In de Tiengemetenbuurt in Rotterdam Pendrecht zijn 48 eengezinswoningen met een sociale huurprijs weer klaar gemaakt voor de toekomst. Deze renovatie is onderdeel van een grootschalige transformatie van twee identieke buurten. Ook wel Tiengemetenbuurt Midden genoemd. Het woningaanbod van deze twee buurten bestond in oude toestand uit 96 galerijwoningen en 56 eengezinswoningen. De galerijwoningen voldeden niet meer aan de huidige woonwensen. Deze maakten, samen met de acht gesloopte eengezinswoningen, plaats voor 86 nieuwe eengezinswoningen. Zo maken we het eenzijdige woningaanbod in Pendrecht meer divers voor verschillende huishoudens.

AANDACHTSPUNTEN
De voormalige opzet van deze twee buurten weken behoorlijk af van de kenmerkende heldere stempelbuurten in de rest Pendrecht . Het gebied was in zichzelf gekeerd, stenig met doorgaand verkeer en parkeren verspreid over het hele gebied. Voortuinen met een diepte tot vijf meter verrommelden in praktijk. Dit zorgde voor een onoverzichtelijke situatie en droeg niet bij aan een goede uitstraling van de buurt.

VISIE VOOR EEN GROEN PENDRECHT
Samen met Woonstad Rotterdam en de gemeente Rotterdam is gezocht naar een nieuwe stedenbouwkundige invulling met autovrije groengebieden en speelplekken. Alle voortuinen hebben nu een diepte van anderhalve meter wat zorgt voor overzicht en extra openbaar groen.

EEN KNIPOOG NAAR HET VERLEDEN
De nieuwbouw- en renovatieblokken vormen nu samen één familie. Ze zijn vormgegeven als heldere krachtige baksteenvolumes met borstweringselementen en reliëfstenen en refereren aan de systeembouw-architectuur van Pendrecht.

BIJZONDERE AANPAK
De bestaande gevels van de woningen zijn spouwloos. Een voorwaarde was dat de ingreep in bewoonde staat werd uitgevoerd. Het toevoegen van extra isolatie aan de buitenzijde was een voorwaarde. Er is gekozen voor een prefabgevelsysteem (BSK prefabs), afgewerkt met minerale steenstrips en stucbanden. Naast hoge productkwaliteit zorgt een prefabsysteem met een hoge bouwsnelheid (zonder steigers) ook voor minder overlast bij de bewoners. Ook de binnenzijde werd grondig aangepakt. Door voorgevel deels naar buiten te schuiven, is er meer ruimte te gecreëerd voor keuken en toilet.
Alle ingrepen zijn gedaan in bewoonde staat. Een integrale aanpak als deze gaat alleen goed als er vanuit de coöperatie en aannemers voldoende aandacht is voor de bewoners. Zoals het faciliteren van logeerwoningen tijdens de uitvoering en geen huurverhoging na renovatie en verbetering. Ook zijn alle ontwerpstappen in nauw overleg met de bewonerscommissie gedaan.

DUURZAAM
De betaalbaarheid van wonen staat onder grote druk: voor veel Rotterdammers zijn de woonlasten een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven. De woningen zijn aangesloten op stadsverwarming. Samen met 6 PV-panelen per woning zorgen deze ingrepen voor een labelsprong van F naar A (+). Deze ingrepen en het afgekochte vastrecht voor 15 jaar door Woonstad Rotterdam zorgen voor lagere stookkosten voor bewoners.

RESULTAAT
De 48 sociale huurwoningen zijn gefaseerd opgeleverd, de laatste in september 2021. Eind 2022 is de overkoepelende transformatie van deze twee buurten klaar. De inrichting van het groen, de openbare binnenterrein en overgangszones naar privégrond zijn dan afgerond. Het resultaat is twee duurzaam toekomstbestendige buurten, met een sterk verbeterde uitstraling en meer wooncomfort. Een plek waar oude en nieuwe bewoners jaren met plezier kunnen wonen.

Naam van het gebouw

Renovatie Tiengemeten Midden

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

A3 Architecten

Bouwer

Giesbers Rotterdam

Omschrijving

Nieuwbouw en transformatie zijn gecombineerd in herstructurering van naoorlogse wijk met aandacht voor duurzaamheid, architectonische uitstraling en groen.

Terug naar prijs 2022 Vorige 16 / 42 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 697 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd laat. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de Publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

U kunt het volledige juryrapport hier bekijken.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Nieuw Hoboken
 2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
 3. De State Hillegersberg
 4. In 't Zuiderpark
 5. CoolSjiek Rotterdam
 6. Villa van Waning
 7. Welschen 2
 8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
 9. De Huidenclub
 10. NN Kralingen
 11. Boulevard Zuid
 12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
 13. woonhuis de Rotte
 14. Jan Kobellstraat 2
 15. Renovatie Tiengemeten Midden
 16. Beheercoöperatie W1555
 17. Maurits & Jacob
 18. Delftsevaart
 19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
 20. Stadshaven Brouwerij
 21. Gymzaal Heijplaat
 22. Kindcentrum IJsselmonde
 23. Malieklos
 24. De Nieuwe Coolsingel
 25. Het Praktijkcollege Zuidwijk
 26. Depot Boijmans Van Beuningen
 27. Noordsingel
 28. The Terraced Tower
 29. Parlando
 30. CBS De Sleutel
 31. Cloese 10
 32. Floating Office Rotterdam
 33. Ruivendwarsstraat
 34. Leuvepaviljoen
 35. De Groene Kaap
 36. Biobased Artist in Residency
vakjury Prijs 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger